Ako dosiahnuť, aby bola voda vo vašom bazéne čistá a neškodná

20. 06. 2017
Zdieľať

Krištáľovo čistá a hygienicky neškodná voda počas celej kúpacej sezóny je želaním každého majiteľa bazéna. Na prvý pohľad sa síce môže zdať cesta k nej zložitá a časovo náročná, opak je však pravda. Na čo všetko treba myslieť v prípade, ak sa na údržbu vody v bazéne rozhodnete používať bazénovú chémiu?

Vodu v bazéne znečisťujú nielen mechanické nečistoty, ktoré sa dajú jednoducho odstrániť pomocou účinnej filtrácie, bazénových vysávačov a sieťok, ale aj rôzne mikroorganizmy, akými sú riasy, baktérie a vírusy. Správne zvolená a dávkovaná bazénová chémia pôsobeniu mikroorganizmov spoľahlivo zabráni alebo ich úplne zničí. 

Dôležitosť filtrácie

Prvotným predpokladom čistej vody v bazéne je filtrácia so zodpovedajúcim výkonom. Ak tá nefunguje správne, ani s použitím chemických prípravkov nikdy nedocielite čistú a neškodnú vodu. V prípade, že sa rozhodnete pre pieskovú filtráciu, je nevyhnutné udržiavať jej pieskovú náplň neustále čistú. Aspoň raz za dva týždne sa preto odporúča preprať ju. Ak bazén používate naozaj intenzívne, častejšie kontrolujte priechodnosť pieskovej náplne a prípadne skráťte interval preplachu. Nevyhnutným pomocníkom, najmä v prípade väčších bazénov, je príslušenstvo na odstránenie hrubého znečistenia – napríklad bazénový vysávač dokonale odsaje nečistoty zo stien i dna bazéna a voda bez neho nikdy nebude v úplnej kondícii.

Meranie pH

Pred každou úpravou vody treba vždy zmerať hodnotu pH, teda určiť, či je voda v bazéne zásaditá alebo kyslá, na čo slúžia kvapkové testery. Aby bola voda zdravotne neškodná a používané prostriedky fungovali správne, musí sa hodnota pH pohybovať v rozpätí 7,0 až 7,4. Ak by bola vyššia ako 7,4, môžu vo vode vzniknúť mliečne zákaly, resp. môže dôjsť k výraznému oslabeniu dezinfekčného účinku prostriedkov, prípadne k vzniku známeho chlórového zápachu či podráždenia očí a pokožky.

Hodnoty pod 7,0 môžu zase viesť k zvýšenej korózii kovových častí bazénov, blednutiu materiálov a rovnako aj k rozvoju zápachu a podráždeniu očí alebo pokožky. Na úpravu pH smerom nadol alebo nahor sa používajú špeciálne regulačné prípravky. Hodnotu je potrebné kontrolovať pravidelne aspoň dva razy týždenne, pri výskyte nečistôt alebo počas horúcich dní interval skráťte.   


KVALITU VODY V BAZÉNE je nevyhnutné systematicky kontrolovať. Obsah chlóru aj hodnotu pH je nutné merať pravidelne – najmenej dva razy týždenne, pri vyšších teplotách vody aj častejšie.

KVALITU VODY V BAZÉNE je nevyhnutné systematicky kontrolovať. Obsah chlóru aj hodnotu pH je nutné merať pravidelne – najmenej dva razy týždenne, pri vyšších teplotách vody aj častejšie.
Mountfield

Tvrdosť vody

Ďalším nemej dôležitým parametrom, ktorý treba sledovať, je tvrdosť vody, teda súčet obsahu vápnika a horčíka vo vode, na čo slúžia príslušné kvapkové testery (prípadne si túto informáciu môžete zistiť u svojho dodávateľa vody). Vo všeobecnosti platí, že tvrdosť bazénovej vody nesmie prekročiť hranicu 18 °N. V prípade, že je voda tvrdšia, použite na jej úpravu špeciálne vyvinutý prípravok a pri aplikácii sa vždy riaďte návodom.

Tvrdosť vody sa odporúča počas sezóny kontrolovať aspoň raz mesačne, v prípade nadmerného výskytu minerálov interval skráťte na raz týždenne. Na kontrolu tvrdosti a jej prípadnú úpravu určite nezabudnite po napustení, resp. po každom ďalšom dopustení bazéna. 

Pri pH viac ako 7,4 dochádza k oslabeniu účinku dezinfekcie.    

Od hodnoty 8,5 ničí chlór vo vode prirodzený ochranný film pokožky.

Dezinfekcia chlórom

Najdôležitejším krokom v rámci ošetrenia bazénovej vody je jej dezinfekcia. Hoci máte v súčasnosti na výber aj viaceré bezchlórové možnosti, využitie chlóru stále predstavuje najpopulárnejšie riešenie. Dobrou voľbou sú chlórové tablety obsahujúce stabilizátor, vďaka ktorému sa chlór do vody dostáva postupne a v správnom množstve. Chlórová tableta sa umiestňuje do plávajúceho alebo pevného zásobníka, v rámci ktorého sa dá nastaviť, ako rýchlo sa má rozpúšťať. Hodnotu chlóru vo vode je pritom potrebné udržiavať na úrovni 0,3 až 0,5 mg/l a pravidelne kontrolovať. V letných mesiacoch je vhodné používať aj prípravok, ktorý zabraňuje rýchlemu odparovaniu voľného chlóru z vody tak, že ho na seba čiastočne naviaže. Jeho aplikáciou tak ušetríte náklady za nadbytočnú spotrebu chemických prostriedkov. 

Do bazéna počas sezóny pravidelne dopúšťajte čerstvú vodu.

Minimálne raz ročne ho vypustite a dôkladne vyčistite špeciálnymi prípravkami.

Doplnkové prostriedky

V portfóliu jednotlivých značiek nájdete okrem základnej bazénovej chémie aj celý rad ďalších prostriedkov, ktoré predchádzajú najrôznejším nedostatkom bazénovej vody, resp. pomáhajú s ich riešením. Ak napríklad teplota vzduchu presiahne 20 °C, je dobré začať s používaním prípravku s obsahom algicídu, ktorý pôsobí ako prevencia tvorby rias. V prípade náhleho zakalenia vody, ktoré nevzniklo ani v dôsledku pritvrdej vody, ani nesprávnej hodnoty pH, použite flokulant (vločkovač) alebo prejasňovač. Flokulant zhlukuje drobné čiastočky nečistôt do väčších celkov, ktoré potom jednoducho zachytí filtrácia, prejasňovač vodu navyše aj rozjasní. V ponuke však nájdete aj multifunkčné prípravky, ktoré kumulujú viaceré funkcie, napríklad chlórová tableta môže súčasne plniť aj úlohu algicídu a flokulantu.  

PRIPRAVILA: NATÁLIA ŽÁKOVÁ
ODBORNÁ: SPOLUPRÁCA MOUNTFIELD, HORNBACH
FOTO: ARCHÍV FIRIEM 
ZDROJ: časopis Môj dom 5/2017

Kategória: Záhradné stavby
Tagy: záhradné bazény
Zdieľať článok

Diskusia