10 tipov na zelený interiér

07. 02. 2014
Zdieľať

Podčiarknite krásu a štýl interiéru vhodne zvolenými izbovými rastlinami.


Okamžité potešenia za pár drobných  Ak máte pocit, že váš byt či dom je málo farebný a pochmúrny, zaobstarajte si izbové rastliny dočasného charakteru. Ich prednosťou je bohaté kvitnutie a často výrazná farebnosť. Obvykle nie sú ani veľké, čiže nezaberú veľa priestoru. Ich kvitnutie môže trvať niekoľko mesiacov, v tomto prípade aj do jari. Po odkvitnutí je však lepšie vyhodiť ich, keďže ďalšie pestovanie by bolo zložité. Výhodou teda je, že týmto rastlinám nemusíte hľadať miesto, ktoré by im na 100 % vyhovovalo. K typickým zástupcom tejto skupiny patrí kalanchoe (Kalanchoe blossfeldiana), voňavé eksakum (Exacum affine), papučka (Calceolária hybrid) alebo starček (Cineraria).

Okamžité potešenia za pár drobných Ak máte pocit, že váš byt či dom je málo farebný a pochmúrny, zaobstarajte si izbové rastliny dočasného charakteru. Ich prednosťou je bohaté kvitnutie a často výrazná farebnosť. Obvykle nie sú ani veľké, čiže nezaberú veľa priestoru. Ich kvitnutie môže trvať niekoľko mesiacov, v tomto prípade aj do jari. Po odkvitnutí je však lepšie vyhodiť ich, keďže ďalšie pestovanie by bolo zložité. Výhodou teda je, že týmto rastlinám nemusíte hľadať miesto, ktoré by im na 100 % vyhovovalo. K typickým zástupcom tejto skupiny patrí kalanchoe (Kalanchoe blossfeldiana), voňavé eksakum (Exacum affine), papučka (Calceolária hybrid) alebo starček (Cineraria).
thinkstock.com

1 Okamžité potešenia za pár drobných

Ak máte pocit, že váš byt či dom je málo farebný a pochmúrny, zaobstarajte si izbové rastliny dočasného charakteru. Ich prednosťou je bohaté kvitnutie a často výrazná farebnosť. Obvykle nie sú ani veľké, čiže nezaberú veľa priestoru. Ich kvitnutie môže trvať niekoľko mesiacov, v tomto prípade aj do jari. Po odkvitnutí je však lepšie vyhodiť ich, keďže ďalšie pestovanie by bolo zložité. Výhodou teda je, že týmto rastlinám nemusíte hľadať miesto, ktoré by im na 100 % vyhovovalo. K typickým zástupcom tejto skupiny patrí kalanchoe (Kalanchoe blossfeldiana), voňavé eksakum (Exacum affine), papučka (Calceolária hybrid) alebo starček (Cineraria). 


Stena z čističov vzduchu  Aktuálne sú vertikálne výsadby, ktoré sa uplatnia v moderných či malých bytoch. V špeciálnych priestoroch (plastových priečinkoch či vreckách) výborne porastú najmä izbové rastliny okrasné listom – papraďorasty, plazivé figovníky (Ficus pumila), peperomie, begónie, syngóniá, potosy či filodendrony. Stenu si môžete vyskladať aj z rastlín, čo dokážu čistiť vzduch od rôznych škodlivín. Typickým zástupcom je zelenec (Chlorophytum comosum), ktorému vyhovuje vyššia vzdušná vlhkosť a dostatok svetla, či izbový brečtan, ktorý je schopný čistiť vzduch v priestore, kde sa koncentruje cigaretový dym. Realizáciu vertikálnej výsadby je dobré prenechať špecializovanej firme.

Stena z čističov vzduchu Aktuálne sú vertikálne výsadby, ktoré sa uplatnia v moderných či malých bytoch. V špeciálnych priestoroch (plastových priečinkoch či vreckách) výborne porastú najmä izbové rastliny okrasné listom – papraďorasty, plazivé figovníky (Ficus pumila), peperomie, begónie, syngóniá, potosy či filodendrony. Stenu si môžete vyskladať aj z rastlín, čo dokážu čistiť vzduch od rôznych škodlivín. Typickým zástupcom je zelenec (Chlorophytum comosum), ktorému vyhovuje vyššia vzdušná vlhkosť a dostatok svetla, či izbový brečtan, ktorý je schopný čistiť vzduch v priestore, kde sa koncentruje cigaretový dym. Realizáciu vertikálnej výsadby je dobré prenechať špecializovanej firme.
Daniel Košťál

2 Stena z čističov vzduchu

Aktuálne sú vertikálne výsadby, ktoré sa uplatnia v moderných či malých bytoch. V špeciálnych priestoroch (plastových priečinkoch či vreckách) výborne porastú najmä izbové rastliny okrasné listom – papraďorasty, plazivé figovníky (Ficus pumila), peperomie, begónie, syngóniá, potosy či filodendrony. Stenu si môžete vyskladať aj z rastlín, čo dokážu čistiť vzduch od rôznych škodlivín. Typickým zástupcom je zelenec (Chlorophytum comosum), ktorému vyhovuje vyššia vzdušná vlhkosť a dostatok svetla, či izbový brečtan, ktorý je schopný čistiť vzduch v priestore, kde sa koncentruje cigaretový dym. Realizáciu vertikálnej výsadby je dobré prenechať špecializovanej firme. 


Nové prírastky do zbierky orchideí  Na parapetoch väčšiny slovenských domov a bytov nájdete veľké množstvo orchideí jedného druhu – obľúbený lišajovec. Interiér však môžete ozvláštniť aj inou menej pestovanou orchideou. Krásne sú miltónie (Miltoniopsis hybrid), ktoré kvitnú na jeseň a ich zamatové kvety aj krásne voňajú. Viac pestovaná je katleja, ktorá, naopak, kvitne najmä na jar a púta skutočne prepychovo pôsobiacimi kvetmi. V starších interiéroch s ťažkým masívnym nábytkom pôsobí dobre črievičkovec (Paphiopedilum insigne), kvitnúci od jesene do jari. Najmohutnejšie pôsobí cymbídium (Cymbidium hybrid). Kvitne od jesene do jari a nádherne vynikne v zimnej záhrade aj v kúpeľni.

Nové prírastky do zbierky orchideí Na parapetoch väčšiny slovenských domov a bytov nájdete veľké množstvo orchideí jedného druhu – obľúbený lišajovec. Interiér však môžete ozvláštniť aj inou menej pestovanou orchideou. Krásne sú miltónie (Miltoniopsis hybrid), ktoré kvitnú na jeseň a ich zamatové kvety aj krásne voňajú. Viac pestovaná je katleja, ktorá, naopak, kvitne najmä na jar a púta skutočne prepychovo pôsobiacimi kvetmi. V starších interiéroch s ťažkým masívnym nábytkom pôsobí dobre črievičkovec (Paphiopedilum insigne), kvitnúci od jesene do jari. Najmohutnejšie pôsobí cymbídium (Cymbidium hybrid). Kvitne od jesene do jari a nádherne vynikne v zimnej záhrade aj v kúpeľni.
Daniel Košťál

3 Nové prírastky do zbierky orchideí

Na parapetoch väčšiny slovenských domov a bytov nájdete veľké množstvo orchideí jedného druhu – obľúbený lišajovec. Interiér však môžete ozvláštniť aj inou menej pestovanou orchideou. Krásne sú miltónie (Miltoniopsis hybrid), ktoré kvitnú na jeseň a ich zamatové kvety aj krásne voňajú. Viac pestovaná je katleja, ktorá, naopak, kvitne najmä na jar a púta skutočne prepychovo pôsobiacimi kvetmi. V starších interiéroch s ťažkým masívnym nábytkom pôsobí dobre črievičkovec (Paphiopedilum insigne), kvitnúci od jesene do jari. Najmohutnejšie pôsobí cymbídium (Cymbidium hybrid). Kvitne od jesene do jari a nádherne vynikne v zimnej záhrade aj v kúpeľni.  


Fascinujúci karneval listov  Izbové rastliny okrasné listom vnášajú do interiérov celoročnú farebnosť a hravosť. Vhodné sú napríklad nenáročné krotónovce alebo begónie (Begonia rex). Vyšľachtených bolo už množstvo krásnych hybridov begónií – s celistvo okrajovými alebo strihanými listami, farebnými či so zaujímavými kresbami. Listy begónií môžu byť hladké, drsné, rebrovité alebo pľuzgierovité. Begónie aj kvitnú, hoci ich kvietky sú drobnejšie. Pestovanie nie je zložité – porastú v polotieni, nesmie na ne dopadať priame slnečné svetlo, mali by mať humózny rašelinový a stále mierne vlhký substrát. V zime by mala mať rastlina nižšiu teplotu (okolo 15 °C), v lete vyššiu.

Fascinujúci karneval listov Izbové rastliny okrasné listom vnášajú do interiérov celoročnú farebnosť a hravosť. Vhodné sú napríklad nenáročné krotónovce alebo begónie (Begonia rex). Vyšľachtených bolo už množstvo krásnych hybridov begónií – s celistvo okrajovými alebo strihanými listami, farebnými či so zaujímavými kresbami. Listy begónií môžu byť hladké, drsné, rebrovité alebo pľuzgierovité. Begónie aj kvitnú, hoci ich kvietky sú drobnejšie. Pestovanie nie je zložité – porastú v polotieni, nesmie na ne dopadať priame slnečné svetlo, mali by mať humózny rašelinový a stále mierne vlhký substrát. V zime by mala mať rastlina nižšiu teplotu (okolo 15 °C), v lete vyššiu.
Daniel Košťál

4 Fascinujúci karneval listov

Izbové rastliny okrasné listom vnášajú do interiérov celoročnú farebnosť a hravosť. Vhodné sú napríklad nenáročné krotónovce alebo begónie (Begonia rex). Vyšľachtených bolo už množstvo krásnych hybridov begónií – s celistvo okrajovými alebo strihanými listami, farebnými či so zaujímavými kresbami. Listy begónií môžu byť hladké, drsné, rebrovité alebo pľuzgierovité. Begónie aj kvitnú, hoci ich kvietky sú drobnejšie. Pestovanie nie je zložité – porastú v polotieni, nesmie na ne dopadať priame slnečné svetlo, mali by mať humózny rašelinový a stále mierne vlhký substrát. V zime by mala mať rastlina nižšiu teplotu (okolo 15 °C), v lete vyššiu. 

Begóniám doprajte vegetačnú nádobu ideálne zladenú s farebnosťou listov.


Tam, kde nič nerastie  Na miestach, kde nič nerastie, sa zrejme bude dariť sukulentom. Neprekáža im suchší vzduch ani slnečné lúče a ospravedlnia aj malé prehrešky pri starostlivosti. Ide väčšinou o sucho- a svetlomilné druhy, ktoré by na pravidelnú zálievku mohli reagovať hnitím koreňov. Najkrajšie vyniknú vo svetlých moderných bytoch. Môže ísť o vzrastenejšie solitéry, napríklad prýštec trojhranný (Euphorbia trigona), ale aj skupiny sústredené v jednej nádobe na parapetnej doske. K najkrajším patria hrubáne (Pachypodium lameri), eoniá (Aeonium), mliečniky, ripsalky, tučnolisty (Crassula arborescens), havortie či aloe. Efektné sú ich kombinácie s kaktusmi alebo dracénami.

Tam, kde nič nerastie Na miestach, kde nič nerastie, sa zrejme bude dariť sukulentom. Neprekáža im suchší vzduch ani slnečné lúče a ospravedlnia aj malé prehrešky pri starostlivosti. Ide väčšinou o sucho- a svetlomilné druhy, ktoré by na pravidelnú zálievku mohli reagovať hnitím koreňov. Najkrajšie vyniknú vo svetlých moderných bytoch. Môže ísť o vzrastenejšie solitéry, napríklad prýštec trojhranný (Euphorbia trigona), ale aj skupiny sústredené v jednej nádobe na parapetnej doske. K najkrajším patria hrubáne (Pachypodium lameri), eoniá (Aeonium), mliečniky, ripsalky, tučnolisty (Crassula arborescens), havortie či aloe. Efektné sú ich kombinácie s kaktusmi alebo dracénami.
Daniel Košťál

5 Tam, kde nič nerastie

Na miestach, kde nič nerastie, sa zrejme bude dariť sukulentom. Neprekáža im suchší vzduch ani slnečné lúče a ospravedlnia aj malé prehrešky pri starostlivosti. Ide väčšinou o sucho- a svetlomilné druhy, ktoré by na pravidelnú zálievku mohli reagovať hnitím koreňov. Najkrajšie vyniknú vo svetlých moderných bytoch. Môže ísť o vzrastenejšie solitéry, napríklad prýštec trojhranný (Euphorbia trigona), ale aj skupiny sústredené v jednej nádobe na parapetnej doske. K najkrajším patria hrubáne (Pachypodium lameri), eoniá (Aeonium), mliečniky, ripsalky, tučnolisty (Crassula arborescens), havortie či aloe. Efektné sú ich kombinácie s kaktusmi alebo dracénami. 


Exotické krásky do moderného bytu  Bromélie vnášajú do bytov čaro ďalekých krajov, pričom obvykle nie sú náročné na starostlivosť. Hodia sa najmä do moderných bytov, dobre však vyzerajú aj v tých starších. Najmenej náročná je echmea (Aechmea fasciata). Vytvára robustnú ružicu striebristých remeňovitých listov, z ktorých vyrastá ružové súkvetie. Do kúpeľne sa hodia guzmánie (Guzmania sanguinea), neoregélie (Neoregelia carolinae) či vrízey (Vrisea splendens). Broméliám sa bude dariť pri izbovej teplote na svetlom mieste bez priameho slnka. Vyžadujú si pravidelné zavlažovanie (vodu treba liať aj do listových lievikov) a raz za dva až tri týždne prihnojenie viaczložkovým hnojivom na izbové rastliny.

Exotické krásky do moderného bytu Bromélie vnášajú do bytov čaro ďalekých krajov, pričom obvykle nie sú náročné na starostlivosť. Hodia sa najmä do moderných bytov, dobre však vyzerajú aj v tých starších. Najmenej náročná je echmea (Aechmea fasciata). Vytvára robustnú ružicu striebristých remeňovitých listov, z ktorých vyrastá ružové súkvetie. Do kúpeľne sa hodia guzmánie (Guzmania sanguinea), neoregélie (Neoregelia carolinae) či vrízey (Vrisea splendens). Broméliám sa bude dariť pri izbovej teplote na svetlom mieste bez priameho slnka. Vyžadujú si pravidelné zavlažovanie (vodu treba liať aj do listových lievikov) a raz za dva až tri týždne prihnojenie viaczložkovým hnojivom na izbové rastliny.
thinkstock.com

6 Exotické krásky do moderného bytu

Bromélie vnášajú do bytov čaro ďalekých krajov, pričom obvykle nie sú náročné na starostlivosť. Hodia sa najmä do moderných bytov, dobre však vyzerajú aj v tých starších. Najmenej náročná je echmea (Aechmea fasciata). Vytvára robustnú ružicu striebristých remeňovitých listov, z ktorých vyrastá ružové súkvetie. Do kúpeľne sa hodia guzmánie (Guzmania sanguinea), neoregélie (Neoregelia carolinae) či vrízey (Vrisea splendens). Broméliám sa bude dariť pri izbovej teplote na svetlom mieste bez priameho slnka. Vyžadujú si pravidelné zavlažovanie (vodu treba liať aj do listových lievikov) a raz za dva až tri týždne prihnojenie viaczložkovým hnojivom na izbové rastliny.


Porastie zo stropu  Sortiment izbových rastlín ponúka mnohé lákadlá. Zaujímavou voľbou do svetlej miestnosti, napríklad obývacej izby – je parohovec (Platycerium bifurcatum). Ide v podstate o papraďorast pochádzajúci z trópov. V ideálnych podmienkach sa časom pekne rozrastie, pričom tvar listov pripomínajúci jelenie parohy asi najkrajšie vynikne v závesnej nádobe. Rastlina potrebuje sústavný príjem vlahy (občas je dobré ponoriť kvetináč s koreňmi na hodinu do vody), je tiež potrebné postrekovať jej listy vlažnou vodou a raz mesačne ju prihnojiť. Pri dobrej starostlivosti dokáže narásť až do šírky 1,2 m. Ak má zabezpečený prísun svetla aj zo strešných okien, rastie pomerne rýchlo.

Porastie zo stropu Sortiment izbových rastlín ponúka mnohé lákadlá. Zaujímavou voľbou do svetlej miestnosti, napríklad obývacej izby – je parohovec (Platycerium bifurcatum). Ide v podstate o papraďorast pochádzajúci z trópov. V ideálnych podmienkach sa časom pekne rozrastie, pričom tvar listov pripomínajúci jelenie parohy asi najkrajšie vynikne v závesnej nádobe. Rastlina potrebuje sústavný príjem vlahy (občas je dobré ponoriť kvetináč s koreňmi na hodinu do vody), je tiež potrebné postrekovať jej listy vlažnou vodou a raz mesačne ju prihnojiť. Pri dobrej starostlivosti dokáže narásť až do šírky 1,2 m. Ak má zabezpečený prísun svetla aj zo strešných okien, rastie pomerne rýchlo.
Daniel Košťál

7 Porastie zo stropu

Sortiment izbových rastlín ponúka mnohé lákadlá. Zaujímavou voľbou do svetlej miestnosti, napríklad obývacej izby – je parohovec (Platycerium bifurcatum). Ide v podstate o papraďorast pochádzajúci z trópov. V ideálnych podmienkach sa časom pekne rozrastie, pričom tvar listov pripomínajúci jelenie parohy asi najkrajšie vynikne v závesnej nádobe. Rastlina potrebuje sústavný príjem vlahy (občas je dobré ponoriť kvetináč s koreňmi na hodinu do vody), je tiež potrebné postrekovať jej listy vlažnou vodou a raz mesačne ju prihnojiť. Pri dobrej starostlivosti dokáže narásť až do šírky 1,2 m. Ak má zabezpečený prísun svetla aj zo strešných okien, rastie pomerne rýchlo.  


Milovníci chladu  Zima ponúka veľa krásnych kvitnúcich izbových rastlín. Môže ísť o azalky, cyklámeny, prýštce, zornice, begónie či vianočné kaktusy, ktoré vnesú do bytu pozitívnu náladu a hlavne farebnosť, ktorej je v zime nedostatok. Netreba však zabúdať, že dlhé kvitnutie a bohatosť kvetov musia byť podporené správnym umiestnením. Tieto rastliny obvykle dobre porastú v chladných (maximálne do 18 °C) a svetlých priestoroch s vyššou vzdušnou vlhkosťou. Ideálna je spálňa, chodba či zimná záhrada. Rastliny by mali mať stále mierne vlhký substrát, treba im pravidelne odstraňovať neestetické odkvitnuté kvety a počas kvitnutia je prínosné aj prihnojovanie hnojivom na kvitnúce izbové rastliny.

Milovníci chladu Zima ponúka veľa krásnych kvitnúcich izbových rastlín. Môže ísť o azalky, cyklámeny, prýštce, zornice, begónie či vianočné kaktusy, ktoré vnesú do bytu pozitívnu náladu a hlavne farebnosť, ktorej je v zime nedostatok. Netreba však zabúdať, že dlhé kvitnutie a bohatosť kvetov musia byť podporené správnym umiestnením. Tieto rastliny obvykle dobre porastú v chladných (maximálne do 18 °C) a svetlých priestoroch s vyššou vzdušnou vlhkosťou. Ideálna je spálňa, chodba či zimná záhrada. Rastliny by mali mať stále mierne vlhký substrát, treba im pravidelne odstraňovať neestetické odkvitnuté kvety a počas kvitnutia je prínosné aj prihnojovanie hnojivom na kvitnúce izbové rastliny.
thinkstock.com

8 Milovníci chladu

Zima ponúka veľa krásnych kvitnúcich izbových rastlín. Môže ísť o azalky, cyklámeny, prýštce, zornice, begónie či vianočné kaktusy, ktoré vnesú do bytu pozitívnu náladu a hlavne farebnosť, ktorej je v zime nedostatok. Netreba však zabúdať, že dlhé kvitnutie a bohatosť kvetov musia byť podporené správnym umiestnením. Tieto rastliny obvykle dobre porastú v chladných (maximálne do 18 °C) a svetlých priestoroch s vyššou vzdušnou vlhkosťou. Ideálna je spálňa, chodba či zimná záhrada. Rastliny by mali mať stále mierne vlhký substrát, treba im pravidelne odstraňovať neestetické odkvitnuté kvety a počas kvitnutia je prínosné aj prihnojovanie hnojivom na kvitnúce izbové rastliny.  

Na nákup kvitnúcich izboviek si vyberte slnečné dni bez mrazov a rastliny si nechajte pred prenesením dôkladne zabalit.   


Palmy zasa trochu inak  K bežne pestovaným rastlinám v interiéroch patria palmy, ktoré boli obľúbené už v minulosti a ich popularita sa znova vracia. Ponuku pritom doplnili mnohé nové druhy a kultivary. Už to teda nie je len datľovník, hovea či areka, krásne vyniknú aj karyoty (Caryota mitis) pochádzajúce z trópov, exoticky pôsobiaca likuala (Licuala grandis), kompaktnejšia livistonia (Livistonia australis) či prútovnica (Rhapis excelsa). Palmy potrebujú veľmi svetlé miesto, pravidelný prísun vlahy a ich substrát by nemal nikdy úplne vyschnúť. Množstvo listov je závislé aj od pravidelného prihnojovania a tiež zvýšenej vzdušnej vlhkosti. Netreba tiež zabúdať, že palmy okolo seba potrebujú dostatok miesta.

Palmy zasa trochu inak K bežne pestovaným rastlinám v interiéroch patria palmy, ktoré boli obľúbené už v minulosti a ich popularita sa znova vracia. Ponuku pritom doplnili mnohé nové druhy a kultivary. Už to teda nie je len datľovník, hovea či areka, krásne vyniknú aj karyoty (Caryota mitis) pochádzajúce z trópov, exoticky pôsobiaca likuala (Licuala grandis), kompaktnejšia livistonia (Livistonia australis) či prútovnica (Rhapis excelsa). Palmy potrebujú veľmi svetlé miesto, pravidelný prísun vlahy a ich substrát by nemal nikdy úplne vyschnúť. Množstvo listov je závislé aj od pravidelného prihnojovania a tiež zvýšenej vzdušnej vlhkosti. Netreba tiež zabúdať, že palmy okolo seba potrebujú dostatok miesta.
thinkstock.com

9 Palmy zasa trochu inak

K bežne pestovaným rastlinám v interiéroch patria palmy, ktoré boli obľúbené už v minulosti a ich popularita sa znova vracia. Ponuku pritom doplnili mnohé nové druhy a kultivary. Už to teda nie je len datľovník, hovea či areka, krásne vyniknú aj karyoty (Caryota mitis) pochádzajúce z trópov, exoticky pôsobiaca likuala (Licuala grandis), kompaktnejšia livistonia (Livistonia australis) či prútovnica (Rhapis excelsa). Palmy potrebujú veľmi svetlé miesto, pravidelný prísun vlahy a ich substrát by nemal nikdy úplne vyschnúť. Množstvo listov je závislé aj od pravidelného prihnojovania a tiež zvýšenej vzdušnej vlhkosti. Netreba tiež zabúdať, že palmy okolo seba potrebujú dostatok miesta.  


Ochránia pred nepriateľmi  Mnohé izbové rastliny majú schopnosť zvyšovať kvalitu prostredia, v ktorom rastú. Lopatkovec (Spathiphyllum ’Euro Giant‘) napríklad pohlcuje zo vzduchu acetón, brečtan, šeflera, zelenec, filodendron či dracéna zasa zachytávajú formaldehyd. K výborným čističom vzduchu patria aj gerbery. Vlhkosť vzduchu pomáhajú zvyšovať veľkolisté druhy, napríklad banánovníky, monstery či sleziníky (Asplenium nidus), vysoké množstvo vody odparí aj šáchor (Cyperus alternifolius). K najlepším bojovníkom s elektrosmogom patria kaktusy či dracény. V boji s prachovými časticami sú účinné drobnolisté druhy, napríklad brečtan alebo plazivý figovník.

Ochránia pred nepriateľmi Mnohé izbové rastliny majú schopnosť zvyšovať kvalitu prostredia, v ktorom rastú. Lopatkovec (Spathiphyllum ’Euro Giant‘) napríklad pohlcuje zo vzduchu acetón, brečtan, šeflera, zelenec, filodendron či dracéna zasa zachytávajú formaldehyd. K výborným čističom vzduchu patria aj gerbery. Vlhkosť vzduchu pomáhajú zvyšovať veľkolisté druhy, napríklad banánovníky, monstery či sleziníky (Asplenium nidus), vysoké množstvo vody odparí aj šáchor (Cyperus alternifolius). K najlepším bojovníkom s elektrosmogom patria kaktusy či dracény. V boji s prachovými časticami sú účinné drobnolisté druhy, napríklad brečtan alebo plazivý figovník.
Daniel Košťál

10 Ochránia pred nepriateľmi

Mnohé izbové rastliny majú schopnosť zvyšovať kvalitu prostredia, v ktorom rastú. Lopatkovec (Spathiphyllum ’Euro Giant‘) napríklad pohlcuje zo vzduchu acetón, brečtan, šeflera, zelenec, filodendron či dracéna zasa zachytávajú formaldehyd. K výborným čističom vzduchu patria aj gerbery. Vlhkosť vzduchu pomáhajú zvyšovať veľkolisté druhy, napríklad banánovníky, monstery či sleziníky (Asplenium nidus), vysoké množstvo vody odparí aj šáchor (Cyperus alternifolius). K najlepším bojovníkom s elektrosmogom patria kaktusy či dracény. V boji s prachovými časticami sú účinné drobnolisté druhy, napríklad brečtan alebo plazivý figovník.  

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: interiérové izbové rastliny
Zdieľať článok

Diskusia