Pivónia – múza maliarov

26. 05. 2009
Zdieľať

Jej nádherné kvety sa podobajú ružiam, hoci s nimi nemajú veľa spoločné. Napriek tomu ju renesanční aj barokoví maliari považovali za krajšiu od ruže (pretože nemá tŕne) a zvečnili ju na svojich plátnach. Pivónia. Možno vás očarí rovnako ako veľkých majstrov.

Hodna zlata

Pôvodne sa pivonka pestovala niekoľko storočí ako liečivá rastlina v kláštoroch južnej Európy. Pre svoju krásu a liečivú silu sa časom rozšírila po celej Európe a opustila múry kláštorov. V Ázii, najmä v Číne ju pestujú už viac než 2 000 rokov. Bola neodmysliteľnou súčasťou záhrad, aj cisárskych. Boli obdobia, keď mala cenu zlata.

Približne pred dvesto rokmi sa do Európy dostali ázijské druhy, medzi nimi aj krovité. Odvtedy sa ľudia venujú jej šľachteniu. Výsledkom je zhruba 5 000 kultivarov v rozličných farbách, ktoré sa hodia do akejkoľvek záhrady, od vidieckej až po japonskú.

Rýchlokurz pestovania


Pivónia - múza maliarov

198700
Petra Bošanská

• Pivóniám vyhovuje priepustná, vápenatá a humusovitá pôda.
• Trvalkové druhy dobre znášajú slnko aj mierny polotieň, drevité druhy sú tieňomilné.
• Kvitnú v máji až júni, podľa odrody.
• K ťažkým kvetom umiestnite oporu.
• Kvety po odkvitnutí zrežte.
• Pri trvalkách na jeseň usychajúce listy zviažte zľahka k sebe ako zimnú ochranu, na jar listy odstráňte. Z drevitých pivónií na jar odstráňte suché drevo.
• Pretože korene týchto rastlín siahajú do hĺbky dvoch metrov, zbytočne ich nepresádzajte. Zvyčajne potom reagujú zastavením kvitnutia. Najlepšie kvitnú staré rastliny – nerušené presádzaním a okopávaním.
• Trvalkové druhy sa množia zväčša delením starších trsov. Oddelenú časť vysaďte tak, aby vrch trsu pokrývali približne dva centimetre zeminy. Ak trs zasadíte hlbšie, rastlina nebude aj niekoľko rokov kvitnúť.

Tip redakcie

Rezané kvety pivónie krásne voňajú a dlho vydržia vo váze. Režte ich ešte v zelenom puku, práve keď sa začínajú otvárať a vidieť tenké pásiky prezrádzajúce farbu kvetu.

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: kvety pivónia záhrada
Zdieľať článok

Diskusia