31. 01. 2007
Zdieľať

Môžete ju vidieť najmä v letničkových záhonoch, ktoré zjemňuje tvarmi svojich bielych, ružových, fialových či modrých kvetov. Napriek ich svetlému odtieňu pomenovanie získala podľa čiernej farby svojich semien – černuška (Nigella).

Patrí medzi okrasné rastliny. V záhradách sa pestuje už od 16. storočia. V súčasnosti poznáme asi 22 druhov, mnohé sú rozšírené v južnej Európe a v Malej i Strednej Ázii. Pôvodná farba kvetov je modrá, šľachtením sa získali aj ďalšie odtiene: biele a bledomodré (Nigella damascena ,Persian Jewels‘) či bledofialové (Nigella Garidella, Nigella damascena ,Shorty Blue‘ či Nigella hispanica ,Kuriositaet‘, ktorá pochádza z južného Španielska a dorastá do výšky 60 cm).










Dva životy černušky

78003


Dva životy černušky

78007

Nigella orientalis ,Transformer‘ v čase kvitnutia… Černuška damascénska, ktorá vyrástla zo samovýsevu. V popredí farebne ladia veternice (Anemone coronaria), ktoré po odkvitnutí nahradia vyrastajúce mladé astry čínske.

Okrasa i liek


Dva životy černušky

78006

Černušku možno pestovať v záhone, ale aj v kvetináči (napr. Nigella damascena ,Baby Blue‘, ktorá je vysoká len 15 cm). Ďalšie druhy, ako napríklad Nigella damascena ,Cambridge Blue‘ s výškou takmer 90 cm a poloplnými kvetmi, sú vhodné do kytíc a na sušenie.

Veľmi atraktívna je aj žltokvitnúca černuška východná (Nigella orientalis ,Transformer‘) s tobolkami, ktoré po vysušení získajú slamený nádych. Takisto je vhodná do aranžmánov zo sušených kvetín.


Dva životy černušky

78010

Černuška siata (Nigella sativa) pochádza z južnej Ázie, je vysoká 20 až 30 cm a kvety majú bielu a modrú farbu, niektoré poľné odrody dokonca zelenožltú. Využíva sa aj na liečebné účely a dochucovanie pokrmov. Osobitne sa cenila na ostrove Cyprus ako čierna rasca – slúžila najmä na posýpanie chleba a ako prísada na aromatizovanie vína. V iných častiach sveta sa každé ráno užívala malá dávka semien zmiešaných s medom, čím sa mala podporiť chuť do jedla. Zápar alebo tinktúra zo semien priaznivo pôsobili pri ochoreniach žalúdka či pečene. Černuška damascénska posilňuje imunitný systém.


Dva životy černušky

78002

V záhradách sa najviac pestuje černuška damascénska (Nigella damascena L.), letnička, ktorá je vysoká 30 až 50 cm, bohato rozkonárená a riedko olistená. Jej kvety môžu byť modré, biele, ružové aj fialové. Vysieva sa do pestrých kvetinových záhonov najčastejšie s druhmi z priamej sejby alebo s kvetmi zo samovýsevu, napr. s nechtíkom lekárskym, ostrôžkami, okrasným makom či astrami. Kvitne v júni. Vo váze vydrží približne päť až šesť dní, v záhone dva až štyri týždne (čiže vhodný je postupný priamy výsev).






Vysievanie a starostlivosť

Semená vysievajte v marci alebo v apríli priamo do záhona. Vysievať môžete postupne až do júna alebo na jeseň v septembri a októbri do pokyprenej zeminy do riadkov vzdialených 20 až 25 cm. Semená sú mrazuvzdorné, klíčivosť si udržia až tri roky. Černuška sa rozmnožuje aj samovýsevom. V chladnejších oblastiach je vhodné predpestovať rastliny v pareniskách. Černuškám sa darí na slnečnom a polotienistom stanovišti. Pôda však nesmie byť premokrená. Dlhodobé sucho zasa môže spôsobiť rýchle vyschnutie rastlín. Počas suchých jarných dní treba záhon mierne zavlažovať. Záhon treba pravidelne odburiňovať, najmä od pupenca. Po odkvitnutí sú ďalšou ozdobou nafúknuté balóniky, ktoré treba postupne poodstrihovať, aby prudké dažde alebo vietor nepolámal rastlinky. Poodstrihované balóniky na stopkách sa sušia voľne rozložené alebo zviazané vo zväzkoch, obrátené smerom dole, po čase získajú peknú hnedastú farbu. Môžu sa viazať do kytíc so sušenými kvetmi alebo zafarbiť, napr. dozlata, tmavobordova či nabielo.

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: kvetina rastlina zeleň
Zdieľať článok

Diskusia