Záhrada na exotický spôsob alebo Afrika pri dome

22. 12. 2005
Zdieľať

Africký kontinent je pre nás Európanov symbolom dobrodružstva, exotiky a kultúry zahalenej rúškom tajomstva. Rovnako fascinujúca je aj tamojšia vegetácia. Prečo si kúsok z tejto atmosféry nepreniesť do svojej záhrady? Vymeňte teda klasiku za niečo originálnejšie, ohnivejšie a dynamickejšie a vytvorte si vlastný kúsok zeme s nádychom horúcej a divokej Afriky. Mimochodom, vedeli ste, že mnohé rastliny, ktoré bežne pestujete vo svojej záhrade, prišli k nám práve z Afriky? Napríklad pelargónie, ktoré pochádzajú z najjužnejších častí tohto kontinentu.

Nápady z Londýna


Záhrada na exotický spôsob alebo Afrika pri dome

39256
Daniel Košťál

Budovanie záhrad v africkom štýle je v niektorých krajinách západnej Európy mimoriadne populárne. Aj preto sa táto zaujímavá problematika stala súčasťou významných svetových výstav, ktoré prezentujú modernú záhradnú tvorbu. Od mája do septembra tohto roku mali návštevníci Britského múzea v Londýne možnosť vidieť originálnu záhradu vybudovanú podľa afrického vzoru, ktorá bola výtvorom tímu „Ground Force“ a súčasťou podujatia s názvom „Africa 05“ (BBC/British Museum).

Záhrada bola prehľadne rozdelená do troch častí – púšť, trópy a mierne pásmo, ktorými návštevníci postupne prechádzali. Na pomerne malom priestore ste okrem typickej africkej flóry mohli obdivovať aj zaujímavé a tajuplné prvky afrického umenia zhotovené z dreva, kovu alebo hliny. Kombináciou všetkých týchto častí vzniklo prostredie, v ktorom ste nadobudli dojem, že sa nenachádzate v Anglicku, ale o niekoľko tisíc kilometrov južnejšie – na čiernom kontinente.


Záhrada na exotický spôsob alebo Afrika pri dome

39264
Daniel Košťál

K africkej nálade prispievalo aj horúce počasie, ktoré sa už v máji usídlilo v Londýne. Nechýbali tu ani piesok (vraj priamo z púšte), voda, kameň, zuhoľnatené drevo, vyhasnuté ohnisko a bahno. Kľukaté cestičky tejto záhrady umožnili postupne objavovať miniatúrny lesík zo statných banánovníkov, záhony sukulentov, sansevier, pelargónií, papraďorastov, kvitnúce kornútovky, protey a strelície. To však bola len časť z atraktivít, ktoré výstava ponúkala. Veľmi inšpirujúce bolo členenie celého priestoru – kombinácie jednotlivých rastlinných druhov premyslene doplnené drobnou záhradnou architektúrou a umeleckými predmetmi. Atmosféru horúcej Afriky pripomínali aj hlinené a pomaľované črepníky s vonnými bylinami a citrusmi, takisto niekoľko mohutných lán, ktoré zasa navodzovali prostredie divokej džungle, či pravé oštepy afrických lovcov.

Kombinácie správnych farieb


Záhrada na exotický spôsob alebo Afrika pri dome

39259
Daniel Košťál

Najvhodnejšie na vybudovanie záhrady s atmosférou čierneho kontinentu sú menšie plochy, kde najviac vynikne jej exotický pôvab. Africký štýl by sa nemal kombinovať s iným štýlom, inak bude záhrada pôsobiť chaoticky a nezaujímavo. Základom úspechu sú vhodne skombinované farebné odtiene a výsadba rastlín, ktoré pochádzajú z afrického kontinentu. Z farieb sú najdôležitejšie červená, oranžová, hnedá, žltá, čierna a, samozrejme, aj odtiene zelenej. Možno ich navzájom kombinovať. Mali by sa objavovať nielen na rastlinách (kvety, listy, plody, kôra), ale aj na záhradných doplnkoch a drobnej architektúre.


Záhrada na exotický spôsob alebo Afrika pri dome

39260
Daniel Košťál

Nádych Afriky dotvoria aj z dreva vyrezané divoké zvieratá a iné dekoračné predmety, ako napríklad ručne maľované drevené stĺpiky, plastiky či črepníky. Nemali by sme zabúdať ani na ohnisko, kamene, kôru, piesok, vodu, bambusové palice alebo lovecké oštepy. Zaujímavým doplnkom africkej záhrady na Slovensku môže byť aj voľne v priestore položená drevená misa a takisto rôzne samorasty alebo bizarne pôsobiace, vetrom a slnkom ošľahané korene. Záhradné horiace fakle dodajú takej záhrade ten správny „čierny“ šmrnc. S doplnkami to však netreba nikdy preháňať, aj tu platí, že menej je viac.

Vhodné rastliny


Záhrada na exotický spôsob alebo Afrika pri dome

39258
Daniel Košťál

Dôležitou súčasťou záhrady v africkom štýle sú rastliny. Samozrejme, dominantné by mali byť druhy pochádzajúce z Afriky. Tie potom možno doplniť o ďalšie rastliny, ktoré svojím habitom do takejto záhrady harmonicky zapadnú. Z čierneho kontinentu pochádzajú napríklad aj pelargónie (Pelargonium), ktoré možno pestovať bez problémov nielen v črepníkoch, ale aj na záhonoch (Pelargonium zonale), ale iba v čase vegetačného obdobia. Aj gladioly (Gladiolus), montbrécie (Crocosmia), jednoročné a trváce lobelky (Lobelia), tieňomilné netýkavky (Impatiens) alebo, naopak, slnkomilné gazánie (Gazania) pochádzajú z Afriky, preto sú vhodné pri tvorbe záhrady a la Afrika.


Záhrada na exotický spôsob alebo Afrika pri dome

39262
Daniel Košťál

Exotický nádych do nej vnesú aj kany (Canna), najmä tie, ktoré majú bordové listy, a farebné alebo bielo kvitnúce kornútovky (Zantedeschia). Týmto druhom sa výborne darí aj v našich záhradách, vysadiť ich môžete hneď na jar, keď pominú nebezpečné mrazy. Popínavý kvamoklit (Quamoclit lobata) a povojník (Ipomea) zasa dotvoria ilúziu nepreniknuteľnej džungle. Zabudnúť by sa nemalo ani na rozličné druhy bambusov, okrasných tráv, papraďorasty a juky. Typicky africké farby vnesú do záhrady aj červené kvety monardy (Monarda), oranžovo kvitnúce fakľovky (Kniphofia uvaria), červené kvety fuksie kapskej (Phygelius capensis), ako aj plody machovky (Physalis alkekengi) a pestré listy kolea (Coleus).


Záhrada na exotický spôsob alebo Afrika pri dome

39257
Daniel Košťál

K rastlinám, ktoré k nám prišli z Afriky, patria aj pichľavá ježibaba (Echinops banaticus), krušpán (Buxus sempervirens) a vresovec vznešený (Erica gracilis), s ktorým sa môžeme stretnúť v našich záhradníctvach najmä v jesenných mesiacoch. Africkú divočinu najlepšie dotvoríte počas letných mesiacov vybranými izbovými rastlinami a tiež rastlinami pestovanými vo vegetačných nádobách (v zime v studenom skleníku a v lete v exteriéri). Ideálne je, ak pochádzajú z rozličných oblastí Afriky. Ide o modro kvitnúci agapant (Aagapanthus), rozličné druhy sukulentov, sanseviery (Sansevieria), všetky druhy dracén (Dracena), strelície (Strelitzia), protey (Protea cynaroides) a gerbery (Gerbera).


Záhrada na exotický spôsob alebo Afrika pri dome

39261
Daniel Košťál

Mnohé z týchto rastlín sú zvyknuté na horúce a suché podnebie, preto počas celého leta môžu záhradu zaujímavo zatraktívňovať a navyše nie je s nimi veľa práce. Horšie je to s ich prezimovaním, len ťažko prežijú vonku bez ujmy, preto ich pred príchodom prvých mrazov premiestnite buď do studeného skleníka, alebo do interiéru (zovšeobecniť sa to však nedá, pretože každá rastlina má odlišné nároky na prezimovanie). Ak si do takej originálnej a vlastnoručne vybudovanej záhrady sadnete vo večerných hodinách a pritom budete intenzívne vnímať svetlo horiacich fakieľ a vôňu exotických rastlín, celkom určite zabudnete, že ste doma, a získate pocit, že ste niekde inde… napríklad v Afrike.

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: africký vplyv rastlina rastliny záhrada zeleň
Zdieľať článok

Diskusia