Zimné záhrady s presklenou strechou

21. 01. 2015 Zdieľať

Nie je nič krajšie ako raňajky, alebo ranná kávička na záhrade, keď to však počasie nedovoľuje, tak ideálnou náhradou je zimná záhrada, kde je možné aj za nepriaznivého počasia si pohodlne vychutnávať prírodu a bezprostredný kontakt s ňou. Zimná záhrada môže slúžiť ako obývačka, jedáleň, pracovňa, spálňa, kuchyňa, miestnosť na relaxovanie a sledovanie hviezd, bazénová časť či fitnes centrum.

Pri výbere zimnej záhrady je vhodné brať do úvahy aj jej smerovanie na svetové strany. Každá zo svetových strán má prednosti, ktoré treba využiť, ale aj nevýhody, ktoré sa však dajú riešiť. Keďže zimnou záhradou sa rozumie miestnosť s presklenou strechou a veľkými presklenenými plochami v bočných stenách, jej samotné polohovanie neurčuje kategoricky svetelné pomery.  Na vytvorenie pracovného priestoru alebo na tvorivú umeleckú činnosť odporúčame severnú stranu, a to vzhľadom na vyrovnané svetelné podmienky. Tu je potrebné viac dbať na dobrú tepelnú izoláciu  (osadenie izolačných trojskiel) a vykurovanie zimnej záhrady. Výhodou takého to osadenia je, že nie je potrebné používať  tieniacu techniku a tým sa bilancia tepelných výdavkov vyrovnáva.


Zimné záhrady s presklenou strechou

Zimné záhrady s presklenou strechou
Mirador

Najvýhodnejšia poloha na umiestnenie zimnej záhrady je na východnej strane, kde prvé ranné slnečné lúče po nočnom ochladení prehrejú zimnú záhradu. Rastliny sa v takomto prostredí cítia dobre, nie je potrebné použiť ani tienenie.

Najčastejšie používané osádzanie zimných záhrad je však polohovanie na južnú stranu, kde svetelné lúče vyžarujú po celý deň. V letnom období preto potrebujeme takto orientovaný priestor efektívne tieniť a mať zároveň dostatočný počet otváracích resp. posuvných výplní otvorov. Najviac sa však vzduch prehrieva v zimných záhradách postavených na zapadnú stranu.


Zimné záhrady s presklenou strechou

Zimné záhrady s presklenou strechou
Mirador

Dôležitý je aj výber správneho zasklenia na streche a stenách. Pri smerovaní na západnú, alebo juhozápadnú svetovú stranu, je potrebné odsadiť tmavšie protislnečné zasklenie, ktoré znižuje vstup slnečného žiarenia, ktoré nepriaznivo ovplyvňuje interiérovú teplotu v zimnej záhrade počas letného obdobia. 
Na zasklenú strechu zimnej záhrady sa používa bezpečnostné sklo v kombinácii, horné sklo musí byť vždy kalené, aby sa v prípade rozbitia roztrieštilo na malé kúsky s tupými hranami, ktoré v prípade kontaktu s kožou ju neporežú. Spodné je lepené minimálne z dvoch 3mm skiel medzi ktorými je osadená minimálne jedna bezpečnostná fólia.


Zimné záhrady s presklenou strechou

Zimné záhrady s presklenou strechou
Mirador

Netreba však zabudnúť ani na správne tienenie zimných záhrad, kde sa vždy odporúča osadiť z exteriérovej strany presklenej steny. Na strechu je možné použiť markízu a na steny horizontálne žalúzie.

Systém vetrania a výmeny čerstvého vzduchu vie byť riešený buď to otvorením okna, alebo aktívnym vetraním pomocou inteligentného systému, kde sa nastaví v miestnosti požadovaná teplota a vlhkosť vzduchu a systém automaticky reguluje nasávanie chladného a čistého vzduchu cez aktívne mriežky osadené v spodnej časti presklenej fasády a cez strešný ventilátor tento vzduch exportuje smerom von do exteriéru. 


Zimné záhrady s presklenou strechou

Zimné záhrady s presklenou strechou
Mirador

Zimná záhrada neslúži len na pobyt v nej ale aj ako prechodová miestnosť medzi interiérom a exteriérom a preto je potrebné správne zvoliť vstupné dvere a to buď otváracími dverami, skladacími tzv. harmonikovými dverami, sklopno-posuvnými, alebo posuvnými bezbariérovými dverami, ktoré sa nazývajú aj HS portál.    

Zimná záhrada spája ľudí s prírodou a to v dnešnej dobe veľmi pomáha pri vytváraní domácej pohody v kruhu blízkych. Pri drevohliníkových zimných záhradách sa necháva vyniknúť krása prírodného dreva, čo umocňuje dojem zo spojenia s prírodou.

www.mirador.eu

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.964387906922663.1073741828.116760395018756&type=1

Kategória: Záhradné stavby
Tagy: zimná záhrada
Zdieľať článok