Veľký jesenný manuál do záhrady

23. 11. 2017
Zdieľať

V redakcii sa nám nahromadili vaše otázky týkajúce sa starostlivosti o záhradu na jeseň. Prinášame odpovede nášho odborníka na konkrétne problémy, s ktorými ste si nevedeli rady.


Veľký jesenný manuál do záhrady

2072427
isifa/shutterstock

Prečo mi každoročne vysychajú vresy? 

Zalievate ich? Vresy sa obvykle predávajú so silne prekorenenými balmi, substrát tak veľmi rýchlo vysychá a s ním aj rastlina, ak sa pravidelne nezavlažuje. Pri novovysadených vresoch je zálievka nevyhnutná až do neskorej jesene – to platí pre rastliny pestované na záhonoch aj v nádobách. 

 


Veľký jesenný manuál do záhrady

2072397
isifa/shutterstock

Kde je najlepšie uskladniť rastliny z terasy na zimu (olivovník, oleander a pod.)? 

Záleží na tom, o aké druhy rastlín ide. Niektoré potrebujú umiestnenie počas zimy na svetle, iné, naopak, v tme. Pri každom druhu to môže byť iné. Vo všeobecnosti platí, že opadavé druhy lepšie prezimujú v tme a vždyzelené na svetle. Vždy by však malo ísť o chladnú miestnosť, teplota by sa mala pohybovať v rozpätí od 5 do 12 °C. Nižšiu teplotu v zime znesú rastliny pôvodom zo subtrópov a vyššiu z trópov. Nezabudnite, že rastliny sa pred zimovaním nestrihajú, často sa to robí nesprávne. S hlbším rezom treba počkať až na jar. Pokiaľ ide o uvedené rastliny, olivovník aj oleander najlepšie prezimujú na svetle a v chlade. Oleander môže mať aj tmavšiu miestnosť, nie však úplnú tmu. Samozrejme, najlepšie je exotické rastliny prezimovať v skleníku alebo v zimnej záhrade. Ideálne sú aj chodby, pivnice a garáže. 


Veľký jesenný manuál do záhrady

2072399
isifa/shutterstock

Mám teraz premiestniť figovník zapestovaný v nádobe do garáže alebo ho môžem vysadiť do záhrady? Prezimuje? 

Na zimu by som ho radšej premiestnil do chladnej a svetlej miestnosti. Nezľaknite sa, ak mu opadajú listy. Ideálne sú studené skleníky, kde nemrzne, prípadne chladné chodby a verandy. Na jeseň by som drevinu nevysádzal, nemala by optimálne podmienky na zakoreňovanie. Počkal by som do jarných mesiacov. Toto obdobie je vhodnejšie na výsadbu drevín, ako je figovník. 


Veľký jesenný manuál do záhrady

2072401
isifa/shutterstock

Kedy naposledy mám kosiť trávnik?

Záleží na počasí. Vo všeobecnosti platí, že trávnik sa kosí do októbra. Hoci na jeseň už s menšou frekvenciou: raz za dva týždne. Ak však pretrváva pekné a vlhké počasie, je teplejšie, tráva rastie, treba ju kosiť niekedy aj koncom októbra. Vôbec sa toho neobávajte. 

Treba hnojiť trávnik na jeseň?

Je to ideálne. Nezabudnite na to hlavne vtedy, ak trávnik trpel letným suchom, prípadne došlo k jeho poškodeniu. Jesenné prihnojovanie zabezpečí lepšiu odolnosť trávnika počas zimy a ochráni ho pred agresívnou plesňou snežnou. Na jesenné prihnojovanie však treba použiť špeciálne hnojivo s vyšším obsahom draslíka a fosforu. Prihnojujte v septembri alebo októbri, nie neskôr. Oplatí sa využiť aplikačný vozík, aby bolo prihnojenie rovnomerné. Po aplikovaní hnojiva nezabudnite trávnik výdatne zavlažiť. 


Veľký jesenný manuál do záhrady

2072405
isifa/shutterstock

Chcem si skrášliť jesennú záhradu, ktoré rastliny si môžem teraz vysadiť? 

Môžu to byť trvalky kvitnúce na jeseň – veternice, astry, ploštiničníky, prilbice či okrasné trávy. Do nádob si môžete vysadiť vresy, horce, ajanie, okrasné kapusty, chryzantémy, sirôtky, astry a ďalšie druhy. V rámci jedného miesta vždy kombinujte len rastliny s rovnakými nárokmi. Pri výsadbe do záhrady dodržujte pravidlo – vyššie do pozadia a nižšie do popredia, ale tiež to, že vytvárať by sa mali menšie a väčšie skupinky. Rastliny vysádzajte vždy s kompaktným koreňovým balom a nezabudnite na zavlažovanie. Aj jeseň môže byť suchšia a teplejšia. 


Veľký jesenný manuál do záhrady

2072403
isifa/shutterstock

Je dobré strihať ruže na jeseň? 

Áno, v prvom rade preto, aby dostali na zimu určitú formu a záhon s ružami pôsobil ošetrene a usporiadane. Jesenný rez však nie je až taký vhodný, preto ak naň zabudnete, nič sa nestane. Strihajte len v hornej časti, skráťte o kúsok všetky výhonky, odstráňte zvyšky kvetov, plody – šípky, suché a poškodené výhonky. Hlbší rez na jeseň nevykonávajte, na ten bude čas na jar. Hlboký rez by spôsobil horšiu odolnosť ruží počas mrazivých zimných dní. Na vhodný termín počkajte na koniec októbra alebo začiatok novembra. V tomto období už listy opadli a možno sa tak pustiť do rezu. 


Veľký jesenný manuál do záhrady

2072415
isifa/shutterstock

Ako mám prezimovať fuksie z terasy? 

Premiestnite ich do svetlej miestnosti s teplotou od 5 do 10 °C. Prezimujú aj v tmavšej miestnosti, tu však stratia listy a nové vyženú až na jar. Počas zimy rastliny občas zalejte. Často sa na to zabúda a fuksie potom vysychajú a hynú. 


Veľký jesenný manuál do záhrady

2072407
isifa/shutterstock

Semená ktorých okrasných rastlín si môžem pozberať na výsev na budúci rok? 

Z letničiek si môžete pozbierať semená astroviek, slnečníc, cínií, aksamietnic, povojníkov, krasuliek, nízkych georgín, klinčekov, slamíh, slncovky, nocovky, jednoročných okrasných tráv, suchokvetu, kapucínok, láskavca, plamenníka, ale aj drobné semená portulaky či petúnií. Z trvaliek a dvojročiek, ak ste si nechali dozrieť semená, pozberajte tie z orlíčkov, margarét, floxov, echinaceí, liatrisu, divozela, ale aj z ľaliovky, gypsomilky, kokardy, agastache, náprstníka a ďalších. Semená zberajte opatrným vyklepávaním. Dosušte ich na vzdušnom a svetlom mieste, potom ich zabaľte do papierových vreciek, ktoré si nezabudnite označiť. O rok na jar akoby ste našli. 


Začiatok jesene je najvhodnejší na výsadbu okrasných tráv – ich ponuka je najširšia. Perovec veľkoklasý sa bude vynímať aj ako solitér.

2072413
isifa/shutterstock


Začiatok jesene je najvhodnejší na výsadbu okrasných tráv – ich ponuka je najširšia. Perovec veľkoklasý sa bude vynímať aj ako solitér.

Môžem si na jeseň vysadiť do prázdnych záhonov okrasné trávy? 

Môžete, vysádzajte však čím skôr, aby sa trávy stihli do zimy dobre zakoreniť. Z vyšších druhov sú vhodné ozdobnice či proso, zo stredne vysokých perovec alebo ovsíkovec a z nižších zasa ostrice, kostravy či imperáta. Vysádzajte ich s koreňovým balom, rastliny po výsadbe dôkladne zalejte. Každej tráve venujte dostatok miesta, nevysádzajte ich príliš nahusto. Vyššie a stredne vysoké druhy vysádzajte jednotlivo, nižšie do skupiniek – takto lepšie vyniknú. Okrasné trávy sú najviac pôsobivé v kombinácii s trvalkami kvitnúcimi v lete alebo na jeseň. 


Ak máte chuť experimentovať, poobhliadnite sa po menej známych druhoch cibuľovín – krásne sú bledavky, puškínie (na obrázku) či korunky.

2072411
isifa/shutterstock


Ak máte chuť experimentovať, poobhliadnite sa po menej známych druhoch cibuľovín – krásne sú bledavky, puškínie (na obrázku) či korunky.

Ktoré cibuľoviny a ako treba vysadiť teraz na jeseň? 

Najskôr začnite s výsadbou cibúľ narcisov – tie musia ísť do pôdy ako prvé. Často už začiatkom septembra. V tomto termíne si môžete vysadiť aj snežienky. Následne na jar pokračujte s výsadbou ostatných cibuľovín. Hyacinty, scily, modrice, krokusy aj tulipány môžete vysádzať až do začiatku novembra. Ak máte chuť experimentovať, pokojne sa poobhliadnite aj po menej známych druhoch cibuľovín – krásne sú bledavky, puškínie, korunky alebo aj hľuznaté rastliny, ktoré treba sadiť takisto v jesennom období. Cibuľoviny vždy vysádzajte do menších a väčších skupiniek, nikdy nie jednotlivo. Nepôsobilo by to prirodzene. Skupinová výsadba je zaujímavá, avšak vždy v rámci jednej skupiny treba použiť jeden druh. Cibuľoviny vysádzajte vždy do priepustnej a nie podmáčanej pôdy. Najmä pri tulipánoch je vhodná výsadba do špeciálnych plastových košíkov, čo je spoľahlivou ochranou pred hlodavcami. Veľmi dôležité je dodržať odporúčanú hĺbku výsadby. Tá môže byť pri každom druhu iná, preto si to vždy musíte overiť. 

tip

Do menších záhrad voľte menej druhov tráv a radšej ich zopakujte na viacerých miestach.


Veľký jesenný manuál do záhrady

2072421
isifa/shutterstock

Kedy je najlepší čas na výsadbu drobných ovocných krov, ako sú maliny, egreše či ríbezle?

Uprednostnil by som jesennú výsadbu. Neodkladajte ju však na veľmi neskoré jesenné dni. Ideálny je október, prípadne začiatok novembra. Pred výsadbou pôdu kvalitne pripravte. 


Veľký jesenný manuál do záhrady

2072417
isifa/shutterstock

Ako možno využiť opadané lístie z ovocných stromov v záhrade? 

Odporúčam založiť si listovku. Lístie dajte na jednu kopu – ideálne do ohrady z drôteného pletiva, no môže byť aj plastový kompostér. Jednu vrstvu lístia prekryte substrátom a na ňu dajte ďalšie lístie. Listovka padne vhod najmä vtedy, ak si na jar svojpomocne miešate substráty – prevzdušňuje ich a obohacuje o živiny. Zároveň vylepšuje štruktúru zeminy a pomáha jej udržať dlhšie vlahu. Listovku zakladajte na tienistom odľahlom mieste v záhrade. Dajte pozor, aby sa do nej nedostala burina ani iný záhradný odpad.


Veľký jesenný manuál do záhrady

2072419
isifa/shutterstock

Môžem dať do kompostu aj listy z orecha?

Môžete, hoci panuje mýtus, že práve toto lístie do kompostu nepatrí. Pravda je, že orechové lístie obsahuje triesloviny a iné látky, ktoré brzdia proces rozkladu, resp. tento proces prebieha veľmi pomaly. V každom prípade musíte orechové lístie podrviť (napríklad po vysušení) a až potom pridať postupne po menších dávkach do kompostu. Odporučil by som podrvené lístie zmiešať s iným rastlinným odpadom; nie však s trávou – takisto sa rozkladá pomalšie. Takto aj orechové lístie zotlie v komposte. 


Veľký jesenný manuál do záhrady

2072423
isifa/shutterstock

Ako sa správne postarať o chryzantémy vo vegetačných nádobách? 

Hlavne im doprajte dostatok vlahy – na jej nedostatok reagujú tieto krásne trvalky vädnutím, žltnutím listov a zasychaním kvetných pukov. Odstraňovať treba žlté a choré listy. Počas chladnejších nocí je dobré zakryť ich rastliny netkanou textíliou. Po odkvitnutí z rastlín odstráňte zvyšky kvetov a celý trs skráťte na polovicu. Chryzantémy prezimujú v svetlej a chladnej pivnici za občasnej zálievky. Na jar sa môžu vysadiť do záhona. 


Veľký jesenný manuál do záhrady

2072429
isifa/shutterstock

tip 

Ak si budete chcieť spestriť záhradu novým ihličnanom, urobte tak skoro na jeseň. Výsadba v tomto období je najvhodnejšia. 

 


Veľký jesenný manuál do záhrady

2072425
isifa/shutterstock

Kedy si v prírodnej záhrade založiť trávnik? 

V prírodne koncipovanej záhrade sa oveľa viac uplatní kvetinová lúka ako precízne vykosený trávnik. Jeseň je ideálna na jej založenie. Základom úspechu je dobre spracovaná a vyrovnaná pôda bez burín. Vysieva sa podobne ako klasický trávnik, špeciálna lúčna zmes sa však nesmie miešať s trávnou zmesou určenou na zakladanie reprezentatívnejších trávnikov. Na 1 m2 budete potrebovať 5 až 10 g osiva – možno ho kúpiť aj hotové. Po výsadbe osivo jemne zapracujte do pôdy a povrch povalcujte. Zavlažovanie vzhľadom na častejšie jesenné zrážky nie je potrebné. Časť rastlín vyklíči už na jeseň, zvyšok na jar. Krása lúky sa naplno ukáže zhruba do 2 rokov po založení. Nasledujúcu sezónu koste plochu na výšku asi 20 cm, v ostatných rokoch nižšie 3-krát ročne.

text: Daniel Košťál foto: isifa/Shutterstock
zdroj: časopis Tvorivé bývanie 4/2017

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: okrasné trávy vresy záhrada záhradná technika
Zdieľať článok

Diskusia