16. 01. 2006
Zdieľať

Kosatce, latinsky Iris, sú pomenované podľa gréckej bohyne dúhy najmä vďaka svojej druhovej farebnosti. Sú veľmi obľúbené po celom svete už niekoľko storočí. Tieto jarné cibuľoviny s bohatou históriou znamenajú v reči kvetov porozumenie. Tak ako dúha, ktorá dokáže očariť svojou krásou, aj svieže a pôvabné kosatce nepochybne patria medzi klenoty každej záhrady.

Kvet tisícich podôb

Koniec mája je obdobie, keď môžeme obdivovať rozmanitú krásu rozkvitnutých kosatcov a kochať sa ňou. Ich zamatové kvety majú zaujímavý a svojrázny tvar. Kosatce sú obľúbené práve pre rozmanitosť odtieňov a nenáročné pestovanie. Sú rozšírené po celom svete, od západu po Ďaleký východ, od oblasti trópov až po mierne pásmo. Najviac druhov pochádza z oblasti Stredozemného mora, kde ich pestovali už oddávna. História kosatcov siaha do obdobia starovekej Kréty a Egypta. V 19. storočí sa začali šľachtiť vo Francúzsku, v Nemecku, Anglicku a postupne aj v iných krajinách. Voľakedy nebol u nás na trhu taký široký výber s vyšľachtenými kosatcami. Väčšinou sa pestovali odrody s fialovomodrými alebo so žltými kvetmi. V súčasnosti je ich niekoľko tisíc druhov.


Kvet s menom bohyne dúhy

41629
Mária Vargová

Kosatce majú odlišné tvary kvetov aj výšku. Môžu byť jednofarebné, ale aj v rozličných farebných kombináciách. Pri viacfarebných kosatcoch základnú farbu oživujú farebné škvrny, pásiky a žilky. Veľká druhová rozmanitosť umožňuje pestovať kosatce až do neskorého leta. Niektoré druhy kvitnúce na jar znova rozkvitajú na jeseň.


Kvet s menom bohyne dúhy

41627
Mária Vargová

Kosatce sú vlhkomilné, vyskytujú sa na brehoch riek, rybníkov alebo sú vysadené pri prírodne upravených malých i väčších vodných nádržiach, napríklad kosatec Kaempferov (Iris kaempferi). Nízke druhy kosatcov, ktoré dorastajú do výšky asi 40 cm, možno sadiť do skaliek. Niektoré odrody, napríklad kosatec žltý (Iris pseudacorus), sú vodnými rastlinami. Niektoré kosatce (Iris Stylosa) kvitnú od neskorej jesene až do polovice jari, a dokonca sú aj také, čo rozkvitajú len uprostred zimy. Okrem iných sú u nás na trhu aj cibuľové kosatce holandské (Iris holandica) v rozličných farebných odtieňoch. Ak sa rozhodnete pestovať kosatce, treba zvážiť, či daná lokalita a jej klimatické podmienky zodpovedajú nárokom na ich pestovanie.

Kosatce bradaté

Najobľúbenejšou a najznámejšou skupinou sú záhradné kosatce bradaté (Iris barbata). Odrody tohto druhu sa rozdeľujú podľa výšky do troch hlavných skupín a niekoľkých podskupín. Ich kvety, ktoré dosahujú veľkosť približne 10 až 15 cm, majú niekoľko farebných odtieňov. Niektoré veľkokveté kosatce dosahujú veľkosť dokonca až 25 cm. Tieto trvalky majú povrchové podzemky a tuhé mečovité zelenosivé listy s voskovým povlakom. Kvet tvoria väčšie lupienky, dolné prevísajú a horné sú stočené dovnútra. Prvé kvety sa objavujú už koncom apríla, no zväčša kvitnú od mája až do polovice júna. Kvetné stonky sú vysoké 80 až 100 cm.

Ako sa starať o kosatce


Kvet s menom bohyne dúhy

41631
Mária Vargová

Po odkvitnutí kvetov vysušené stonky ostriháme a porast prečistíme od suchých listov. Zelenosivé listy nestriháme, sú zdrojom živín pre podzemky. Kosatce nechávame rásť na jednom stanovišti maximálne päť rokov. Nedarí sa im v mokrých pôdach a na zatienených miestach. Obľubujú slnečné stanovištia alebo čiastočný polotieň.

Kosatcom prospieva privápnenie. V čase dlhodobého sucha ich treba občas zavlažovať a mierne prihnojiť viaczložkovým hnojivom na kvety. Neodporúča sa ich príliš hnojiť dusíkom. Počas sucha ničí kvetné puky kvetárka, ktorá ich mení na mokvavú hmotu. Preto pred kvitnutím aplikujeme napríklad Sumithion Super a pod. Veľkokveté kosatce neznášajú prudké dažde s vetrom. Zváľaný porast môžeme upraviť podperou (napríklad kolíkmi). Pri ich zapichovaní do zeminy treba dávať pozor, aby sme nepoškodili podzemky. Porast môžeme podoprieť aj drevenou doskou.


Kvet s menom bohyne dúhy

41632
Mária Vargová

Skoro na jar odstraňujeme burinu a suché staré listy, ktoré odstrihneme nožnicami, nie násilným vytrhávaním. Mohli by sme tak poškodiť podzemky alebo dokonca vytrhnúť celú rastlinu. Nahnité časti podzemku v poraste (postihnuté bakteriálnou hnilobou) narežeme a opatrne vyberieme aj s korienkami. Po odstránení napadnutých častí reznú ranu aj pôdu prečistíme. Na ostatné podzemky aplikujeme prípravok Dithane M 45 s miernym bakteriocídnym účinkom. Tento prípravok môžeme použiť v kombinácii so zmáčadlom aj pri výskyte suchej škvrnitosti listov. Napadnuté a odumreté listy však najprv treba odstrihnúť.

Presádzame kosatce


Kvet s menom bohyne dúhy

41630
Mária Vargová

Vhodným obdobím na presádzanie kosatcov je júl až august. Nevysádzame ich do pôdy čerstvo hnojenej organickým hnojivom alebo maštaľným hnojom. Spôsobuje to mokrú hnilobu, ktorá napáda podzemky. V období presádzania i v čase dlhodobého vlhka sú kosatce citlivé na choroby. Pri presádzaní podzemky opatrne zospodu podryjeme a so zeminou vyberieme tak, aby sme nepoškodili korienky. Podzemky rozdelíme na jednotlivé trsy. Rastliny očistíme a listy skrátime.


Kvet s menom bohyne dúhy

41626
Mária Vargová

Pred výsadbou trsy moríme proti chorobám, najlepšie vo Fundazole alebo v hypermangáne. Po zaschnutí prípravku ich môžeme vysadiť. Rozprestreté korienky uložíme do vyhĺbených jamiek tak, aby horná časť podzemku trocha vyčnievala na povrch. Medzi kosatcami treba zachovať vzdialenosť asi 30 cm. Pôdu okolo porastu opatrne skypríme.


Kvet s menom bohyne dúhy

41633
Mária Vargová

Obľúbené nielen v záhrade

Kosatce majú široké spektrum uplatnenia. Využívajú sa nielen ako ozdoba záhrad, ale aj v kuchyni, liečiteľstve či pri výrobe parfumov. Semená niektorých odrôd sú jedlé, pražené sú dokonca vhodné ako náhrada za kávu. V minulosti sa vôňa kosatcov pridávala do púdrov, voňaviek či šnupavého tabaku. Kosatce naaranžované vo vázach zatraktívnia interiér. Naše staré mamy vysádzali kosatce pri chodníkoch a oddeľovali kvetinový záhon od zeleninového.

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: cibuľovina iris kosatec kvetina rastlina záhrada
Zdieľať článok

Diskusia