09. 04. 2011
Zdieľať

Vlastný bazén je rozhodne príjemná vec. Čo však v prípade, ak naň v záhrade za domom nie je dosť miesta? Alebo by vám v ňom chýbali také dôležité slnečné lúče či súkromie? Bazénu môžete nájsť príjemné slnečné miestečko aj o pár metrov vyššie – na terase, či dokonca na streche rodinného domu. Myšlienka je to lákavá, ale...

Bazén na terase či streche rodinného domu nie je síce bežné riešenie, niekedy je to však riešenie rozumné. A nie vždy musí ísť o záležitosť z oblasti sci-fi. Dnešné pozemky najmä v mestách a ich okolí nebývajú dimenzované príliš veľkoryso a bazén chce svoje – najmä slniečko a priestor. Ak chcete mať pri dome aj kúsok zelene, neostáva vám často iné, než sa bazéna buď vzdať, alebo popremýšľať o menej typických riešeniach. Dôležité je predovšetkým určiť si, ako chcete bazén využívať. Ak najmä na relaxáciu, potom vystačíte s masážnym bazénom s rozmermi približne 2 × 2 metre, a navrhnúť strechu tak, aby túto záťaž uniesla, nebude až taký problém.
 

S bazénom na terase či na streche rodinného domu je potrebné počítať už pri jeho projektovaní. Pri väčšine rekonštrukcií takéto riešenie nepripadá do úvahy – strechy a stropy bežných domov nie sú na takúto záťaž dimenzované a prestavba by bola príliš komplikovaná a nákladná.

Ak je bazén:

  • v záhrade, je to klasické, praktické a relatívne jednoduché riešenie. Podmienkou je však vhodné miesto – záveterné, dostatočne preslnené a dostatočne veľké na bazén aj oddychové plochy v jeho okolí. Okrem bazéna by vám v záhrade mal ostať priestor aj na ostatné dôležité veci, ako sú kvety a stromy, trávnik, na ktorom sa budú hrať deti, či záhradné posedenie… 
  • súčasťou domu, výhodou je, že ho môžete využívať po celý rok (príjemným riešením je bazénová hala so zasklenou stenou, ktorú možno na leto otvoriť). Nevýhodou je vyššia investícia a tiež podstatne vyššie prevádzkové náklady (napríklad na potrebnú vzduchotechniku a odvlhčovanie, vykurovanie bazénového priestoru a ohrevu vody v bazéne). 

 

Oceľobetónové bazény sa zhotovujú z tzv. vodostavebného betónu, ktorý sa naleje do debnenia s oceľovou výstužou. Konštrukčný materiál je dostatočne odolný aj proti presakovaniu a mrazu. Povrchovú úpravu môže tvoriť bazénová fólia alebo keramika s nízkou nasiakavosťou. Pri bazéne s oceľobetónovou konštrukciou je únik vody asi tá najnepríjemnejšia vec, ktorá vás môže stretnúť. Bazén na terase či na streche sa preto musí, rovnako ako vnútorný bazén, zabezpečiť tak, aby bol stopercentne tesný. Akýkoľvek bazén sa odporúča postaviť do vopred izolovanej betónovej vane. Znamená to akési dvojité istenie – ak sa z akýchkoľvek príčin konštrukcia bazéna naruší, unikajúca voda ostane zachytená v izolovanej betónovej vani. Dobrá izolácia a patričná nosnosť všetkých konštrukcií sú dve najdôležitejšie veci pri takto atypicky umiestnených bazénoch.
  • na terase alebo plochej streche, nezaberá miesto v malej záhrade a prináša so sebou výhody (napríklad úžasný výhľad pri kúpaní, či možnosť vhupnúť do bazéna takmer rovno z postele) aj nevýhody. Výber z rôznych konštrukčných typov bazénov je tu užší a s prispôsobením nosnej konštrukcie pod bazénom zvýšenému zaťaženiu sú spojené vyššie investičné náklady. Jeho prevádzka je podobná ako pri akomkoľvek inom umiestnení v exteriéri, väčšiu pozornosť však treba venovať bezpečnosti, ochrane proti unikajúcej vode a vyriešeniu odpočinkových plôch okolo bazéna.

 

Bazén na streche či terase:
5 x za

  • dôkladné využitie plochy malého pozemku,
  • atraktívne riešenie,
  • súkromie a blízkosť domáceho zázemia,
  • možnosť lepšieho preslnenia,
  • výhľad na krajinu.

 

5 x proti

  • potrebná vyššia nosnosť konštrukcií,
  • vyššie náklady na stavbu,
  • problematické umiestnenie technológie,
  • obmedzené odpočinkové plochy okolo bazéna,
  • chýbajúci kontakt so záhradou.


Ak na streche, tak potom…

Ak ste sa rozhodli mať bazén na terase alebo streche rodinného domu, dôležité je uvedomiť si možnosti výberu. Ak túžite po plaveckej klasike, bude riešenie konštrukčne aj finančne náročné. Konštrukcia bazéna musí byť v takom prípade súčasťou konštrukcie domu a nevyhnutná je spolupráca architekta, statika a dodávateľa bazéna podobne ako v prípade klasického interiérového bazéna. Najmä ak sa pod terasou s budúcim bazénom nachádzajú ďalšie miestnosti, do úvahy pripadá v prvom rade oceľobetónová konštrukcia – má vyhovujúce mechanické vlastnosti, prežije generácie a dovoľuje rôzne varianty riešení.

Trochu iná situácia nastáva, ak dom stojí v prudkom svahu. Terasa však v takom prípade slúži na vyrovnanie terénu a výstavba bazéna sa približuje obvyklejším exteriérovým bazénovým riešeniam. Treba však počítať s tým, že i keď ide o konštrukciu zdanlivo zapustenú pod terénom, na steny bazéna sa kladú rovnaké nároky ako na steny samonosného bazéna, postaveného na teréne (tlak zeminy tu totiž nepôsobí zo všetkých strán ani po celej výške stien bazéna).

Ak vám stačí poležať si vo vode a relaxovať, zrejme bude pre vás ideálnym riešením relatívne malý masážny bazén, ktorý postavíte na terasu či na strechu. Toto riešenie si nekladie špeciálne nároky, jediným rozdielom v konštrukcii terasy či pochôdznej plochej strechy (strešnej terasy) bude v tomto prípade jej dimenzovanie na vyššiu záťaž. Niektoré typy masážnych bazénov umožňujú aj plávanie s protiprúdom, väčší bazén však znamená aj viac vody a tým aj väčšie zaťaženie nosnej konštrukcie pod ním. Výhodou je však naozaj všestranné použitie. Ak sa rozhodnete pre „strešný variant“, mali by ste venovať zvláštnu pozornosť povrchu strechy. Podmienkou je jej riešenie, ako strechy pochôdznej.

Obvykle platí, že spevnené plochy okolo bazéna by mali byť stabilné, čisté (aby sa neznečisťovala voda v bazéne), ľahko udržiavateľné a ich povrch by nemal byť klzký. Pri terasách s takouto úpravou počítame automaticky, aj povrchová úprava plochej strechy by však mala zodpovedať jej budúcemu využitiu – predstava, že sa po letnom kúpeli zabárate do rozhorúčených asfaltových pásov, romantiku strešnému čľapkaniu sa rozhodne nepridá.
 

Aby voda ostala priezračná, dôležitá je jej cirkulácia a filtrácia. Klasiku predstavujú dýzy, čerpadlá, potrubia a filtre (obyčajne umiestnené v technickom zázemí bazéna). Takéto riešenie je však najmä pri bazénoch v tesnom kontakte s domom riskantné – prípadné poruchy a miesta, v ktorých voda uniká z potrubí, sa hľadajú len veľmi ťažko. Z tohto pohľadu sa pre strešné bazény ako ideálne javia bezpotrubné filtračné jednotky, ktoré môžu byť ukryté napríklad v prístupových schodíkoch. Nezabudnite na plachty – letná chráni pred nečistotami a zároveň cez noc uchová teplo nakumulované počas dňa, zimná (nepriehľadná) zabráni rozmnoženiu rias a na jar uľahčí opätovné uvedenie bazéna do prevádzky.

Hlavnou záťažou, ktorou bazén pôsobí na nosnú konštrukciu pod ním, je voda – kubický meter váži tisíc kilogramov. Betónová konštrukcia bazéna predstavuje ďalších 30 až 50 %.
Na kondičné plávanie stačí bazén s rozmermi 2,5 × 4,5 m a protiprúdom, ideálna hĺbka na plávanie pre dospelých je 1,2 m, minimálna 1 m. To znamená asi 13,5 m3 vody, teda 13 500 kg zaťažujúcich konštrukciu strechy pod bazénom. K tomu treba prirátať ešte váhu samotného bazéna (či už samonosného plastového alebo betónového).

Kategória: Záhrada a exteriér Záhradné stavby
Tagy: bazén bzzz
Zdieľať článok

Diskusia