29. 09. 2005
Zdieľať

Čarovný pôvab jesene v záhrade umocnia aj vresy a vresovce, najmä ak sú sústredené na jednej ploche – vo vresoviskách. Tieto záhradné partie často nadväzujú na skalku alebo výsadbu ihličnanov a vždyzelených rastlín.

V plnej kráse sa na jeseň ukáže predovšetkým vres obyčajný (Calluna vulgaris), ktorý je mimoriadne odolný proti suchu aj mrazu. Tento vždyzelený a bohato rozvetvený 50 cm vysoký krík bol vyšľachtený do niekoľkých kultivarov s rôzne vykrajovanými a plnými kvetmi rozličnej farby od bielej cez ružovú až po fialovú. Vresy najlepšie rastú v piesočnatej pôde s prídavkom rašeliny, sadiť sa musia vždy len s koreňovým balom. Podmienkou ich ujatia po vysadení je systematická zálievka, predpokladom každoročného kvitnutia zas hlboké zostrihnutie po odkvitnutí a prihnojovanie špeciálnym hnojivom na kyslomilné rastliny.


Farebné vresovisko

25688

V poslednom období sa stali obľúbené aj vyššie bordovo kvitnúce vresovce vznešené (Erica gracilis), ktoré sa uplatnia predovšetkým v mobilnej zeleni. Často majú také bohaté kvety, že ich olistenie takmer nevidno. Tento druh znesie len krátkodobý pokles teploty pod bod mrazu (ideálna teplota je 5 – 10 ° C). Najdôležitejším predpokladom úspešného pestovania je však výdatná zálievka. Nevýhodou tohto druhu vresovca je, že ak sa vysadí do vonkajšieho záhona, určite v zime zamrzne. Po odkvitnutí vresov treba okolo jednotlivých rastlín vo vresovisku nasypať rašelinu a výsadbu prihrnúť lístím. Vresy možno kombinovať s nízkymi okrasnými trávami alebo plazivou gaultériou (Gaultheria procumbens). Táto rastlina, podobne ako vresy, obľubuje kyslejšiu pôdu a vyznačuje sa kompaktným a plazivým rastom. Na jeseň má množstvo červených plodov, ktoré na rastline zotrvávajú dlho do zimy. Trendom v poslednom období je vysádzať spolu s vresmi do vresovísk (aj nádob) vždyzelené hebe. Tieto nízke teplomilné dreviny sú citlivé na silné mrazy, preto sa prikrývajú na zimu vrstvou rašeliny a prihŕňajú lístím. S obľubou sa v záhradách začali pestovať aj okrasné kapusty s rôzne sfarbenými stredovými kučeravými listami. Tieto dvojročné rastliny sa vysádzajú do záhonov na prázdne miesta (po letničkách), no rovnako atraktívne sú aj vo vegetačných nádobách v zmiešanej výsadbe. Treba ich pravidelne zavlažovať, v záhonoch môžu zostať až do jari.

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: rastliny vres za záhrada
Zdieľať článok

Diskusia