25. 07. 2008
Zdieľať

Kam si sadnúť v záhrade? Nebude to rozprávanie len o rozličných typoch stoličiek a lavičkách, ale najmä o ich umiestnení. Pod prístreškom alebo šírym nebom, so zabudovaným alebo s prenosným nábytkom pre dvoch či desiatich ľudí – to závisí od účelu aj prostredia.



Kryte si chrbát


Na slnko či do tieňa?

156973

Vo väčšine záhrad môže byť až niekoľko miest na odpočívanie. Relaxovať môžete v pokoji, na hojdačke, v sede, ležmo, s niečím na zahryznutie alebo len s knižkou či časopisom. No dobre, aj s notebookom… Jedno by však všetky miesta na posedenie mali mať spoločné – krytý chrbát. V génoch alebo, ak chcete, v podvedomí máme zakódovanú potrebu mať krytý chrbát, dokonca aj na miestach, kde sa chceme len kochať krásnym výhľadom. Ak práve pochybovačne krútite hlavou, mám pre vás tip: keď budete nabudúce v reštaurácii, všimnite si, ktoré miesta sú obsadené ako prvé. Takmer vždy tie v kútoch a pozdĺž stien. V záhrade je to rovnaké. Oporou pri vytváraní príjemného záhradného zákutia môže byť budova alebo obvodový múr, prípadne si môžete postaviť niečo „pevné“ dodatočne.

Materiálové variácie

Na vybudovanie útulného a bezpečného zátišia máte k dispozícii celý rad materiálov. Medzi tie klasické patria murované steny (z kameňa, tehál, betónových tvaroviek atď.) a drevo v nekonečnom množstve podôb. Z ľahších materiálov výborne poslúžia prútie, rozličné trávy či kovové konštrukcie vyplnené pevnými umelými textíliami. V tienistých záhradných partiách, kde sa budete snažiť zachovať čo najviac denného svetla (nielen pre seba, ale aj pre suseda), môžete použiť sklo, vhodné sú napríklad sklenené tvarovky, takzvané luxfery.
 


Na slnko či do tieňa?

156998

Záhrada nemusí byť veľká, aby poskytla bohaté využitie. Táto má približne 25 × 25 m. Napriek malej rozlohe sa sem zmestilo až sedem rozličných odpočinkových miest. Na bežné stolovanie slúži prenosný stôl a stoličky na terase pod pergolou blízko kuchyne (1).

Keď príde návšteva, využíva sa kozub, ktorý tvorí stred štvorcového záhradného altánku (2). Na slnenie slúži hojdacia lavica (3) či ležadlo pri bazéne (4) a v malej zeleninovej záhradke za kuchyňou je vo voňavom bylinkovom kúte romantická lavička (5). Pre samotárov je pripravený hojdací prútený kôš (6). A ak to stále nestačí, na oddych sa ponúka aj široké schodisko (7).

Stolovanie na čerstvom vzduchu


Na slnko či do tieňa?

156972

Pri voľbe miesta na odpočinok si treba najprv uvedomiť, aký účel bude plniť. Stolovanie vonku patrí medzi najobľúbenejšie záhradné činnosti. Ak tu chcete príležitostne raňajkovať, obedovať a večerať, stôl aj so stoličkami by mali byť čo najbližšie pri kuchyni. V opačnom prípade môže veľmi rýchlo zvíťaziť pohodlie. Ide o situácie, keď opadne prvotné nadšenie z nového miesta vo vzdialenom záhradnom kúte, kde si prežijete zopár hádok typu: Ja som šiel po otvárač včera, dnes si na rade ty. To sa radšej najete doma. Ideálnym miestom na stolovanie je obytná terasa, ktorá nadväzuje na kuchyňu, jedáleň či obývaciu izbu. Väčšinou je súčasťou projektu a stavby rodinného domu. Na takúto spevnenú plochu stačí umiestniť nábytok, prípadne slnečník. Ak predsa len musíte terasu budovať dodatočne, v prvom rade zvažujte jej jednoduchú dostupnosť – každý meter a schod.

Na stolovanie je ideálny ľahký, môže byť aj stohovateľný, záhradný nábytok – radšej samostatné stoličky ako lavice (ich počet by mal zodpovedať počtu členov domácnosti plus minimálne ďalšie dve pre hostí). Výhodnejší je oválny alebo okrúhly stôl, pretože v prípade potreby sa zaň zmestí viac ľudí. Praktické je mať poruke aj malý odkladací stolík. Z bohatej ponuky si vyberajte tak, aby ste zjednotili štýl záhradného posedenia s domom, rovnako podstatná je aj údržba nábytku a jeho umiestnenie (skladovateľnosť, odolnosť proti poveternostným vplyvom, ak bude trvalo umiestnený vonku).
 


Na slnko či do tieňa?

156984


Na slnko či do tieňa?

156974

Na stolovanie je vhodnejší oválny alebo okrúhly stôl, pretože v prípade potreby sa zaň zmestí viac ľudí. (Royal Botania) Neoddeliteľnou súčasťou pohodlia sú vankúše a podušky. (IKEA)


Na slnko či do tieňa?

156999

Blízko ohňa

Ďalším vyhľadávaným miestom v záhrade býva priestor určený na opekanie a grilovanie – pri kozube, grile či obyčajnom ohnisku. Keďže sa príliš často nevyužívajú, ako napríklad terasa určená na stolovanie, môžu byť sústredené aj v odľahlejšom kúte záhrady. Dobre vyzerajú a aj slúžia rozličné zákutia doplnené pergolami a napevno zabudovanými lavicami. Kapacita takéhoto posedenia by mala zodpovedať minimálne dvom rodinám. Oslnenie tu nie je až také podstatné, pretože sa využívajú skôr večer a často ich zakrýva strecha alebo pergola. Ideálnymi miestami na priateľské a rodinné posedenia sú pôvodné vnútorné priestory, ktoré sa po otvorení jednej či dvoch stien prepoja so záhradou a stanú sa vonkajšími „miestnosťami“. Môžu vzniknúť aj v stodole či iných vedľajších stavbách. Praktické je, ak je blízko kozuba alebo grilu prívod vody.

Chvíle rozjímania

Každý z nás občas vyhľadáva samotu – pri opaľovaní na ležadle alebo s knihou v ruke v tichom kúte uprostred zelene. Najpríjemnejšie miesta na slnenie sú v blízkosti vody – pri jazierku, rybníku či bazéne. Aj malé vodné prvky (o ktorých sme písali v minulom čísle), ako sú fontánky a keramické nádoby, pôsobia blahodarne na ľudskú psychiku. Zo záhradného nábytku sú na vylihovanie na slniečku najvhodnejšie ľahké a pohodlné polohovacie ležadlá, ktoré môžete jednoducho premiestniť podľa potreby o kus ďalej alebo pod strechu, keď začne pršať.
 


Na slnko či do tieňa?

156977


Na slnko či do tieňa?

156976

Aj odpočinok môže byť štýlový. (Royal Botania) Výrobcovia záhradného nábytku kladú dôraz nielen na praktickosť, ale aj na estetiku. Ak sa nejaký kus môže navyše popýšiť aj originálnym vyhotovením, je to len ďalší bonus k príjemnému ničnerobeniu. (Royal Botania)

Romantické zákutia

Patria medzi príjemnejšie záhradné partie a možno ich vytvoriť takmer všade. Vhodné miesta nájdete pod kvitnúcim stromom, vedľa kríka či trvalkového záhona, ba dokonca aj v upravenej úžitkovej záhradke. Postačí stará novonatretá stolička, kreslo či lavička – určite oceníte patinu získanú časom. Také kusy nábytku sa stávajú architektonickými detailmi, pri ktorých vás už len pohľad na ne bude tešiť.
 


Na slnko či do tieňa?

156992


Na slnko či do tieňa?

156989

Názorná ukážka toho, ako romanticky sa dá využiť kút v záhrade, ktorá je oplotená vysokým múrom. Na vytvorenie príjemného odpočinkového miestečka netreba veľa. Tu som ponechala starší ovocný strom a vybudovala pod ním drevenú plošinu. Okolité výsadby dotvárajú súkromie.



Kategória: Záhrada a exteriér Záhradný nábytok
Tagy: stoly záhradný nábytok
Zdieľať článok

Diskusia