Ako zazimovať palmy a iné otázky z jesennej záhradnej poradne

25. 10. 2013
Zdieľať

Potrebujete poradiť s vašou záhradou? Napíšte nám aj vy na zahrada@jaga.sk.

Zasychajúce listy astier

V kvetinovom záhone mám trváce astry, ktoré každoročne nádherne kvitnú, no ich listy sú buď zožltnuté, posiate bielym povlakom, alebo úplne suché. Kde robím pri pestovaní chybu?   
(R. L., Bratislava)

Astry novoanglické či novobelgické sú nádhernými jesennými trvalkami. Možno ich pestovať v skalkách, na kvetinových záhonoch, v predzáhradkách, a dokonca aj v nádobách. Najlepšie sa im bude dariť na slnečnom a vzdušnom mieste, v priepustnej pôde obohatenej preosiatym kompostom. Pôda by mala byť stále mierne vlhká – v suchšej piesočnatej pôde rastliny totiž napáda múčnatka, žltnú a schnú im listy. Kvety síce majú aj naďalej, sú však potom často len na neolistených stonkách a v menšom množstve. Z tohto dôvodu je dobré dbať na to, aby astry boli počas celého leta zalievané, ale čo najmenej na listy. Astry si môžete koncom jesene aj rozmnožiť delením starších trsov. Ak to nestihnete, môžete tak urobiť aj na jar. Ideálne tiež je, ak sa celé trsy raz za dva až tri roky vyberú z pôdy, rozdelia a vysadia na nové miesto. Aj to je určitý spôsob prevencie pred nepríjemnými problémami.   


zasychajúce LISTY ASTIER

zasychajúce LISTY ASTIER
Daniel Košťál

Ako prezimovať palmy

Na jar sme si do záhrady kúpili palmu trachykarp. Hoci ide o mrazuvzdorný druh, príchodu zimy sa obávame. Čo robiť, aby sme palmu zachovali? 
(M. F., Štúrovo)

Palmy, aj keď ide o mrazuvzdorné druhy, treba na zimu dôkladne pripraviť. V prvom rade treba ochrániť korene, ktoré majú palmy často pod povrchom pôdy. Nahrňte preto k palme hrubšiu vrstvu suchého lístia, prípadne suchú rašelinu. Ideálne je aj obaliť jej kmeň trstinovou rohožou a pevne ju zaviazať. Nutné je zároveň ochrániť vegetačný vrchol palmy – dá sa nad ním vytvoriť ochranná strieška z polystyrénu či skla. Musí však byť dostatočne pevná a stabilná. Vďaka tomu sa voda nedostane do listových srdiečok, kde by mohla zamrznúť, a tie zostanú aj počas tuhšej zimy nepoškodené. V zásade je dobré, ak počas zimy napadne veľa snehu, ktorý je pre palmu prirodzenou ochranou. Najhoršie sú holomrazy, počas ktorých palmy často namrznú. 


ako prezimovať PALMY

ako prezimovať PALMY
Daniel Košťál

Georgíny na jeseň

Na jar sme si kúpili niekoľko hľúz georgín. Vyrástli z nich nádherne olistené rastliny, ktoré nás prekvapili skutočne krásnymi kvetmi. Ako by sme sa mali o ne postarať pred príchodom zimy?
(V. T., Bratislava)

Georgíny pochádzajú zo Strednej a Južnej Ameriky a nie sú mrazuvzdorné. Po prvých mrazíkoch (vňať sčernie) musíte ich hľuzy vyryť z pôdy a uskladniť v miestnosti, kde nemrzne. Najskôr však po jemnom namrznutí odstrihnite všetky stonky asi 10 cm nad zemou, hľuzy opatrne vyryte vidlami a dôkladne oklepte. Následne ich nechajte trochu obschnúť na slnku. Označte si jednotlivé druhy a kultivary, aby ste si ich o rok vedeli vhodne zakomponovať do záhonov. Odporúča sa umiestniť hľuzy na deň až dva dutými stonkami dolu (vytečie z nich voda). Obschnuté hľuzy potom uložte do debničky a zasypte suchou rašelinou. Zvyšky stoniek by však rašelinou zakryté byť nemali. Počas zimy nezabudnite stav uskladnených hľúz kontrolovať a občas ich mierne pokropte vodou. 


GEORGÍNY na jeseň

GEORGÍNY na jeseň
Daniel Košťál

Tvarovaný alebo voľne rastúci? 

Uvažujem o ohraničení záhrady prirodzene pôsobiacim živým plotom. Neviem sa však rozhodnúť, či zvoliť tvarovaný, alebo voľne rastúci. Aké druhy drevín zvoliť, aby som získal za krátku dobu hustý a bohato olistený porast?
(L. B., Poprad)

Ak si chcete založiť živý plot v priestore so šírkou 1 až 1,5 m, zvoľte tvarovaný, ktorý sa hodí do predzáhradiek a mestských záhrad. Tvarované ploty sú efektné, časom pekne zhustnú, na údržbu sú ale oveľa náročnejšie ako voľne rastúce. Na ich založenie možno využiť buď opadavé, alebo vždyzelené dreviny. Nevýhodou vždyzelených je, že najmä v zime prepúšťajú menej svetla a pôsobia masívne. Opadavé kry sú živšie, na jeseň však treba lístie z nich odpratať. Do väčších a vidieckych záhrad je vhodnejší voľne rastúci (nestrihaný) živý plot, ktorý vyžaduje len občasné radikálnejšie zmladenie a zavlažovanie v čase horúčav. Jeho ideálna výška je 1,5 až 2 m. Na tvarované živé plody môžete z opadavých drevín zvoliť vtáčí zob, hrab, javor, tavoľník či tamarišku. Na založenie voľne rastúceho môžete využiť orgován, pajazmín, zlatovku, trojpuk či dulovec. Na vždyzelené živé ploty možno zvoliť krušpán , vavrínovec  a vo vlhkejších oblastiach cezmínu.


Tvarovaný alebo voľne rastúci?

Tvarovaný alebo voľne rastúci?
archív vydavateľstva JAGA

Prevzdušňovanie trávnika

Čoraz častejšie počúvam o výhodách prevzdušňovania trávnika. K nášmu domu patrí záhrada s relatívne rozsiahlou trávnatou plochou, ktorá však nie je v najlepšej kondícii. Pomohol by mi prevzdušňovač zlepšiť jeho stav? Aké vlastnosti by malo toto zariadenie mať?
(Pavol H., Nitra)

Aby bola tráva zdravá, vyžaduje si okrem kosenia a hnojenia aj prevzdušňovanie (aerifikácia). Trávniky sú totiž často pestované na pôdach, ktoré nie sú dostatočne piesčité. Pôda je príliš súdržná a ku koreňom, ktoré potrebujú dýchať, sa tak dostáva príliš málo vzduchu. Výsledkom je nezdravý rast trávy. Pomôcť môže prevzdušňovanie, pri ktorom špeciálny záhradný prístroj z trávnika vyčesáva mach a trávnu plsť, čím sa predíde ich opätovnému rozšíreniu. Prevzdušňovače sú k trávniku veľmi jemné a šetrné. Správne prevzdušnenie by sa malo urobiť na dvakrát v priečnom a pozdĺžnom smere, zvlášť ak je trávnik veľmi splstnatený. Na malých trávnikoch alebo v problematických oblastiach (kde je napríklad pôda výrazne ílovitá alebo tam stojí voda) môžete trávnik prevzdušniť pomocou ručného kypriča trávnika.


Prevzdušňovanie trávnika

Prevzdušňovanie trávnika
Gardena

Vhodná kosačka

Na konci sezóny by som si rád zadovážil nejakú kosačku v zľave. Hľadám nehlučný model s ľahkým chodom, vhodný na stredne veľký trávnik. Vedeli by ste mi poradiť? 
(Miroslav M., Bučany )

Hlavným kritériom by pri výbere kosačky mala byť veľkosť kosenej plochy. Platí jednoduchá úmernosť: čím väčší trávnik, tým širší záber kosenia. Malá kosačka nie je vhodná na kosenie lúky a na záhradke pred domom s niekoľkými štvorcovými metrami nevyužijete veľkú kosačku s pojazdom. Ak je plocha trávnika veľmi malá (asi do 200 m2), je dobré zvážiť nákup ručnej vretenovej kosačky. Neprodukuje žiadne emisie a vďaka bezdotykovej rezacej technike eliminuje hluk. Na stredne veľký trávnik môžete použiť akumulátorový typ kosačky. Jej hlavnou výhodou je totiž tichý chod, pohodlné kosenie bez obmedzovania elektrickým káblom a veľmi nízka spotreba. 


Vhodná KOSAČKA

Vhodná KOSAČKA
Gardena

Okraje trávnika

Už dlhšie uvažujem o kúpe nožníc alebo menšej kosačky špeciálne na úpravu okrajov, aby náš trávnik vyzeral ako zo škatuľky. Kde sa viac hodia nožnice a kde kosačka? Vopred ďakujem za odpoveď.
(František K., Senica)

Údržba okrajov trávnikov môže byť náročná a výsledok nemusí byť dokonalý. Ak však s okrajmi neurobíte vôbec nič, plazivé odrody tráv v trávniku časom zaplavia okolité záhony a budete s ním mať ešte viac práce. V prípade, že sa rozhodnete pre kamenné obrubníky vymedzujúce trávnik, je najlepšie ich usadiť do betónu. Keď vedľa nich potom budete jazdiť kosačkou, neuvoľnia sa tak ľahko a plazivá tráva sa nebude môcť dostať cez medzery medzi kameňmi. Inak je jednou z najpohodlnejších možností údržby okrajov použitie akumulátorového zarovnávača okrajov s dlhou násadou, s pomocou ktorého sa nebudete musieť hodiny plaziť okolo trávnika. Na úpravu okrajov menších trávnatých plôch je vhodné použiť mechanické nožnice na trávu. Ľahko sa s nimi manipuluje a práca s nimi je ergonomická, presná a pohodlná.


OKRAJE trávnika

OKRAJE trávnika
Gardena

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: Praktické rady
Zdieľať článok

Diskusia