29. 05. 2009
Zdieľať

Exteriérové bazény si získavajú čoraz väčšiu obľubu. Sú častou motiváciou rodinných stretnutí, umožňujú príjemný relax v domácom prostredí, aktívne využívanie voľného času plávaním, ktoré upevňuje zdravie a prispieva k hodnotnému životnému štýlu.

Exteriérové bazény sa zvyčajne stavajú do hĺbky 90 cm, na plávanie sa odporúča hĺbka od 100 do 120 cm. Minimálne rozmery sú 3 × 6 m. Výstavba si vyžaduje projektovú dokumentáciu, realizácia je závislá od kvality materiálov a správneho technologického postupu.


Bazén v kocke

199037

Medzi bežné konštrukcie zapustených bazénov patria montované bazény so stenami z kovových alebo plastových panelov a betónovým dnom, monolitické bazény z plastu alebo laminátu, ďalej bazény s betónovou alebo železobetónovou vaňou a antikorové zvárané bazény.

Nezabúdajte, že plocha okolo bazéna by mala byť spevnená, napríklad drevom alebo protišmykovou dlažbou. Do bezprostrednej blízkosti bazéna sa neodporúča situovať trávnik, pretože zeminou a trávou prenášanou na chodidlách sa znečisťuje voda. Na dokonalé využitie slnka sa exteriérový bazén dispozične orientujte na južnú stranu.

Čistá a pitná

Základná zásada znie: bazén napúšťajte pitnou priezračnou vodou. Vaše zdravie pri kúpaní, ako aj bazénovú vodu vám pomôžu ochrániť kvalitné dezinfekčné prostriedky, prípravky proti tvorbe rias v súčinnosti s filtráciou vody (ide o mechanický čistiaci proces, ktorý zabezpečuje prečistenie vody čerpadlom, ako aj potrebnú cirkuláciu vody).


Bazén v kocke

199036

Odporúčaná hodnota pH bazénovej vody je od 7,2 do 7,6. Nižšia hodnota spôsobuje koróziu kovových častí bazéna, vyššia je agresívna pre ľudský organizmus. Hodnotu pH sa odporúča testovať raz týždenne pomocou testovacích pásikov – buď ich namočením do vody v bazéne, alebo do vzorky s pridaním chemikálie, ktorá zmení jej farbu. Výsledok porovnáte s farebnou stupnicou, ktorá je súčasťou testovacej súpravy. Narušenú optimálnu hodnotu pH môžete spozorovať aj voľným okom – voda je zakalená alebo zapácha.

Základná údržba vody spočíva aj v pravidelnom odstraňovaní hrubých nečistôt z vody, ako aj zo stien a dna bazéna. Na tento účel slúžia sieťky, kefy a vysávače. Dosiahnuť odporúčanú teplotu vody v bazéne (25 až 28 °C) vám môžu pomôcť výmenníky tepla, plynové alebo elektrické ohrievače, prípadne solárny ohrev. Najbežnejší spôsob dezinfekcie vody v bazéne je chlórom – buď tekutým, alebo vo forme tabliet. Ďalšou možnosť je ozonizácia. Zatiaľ čo chlór má vyššiu a dlhšiu účinnosť, výhodou ozónu je, že nezapácha. Menej známy spôsob dezinfekcie je ionizácia, pri ktorej sa používajú najčastejšie ióny striebra a medi. Túto úpravu bazénovej vody je nutné aplikovať z dôvodu likvidácie plesní, baktérií a iných vírusov. Zabránite tak prenosu infekcií a nákaz.

Od jari až do zimy


Bazén v kocke

199035
Daniel Veselský

Údržba záhradného bazéna má tri hlavné fázy: jarná príprava na letnú sezónu, pravidelná starostlivosť počas prevádzky v lete a zazimovanie. Jarná príprava spočíva najmä v kontrole elektrických zariadení bazéna (rozvádzačov, ističov, prúdových chráničov a podobne), ktoré keď cez zimu skorodujú alebo zoxidujú, spôsobujú počas letnej prevádzky nemalé poruchy a následne i finančné škody. Bazén po zazimovaní treba odkryť a vyčistiť – väčšie nečistoty mechanicky, vápenaté usadeniny a mastnoty chemicky. Filtračné zariadenia, čerpadlá a potrubia sa odvodňujú na konci sezóny, aby v nich v zime nezamrzla voda a aby nepraskli. Odborníci odporúčajú riadiť sa pri zazimovaní exteriérového bazéna teplotou vody – keď dosiahne hranicu 12 °C, je čas začať s prípravami na zimu. Keď bazén nie je zastrešený, zakrýva sa plachtou, ktorá plní ochrannú funkciu.

Ak nepatríte k ľuďom, ktorí inklinujú k manuálnym prácam, alebo nedisponujete dostatkom času, celoročnú údržbu záhradného bazéna si môžete objednať u špecializovaných firiem. 
 

Okrasná výsadba v okolí bazéna dotvára celkovú atmosféru prostredia. O oživenie sa postarajú hortenzie, levandule, kosatce, okrasné trávy a paprade. Rovnako atraktívne pôsobia kvetináče, skalky, samorasty, kamene alebo štrk. Zaujímavou dekoráciou sú aj pergoly s popínavými rastlinami. Nezabudnite však dodržať vhodnú vzdialenosť výsadieb od bazéna – je dôležitá z bezpečnostného i praktického hľadiska (zabránite tak znečisťovaniu vody napadaným odpadom – suchým lístím, odkvitnutými kvetmi a podobne).

 

Predĺžte si kúpaciu sezónu


Bazén v kocke

199033

Ak si chcete predĺžiť kúpaciu sezónu alebo ušetriť prácu pri údržbe, je vhodné bazén zastrešiť. Jeho prekrytie zabraňuje padaniu lístia a iných nečistôt (napríklad dažďovej vody). Navyše, zjednoduší sa i proces zazimovania a jeho prípravy na ďalšiu sezónu. V porovnaní s nezastrešeným bazénom je starostlivosť o zastrešený bazén takmer o 80 % menej náročná. Z finančného hľadiska dokonca usporíte – počas intenzívneho slnečného žiarenia budete mať zabezpečený ekologický ohrev vody – vďaka skleníkovému efektu bude teplota vody až o 10 °C (v závislosti od ročného obdobia) vyššia ako v nezakrytom bazéne.

Ďalšou výhodou zastrešenia je, že zabraňuje úniku tepla pri nočnom ochladení, ako aj opotrebovaniu materiálov a konštrukcie nepriaznivými poveternostnými vplyvmi (najmä v zimných mesiacoch).


Bazén v kocke

199032

Ideálnym riešením je posúvacie zastrešenie, najmä z hľadiska bezpečnosti, pretože podstatne eliminuje riziko úrazov. Vybrať si môžete z dvoch základných typov prekrytia bazéna: nízke (najčastejšie oblúkové) a vysoké (takzvané podchodové). Čo sa týka posuvného systému, v ponuke je koľajnicový alebo bezkoľajnicový variant. V súčasnosti hojne využívaným typom zastrešenia bazénov sú hliníkové konštrukcie v kombinácii s priehľadným plexisklom a izolačným polykarbonátom. Pôsobia efektne a vďaka subtílnemu vzhľadu prirodzene splývajú s okolím. Najjednoduchším a zároveň aj najlacnejším spôsobom zakrytia záhradného bazéna je použitie solárnych plachiet.

Zdroj: Všetko o stavbe domu, JAGA GROUP 2009

Kategória: Relax Záhrada a exteriér Záhradné stavby
Tagy: bazén
Zdieľať článok

Diskusia