Čerstvé bylinky vo vlastnom byte po celý rok

16. 12. 2019
Zdieľať

Nemusíte čakať do jari, aby ste svoje kulinárske výtvory dochutili čerstvými bylinkami. Vypestujte si ich vo vlastnom byte aj počas zimy! Stačí dodržať niekoľko zásad.

Aby sa rastliny počas zimy nevyťahovali a nestrácali farbu, musíte im zabezpečiť nižšiu teplotu, než zvyčajne býva v prekúrených bytoch. Všeobecne totiž platí, že čím nižšia je intenzita svetla a dĺžka dňa, tým nižšia by mala byť aj teplota. Ideálna je 16 – 18 °C, v noci môže klesnúť o 2 až 4 °C. Skúste ich teda umiestniť do najchladnejšej miestnosti, hoci to nebude práve kuchyňa.

Vhodné sú aspoň štyri hodiny priameho slnka denne. Vyberajte im aj najsvetlejšie okno, najlepšie s južnou, východnou či západnou orientáciou. Určite ich nedávajte na severnú stranu. Počas krátkych zimných dní im prospeje niekoľkohodinové prisvetľovanie fluorescenčnými výbojkami.


bylinky v byte

bylinky v byte
IKEA

IKEA

Čo sa týka polievania, počas zimy bylinky nepotrebujú toľko vody, ako v lete. Polievajte ich až vtedy, keď je povrch substrátu suchý. A radšej menej často a viac. Prebytočnú vodu nenechávajte stáť v miske, lebo premokrenie často vedie k hnilobe koreňov a môže spôsobiť uhynutie rastlinky.

V záhrade dopestujete bylinky takmer v každej pôde, no v kvetináči by mal byť kvalitný substrát s dobrou priepustnosťou. Pri pestovaní v črepníkoch sú vyššie aj nároky na výživu, preto ich môžete občas prihnojiť polovičnou dávkou hnojiva ako pri ostatných „izbovkách“.

A aké sú najvhodnejšie nádoby na pestovanie? Určite z pálenej hliny, do ktorých sa cez póry dostáva vzduch ku koreňom, tie potom neodhnívajú, ako to býva v prípade plastových kvetináčov.

Náš tip

Dolu hlavou. Ak máte malý byt, bylinky zasaďte do „lietajúcich“ črepníkov. Substrát je zabezpečený hustou sieťkou, cez ktorú sa nevysype von. Črepník obsahuje aj nádržku na postupné uvoľňovanie vody. Takéto pestovanie je navyše aj mimoriadne štýlové.


bylinky v byte

bylinky v byte
NORA A JAKUB ČAPRNKA

NORA A JAKUB ČAPRNKA

BYLINKY


bylinky v byte

bylinky v byte
iStock

iStock

Bazalka

Pôsobí osviežujúco, zvyšuje tvorbu žalúdočných štiav, znižuje nadúvanie, podporuje chuť do jedla, užíva sa pri nevoľnosti a zvracaní. Jej lístky sa hodia do omáčok, polievok, šalátov, mletého mäsa, cestovín či na pizzu.


bylinky v byte

bylinky v byte
iStock

iStock

Rozmarín

Podporuje pamäť, koncentráciu, stimuluje srdcové funkcie, dokáže tlmiť stres, odháňať depresiu, bolesti hlavy a migrénu. Používa sa na aromatizáciu olejov, dressingov a marinád aj na ochutenie rôznych druhov mäsa.


bylinky v byte

bylinky v byte
iStock

iStock

Pažítka

Má antibakteriálne účinky a pomáha zdravému tráveniu. Povzbudzuje správne fungovanie čriev, bráni vzniku šedého zákalu. Redukuje cholesterol a pôsobí preventívne proti infarktu. Výborná je v šalátoch a nátierkach.


bylinky v byte

bylinky v byte
iStock

iStock

Mäta

Odstraňuje kŕče, pôsobí protizápalovo, podporuje funkciu pečene. Je dobrá proti nespavosti a dokáže posilňovať nervovú sústavu. Najčastejšie sa používa vo forme čaju, ale vďaka vôni dokáže obohatiť aj koláče a omáčky.


bylinky v byte

bylinky v byte
iStock

iStock

Šalvia

Má silné protizápalové a dezinfekčné účinky, pôsobí proti hnačkám, zlepšuje trávenie, činnosť žlčníka a pečene. Obmedzuje potenie i tvorbu lupín. Najchutnejšia je na rybách, baranine a hydine.


bylinky v byte

bylinky v byte
iStock

iStock

Petržlen

Ide o prírodné diuretikum, pomáha pri zápaloch močových ciest a problémoch s obličkami. Má silné dezinfekčné účinky, zlepšuje trávenie a chuť do jedla. Vňať je dobrá do omáčok a koreniacich zmesí.

Autor: Katarína Barošová
FOTO: iStock, Jakub Čaprnka, Ikea

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: bylinky pestovanie byliniek
Zdieľať článok
Martin Čurda odpovedá: Dá sa vytvoriť vyvýšený záhon na slnečnom mieste s ílovitou pôdou?Záhrada

Martin Čurda odpovedá: Dá sa vytvoriť vyvýšený záhon na slnečnom mieste s ílovitou pôdou?

Pestrec mariánsky: Liečivý bodliak, ktorý ochráni pečeň a posilní obranyschopnosť organizmuZáhrada

Pestrec mariánsky: Liečivý bodliak, ktorý ochráni pečeň a posilní obranyschopnosť organizmu

Vysejte ich raz a tešte sa z nich roky! Toto sú najlepšie samovýsevné rastliny na túto sezónuZáhrada

Vysejte ich raz a tešte sa z nich roky! Toto sú najlepšie samovýsevné rastliny na túto sezónu

Bylinky zo supermarketu zvyčajne nevydržia dlho. V čom je problém a ako ich zachrániť?Urob si sám

Bylinky zo supermarketu zvyčajne nevydržia dlho. V čom je problém a ako ich zachrániť?

Diskusia