18. 09. 2007
Zdieľať

Počas dlhých letných dní si mnohí zvykli v záhrade či na terase grilovať, stolovať či sedieť pri pohári lahodného vínka alebo osviežujúceho chladeného nápoja a družne debatovať s priateľmi. S príchodom jesene sa dni pomaly skracujú a niekedy je naozaj ťažké opustiť príjemné záhradné posedenie, keď padne súmrak. Našťastie aj na tento neduh je liek – záhradné osvetlenie. Treba len vedieť „naordinovať“ tie správne svetelné lúče na správne miesto.


Po zotmení...

108343

Či už dáte prednosť klasike v podobe petrolejového lampášika, sviečke v pohári, alebo sa rozhodnete pre elektrické či solárne osvetlenie, na úvod treba povedať, že výber svietidiel netreba podceňovať, preto sa nespoliehajte na katalógy. Ani sa nesnažte ohúriť susedov. Svetlo v záhrade má plniť tri základné funkcie: predovšetkým má predĺžiť obdobie viditeľnosti a tým aj pobyt v záhrade a, samozrejme, zabrániť zbytočným úrazom. Svietidlá môžete umiestniť na stenu, na stĺpiky, do koruny stromov či priamo na zem. Svetlo svoje uplatnenie nájde vo vstupných, oddychový či okrasných zónach záhrady, teda na chodníkoch, schodisku, na terase, pri hlavnom vstupe, v altánku, skalke, jazierku či pri záhradnom posedení pri grile.

Elektrické svietidlá sa delia na nízkonapäťové, ktoré využívajú rozvody s napätím 12 alebo 24 V a slúžia najmä na dotvorenie atmosféry; a sieťové osvetlenie s napätím 220 V, ktoré má zložitejšiu inštaláciu aj konštrukciu. Tam, kde svetlo svieti dlhší čas, sa odporúča využívať energeticky úsporné žiarivky.


Po zotmení...

108350

Na trhu sú však aj solárne svietidlá, ktoré sa zaobídu bez káblov. Sú vybavené slnečnými batériami, ktoré menia slnečné žiarenie na elektrickú energiu, ktorú uchovávajú v akumulátore. Z neho si v noci svietidlo odoberá potrebnú časť.

Čo sa týka tvarov a materiálov – ponuka je veľmi pestrá, pri ich výbere prihliadajte nielen na štýl vašej záhrady, ale aj na to, kde budú umiestnené. Na miesta exponované vo voľnom priestore voľte materiál, ktorý je odolný proti poškodeniu aj proti poveternostným vplyvom (sklo, antikoro, meď). Naopak, plastové kryty sú vhodné do krytých častí, napríklad na terasu.


Od bráničky po hladinu


Čaro nočnej záhrady kúpucej sa vo svetle reflektorov či lampášov nespočíva v kvantite, ale v kvalite. Ak sa budete snažiť osvetliť celú záhradnú plochu, môžete sa minúť čarovného účinku. Vjazd a vstup do domu – to sú dve miesta, ktoré musia byť bezpodmienečne vhodne osvetlené. Ideálne sú lampy s infračervenými senzormi, ktoré sa rozsvietia práve vtedy, keď treba. Takisto si môžete vybrať medzi stojacimi alebo závesnými lampami.


Po zotmení...

108346

Predovšetkým si dajte záležať, aby ste si videli pod nohy, najmä na nebezpečných miestach, ako sú schody či kľukatá záhradná cestička. Popri chodníku je vhodné inštalovať stacionárne stojanové svietidlá s matným sklom, aby svetlo nebilo chodcovi do očí. Rovnako dôležité je správne osvetlenie schodov – intenzívne bodové osvetlenie pri ramene schodiska môže spôsobiť dočasnú okamihovú slepotu a niekoľkotýždňovú kúru v spoločnosti sadrového obleku šitého na mieru.

Ak chcete tráviť večer na terase, môžete sa rozhodnúť pre plošné osvetlenie lampou pripevnou na stene domu alebo pre pocit väčšej intimity skúste bodové osvetlenie zaujímavých záhradných prvkov, ako sú pergola obrastená popínavými rastlinami, altánok či záhon s kvetinami.


Po zotmení...

108344

V ostatnom čase sa čoraz väčšej obľube tešia svietidlá so zabudovaným infračerveným senzorom pohybu, ktoré sa automaticky rozsvietia pri zaregistrovaní pohybu v ich blízkosti. Dĺžka času svietenia aj rozloha plochy sa dá ľubovoľne nastaviť (od 3 do 12 metrov). Takú lampu však neumiestňujte na miesto, kde sa stále niečo pohybuje, napríklad blízko plotu susediaceho s cestou. Ideálne je pri chodníku smerujúcemu k odpočívadlu.

Na osvetlenie vodných plôch (jazierok, potôčikov, vodopádov, bazénov a fontán) sú určené špeciálne svietidlá, ktoré možno inštalovať na hladinu alebo pod ňu, prípadne na breh. Rozlišujú sa stupňom IP krytia.









Po zotmení...

108348


Po zotmení...

108349


Máte jazierko a chcete, aby v noci zažiarilo v tom najkrajšom svetle? Pomocou špeciálnych svietidiel určených do vody alebo do jej blízkosti sa rozžiari nielen vodná hladina, ale aj vy – nadšením! Nevyliečiteľní romantici určite ocenia napríklad plávajúce svietidlo alebo žiariaci vodomet. (Gardena)








Vonkajšie svietidlá musia mať určitý stupeň krytia – tzv. IP (International Protection). Znamená to, že sú chránené proti vniknutiu vody (sú rozdelené podľa stupňa konzistencie vody a uhla dopadu), ale aj proti vniknutiu cudzích telies rozličnej veľkosti.



Po zotmení...

108345

Ide to aj bez káblov


Neelektrické osvetlenie v podobe lampáša s olejom alebo sviečkou či záhradných fakieľ nemá také široké uplatnenie. Tento spôsob sa používa skôr výnimočne – napríklad pri rodinných oslavách. Tu neplatia také striktné pravidlá ako pri elektrických či solárnych svietidlách. Isté je len jedno – posedenie pri sviečkach v sklenených farebných bankách či nostalgicky pôsobiacich lampášikoch a olejových lampách bude naozaj romantické. Ak nefúka silný vietor, môžete si dovoliť aj svietiaci lampión voľne zavesený na konári stromu. Na trhu sú aj ozdobné záhradné pochodne, ktoré môžete zapichnúť blízko chodníka alebo do záhona. Výhodou tohto dočasného riešenia je, že nepotrebujete nijaké káble.



Po zotmení...

108351

Iba svetlo alebo aj farba?


Chcete mať záhradu osvetlenú preto, aby ste pri návrate domov v neskorých nočných hodinách nezakopli, alebo chcete pomocou svetla aj zvýrazniť stromy, rastliny, plastiky či iné prvky? Jedna vec je dobrý záhradný systém, druhá svetelné spektrum farieb, ktoré použijeme v nočnej záhrade.

Na zvýraznenie farby rastlín či iných prvkov sa častou používa biele svetlo, ale vhodné sú aj niektoré ďalšie odtiene, napríklad modrá (pri svetlách iných farieb je striedmosť na mieste!). Na terase alebo v altánku je vhodné použiť žlté svetlo, ktoré tak neláka lietajúci dotieravý hmyz.






Tajomstvo správneho osvetlenia



  1. Osvetlite tie časti záhrady, ktoré považujete za dôležité, nemrhajte svetlom na nezaujímavé a nudné kúty.

  2. Namiesto jedného typu svietidiel skúste experimentovať – použite viac typov a umiestnite ich do rozličných výškových úrovní.

  3. Aj keď máte veľkú záhradu, nepreháňajte to so svetlom – riskujete, že sa stratí čaro tieňov a pocit tajomna.

  4. Pri umiestňovaní svietidiel dbajte, aby svetlo nebilo do očí prichádzajúcim a, samozrejme, aby lúče z reflektora dotieravo nenazerali do okna vášho suseda.

  5. Pri osvetlení záhrady platí staré známe: menej je viac. Výnimkou je len záhradné jazierko alebo iná vodná hladina, kde nemusí byť dodržaná striedmosť.


Neriskujte zdravie


Po zotmení...

108347

Samozrejme, záhradné osvetlenie možno zabudovať aj dodatočne, ale lepšie je, ak s ním a s elektrickými rozvodmi rátate už pri zakladaní alebo rekonštrukcii záhrady. Je dôležité, aby elektrické káble a vedenie boli odborne inštalované, preto ak nie ste vyučený elektrikár s niekoľkoročnou praxou, radšej tieto práce prenechajte odbornej firme.

Predídete tak úrazom a problémom so životnosťou svietidiel. Pre všetky elektrické prípojky v záhrade platí, že musia byť vodotesné, odolné proti úhlavnému nepriateľovi – počasiu – a mali by byť aj dostupné v prípade potreby vymeniť zdroj (žiarovku, žiarivku).

Kategória: Záhrada a exteriér Záhradné stavby
Tagy: osvetlenie záhrada záhradná technika
Zdieľať článok

Diskusia