Ako nepremeniť sen na nočnú moru

26. 06. 2007
Zdieľať

Mať v záhrade vlastný bazén – to je pre niekoho bledomodrý sen, pre iného zasa nočná mora. Ak patríte do prvej skupiny a zaujíma vás, kam bazén umiestniť a ako upraviť jeho okolie, čítajte ďalej.

Bazén sa stáva čoraz častejším a vyhľadávanejším doplnkom v záhrade. Na trhu je množstvo rozličných typov, preto pri výbere treba zvážiť každé za aj proti. Môže však ísť o zdĺhavý proces, ktorý rada prenechám presvedčovacím schopnostiam výrobcov či rozvahe a rozpočtom investora. Zameriam sa „len“ na vhodné začlenenie rozličných typov externých bazénov a na úpravu ich okolia.

Výber miesta

Bazén možno citlivo zasadiť takmer do každej záhrady. Ideálne je slnečné miesto, najlepšie v nadväznosti na obytnú terasu. Ide o praktické aj estetické riešenie zároveň – výhoda spočíva v dostupnosti a v kompozične ucelenom celku.


Ako nepremeniť sen na nočnú moru

97062

V prípade zastrešeného bazéna však môže vzniknúť problém. Výhodou takého riešenia je síce predĺženie kúpacej sezóny a menej nečistôt v bazéne, ale nevýhodou vzhľad. Kompromisom sú nízke kryty alebo plávajúce fólie či plachty slúžiace na zakrytie hladiny.

V záhradách na svahu sa ponúka možnosť využiť sklon terénu na začlenenie bazéna, ktorý môže byť skrytý napríklad pod oporným múrom terasy. Ak bazén umiestnite do vzdialenejšej časti záhrady, teda ďalej od domu a obytnej terasy, ktorá zväčša nadväzuje na dom, je dobré napojiť ho na nejaký ďalší objekt, napríklad na odpočívadlo, ďalšiu terasu a podobne, pretože samostatný vyzerá nevyvážene a opustene.

V malej záhrade sú možnosti na umiestnenie bazéna obmedzenejšie, čo však nemusí automaticky znamenať nevýhodu. Bazén sa v takom prípade stane dominantným prvkom, prípadne môžete vytvoriť zaujímavú vodnú záhradu. Ide o veľmi efektívne riešenie, ale treba si dobre premyslieť celý systém aj stavbu, na čo budete potrebovať odborníkov.

Okolie bazéna

Pri plánovaní okolia treba vziať do úvahy tak praktické, ako aj estetické zásady. Medzi prvé patrí čistota bezprostredného okolia, čo si vyžaduje spevnený povrch (betónovú, keramickú alebo kamennú dlažbu). Nečistoty pomôže zabrzdiť alebo zachytiť aj niekoľkocentimetrový schod po obvode bazéna (jeho mierne vyvýšenie nad terénom).
 


Ako nepremeniť sen na nočnú moru

97064


Ako nepremeniť sen na nočnú moru

97076

Oba príklady ukazujú, ako možno zvládnuť úpravu osamelého bazéna doslova na zelenej lúke, ktorý sa nachádza ďalej od domu v slnečnej časti záhrady. Do rozľahlého priestoru som doplnila drevené mólo a jednoduchý altánok. Skupinu rastlín oddeľuje nízky múrik. S návrhom by sa dalo skončiť už v tomto bode, ale možno pokračovať ďalej. Pozemok ponúka priestor aj na vytvorenie okrasného jazierka, ktoré by pomohlo lepšie zapojiť bazén do záhrady, ktorá je ladená v prírodnom štýle. Trochu športu, trochu romantiky – celkom dobré, nie?

V blízkosti bazéna by nemali byť opadavé stromy, vhodnejšie sú ihličnany alebo vždyzelené kry. Ak staviate bazén na záhrade, v ktorej sú vyrastené krásne listnáče, radšej ako radikálny rez odporúčam kompromis, t. j. výber najlepších stromov a plastový kryt nad vodou. Aby však moje rozprávanie o okolí bazénov dostalo konkrétnejšiu podobu, ponúkam aj niekoľko príkladov.
 


Ako nepremeniť sen na nočnú moru

97066


Ako nepremeniť sen na nočnú moru

97065

Vo vidieckej záhrade treba venovať viac pozornosti voľbe tvaru bazéna a materiálom (najmä dlažbe a doplnkom). Atypický nepravidelný tvar je vhodný medzi trvalkové záhony a ovocný sad, ktorý uzatvára záhradu (mimo záberu). V tomto prípade sa osvedčila aj drobná rustikálna keramická nádoba na okraji bazéna, z ktorej vyteká voda. Plastový kryt nie je vhodný na zastrešenie, do úvahy prichádza maximálne plastová fólia na zakrytie hladiny, ale problém môže nastať s jej maskovaním, pretože môže narušiť jednoduché a čisté tvary a materiály.

Na obrázku je jeden z najmenších, najjednoduchších a zároveň najpredávanejších nadzemných bazénov s kruhovým priemerom 3 až 8 metrov a s jednoduchou obvodovou konštrukciou (nejde o nafukovací bazén!). Veľa ľudí volí tento typ bazéna pre dostupnú cenu, jednoduchú stavbu bez zásahov do okolia (respektíve bez stavebného povolenia) a takisto pre nenáročnú údržbu. V podstate na umiestnenie takého bazéna stačí slnečné spevnené miesto, ale môžete mu vyčleniť aj trvalé, stále miesto (ako je na obrázku). Aby sa potlačila umelosť, bazén je po obvode zakrytý rákosovou rohožou a umiestnený tak, že vďaka vyvýšenej podlahe terasy dobre zapadá do okolia a nevyčnieva.

Kategória: Relax Záhrada a exteriér Záhradné stavby
Tagy: bazén bzzz návrhy bazénov
Zdieľať článok

Diskusia