03. 05. 2006
Zdieľať

V máji záhrady žiaria množstvom rozkvitnutých okrasných krov, tulipánov, narcisov a jarných trvaliek. Kvitnú kobercové skalničky, romantické sirôtky, nezábudky a sedmokrásky. Je aj vhodné obdobie na výsadbu balkónových letničiek a v polovici mesiaca možno vysádzať chúlostivejšie kvitnúce letničky na záhradné záhony a vyniesť von na letnenie izbové rastliny. Naďalej ešte možno zakladať nové trávniky, tie staršie treba pravidelne zalievať, prihnojovať a podľa potreby kosiť. Ten, kto nestihol presadiť izbové rastliny v apríli, môže tak urobiť ešte teraz. Takisto si môžete vysadiť bylinkový záhon.

Romantické driene a srdcovky


Máj v záhrade

46778

V máji kvitne v záhradách ešte množstvo cibuľovín, predovšetkým tulipány, narcisy, okrasné cesnaky, kamasie a modrice. Z trvaliek kvitnú konvalinky voňavé (Convallaria majalis), žltozelené mliečniky (Euphorbia polychroma), romantické ružovo a bielo kvitnúce srdcovky nádherné (Dicentra spectabilis), nevädze (Centaurea monatana), vlhkomilný žltohlav európsky (Trollius europaeus), trávničky prímorské (Armeria maritima), prvosienky (Primula), pivonky lekárske (Paeonia officinalis) a mesačnice (Lunaria). Najkrajšie kvety – kvetinové koberce ponúka v máji aj skalka, kde kvitnú lomikamene (Saxifraga), floxy šidlolisté (Phlox subulata), tarice (Alyssum saxatile) a taričky (Aubrieta deltoidea). Z okrasných drevín nádherne v máji rozkvitajú popínavá vistéria čínska (Wisteria sinensis), zanoväť (Chamaecytisus), štedrec ovisnutý (Laburnum anagyroides), japonské čerešne (Cerasus japonica), drieň kvetnatý (Cornus florida), orgován (Syringa), tavoľník (Spiraea x vanhouttei), voňavý pajazmín vencový (Philadelphus coronarius) a nesmieme zabudnúť ani na šľachticov okrasných záhrad – rododendrony a azalky. Tie sú v máji najkrajšie.


Máj v záhrade

46779

Venujte pozornosť orgovánu

V máji môžete tvarovať živé ploty zo vždyzeleného krušpánu drobnolistého (Buxus sempervirens), pričom pomocou natiahnutého špagátu urobíte rez presne v jednej rovine. Nastáva vhodné obdobie je aj na výsadbu drevín a trvaliek s koreňovým balom. Začiatkom mesiaca môžete vysadiť ešte hľuzy gladiol a georgín a v polovici mesiaca chúlostivejšie a na chlad citlivé letničky. V máji sa vysievajú priamo do pôdy aj aksamietnice, slnečnice, jednoročné okrasné trávy alebo kleomu. Nezabudnite pravidelne zalievať čerstvo vysadené okrasné rastliny, ale s prihnojovaním ešte aspoň dva týždne počkajte. Z jarných kríkov, ktoré už odkvitli, odstráňte suché kvety; týka sa to najmä orgovánu. Rastlina by sa totiž zbytočne vysiľovala tvorbou semien na úkor budúcoročných kvetov. Treba zrezať odkvitnutú previsnutú vŕbu rakytu (Salix caprea), až na dve-tri očká, a o dve tretiny aj zlatovku (Forsythia). Ak chcete zachovať pekný guľovitý tvar vašej borovice, v máji môžete poodlamovať mäkké bledozelené výhonky. K vyšším trvalkám treba včas umiestniť opory a hneď ich aj k nim priviazať. Začiatkom mája si môžete vysadiť do debničiek a žardiniér obľúbené letničky.

Ruže v črepníku


Máj v záhrade

46780

Kvitnúce miniatúrne ruže v črepníkoch sú pomerne obľúbeným darčekom. Často však máme s nimi v byte problémy a nezriedka nečakane uhynú. Aby tieto ruže prežili a boli atraktívne, mali by ste pri ich pestovaní dodržať niekoľko pravidiel. Predovšetkým im doprajte dostatok čerstvého vzduchu, najlepšie sa im bude dariť na balkóne alebo v záhrade (dokonca ich môžete vysadiť na záhony). Nikdy ich nenechajte na okne v blízkosti zdroja tepla. Pravidelne ich zalievajte, ale dbajte na to, aby substrát nebol premočený. Môžete ich presadiť aj do väčšieho črepníka. Počas vegetácie tieto ruže pravidelne prihnojujte špeciálnym hnojivom na ruže (najlepšie vo forme zriedenej zálievky) a odstraňujte odkvitnuté kvety.


Máj v záhrade

46784

Postarajte sa o tulipány

Keď tulipány odkvitnú, viac ich hnojte, aby sa vytvorili dostatočne veľké cibule, ktoré neskôr použijete na rozmnožovanie. Odkvitnutým tulipánom nikdy neodtrhávajte listy hneď, ale počkajte, kým zvädnú a úplne zožltnú, a potom ich jedným ťahom vytiahnite. Cibule, len čo im zaschnú listy, mali by sa z pôdy každoročne vyberať. Nič sa nestane, ak to urobíte až v ďalšom roku. Po vykopaní ich uložte na chladné a vzdušné miesto až do jesene. Miesto na záhone, kde sú vysadené tulipánové cibule, by sa nemalo počas leta veľmi zalievať, pripravili by ste sa o radosť z nádherných kvetov.


Máj v záhrade

46785

Kvitnúci strom

Chýba vám v záhrade veľký kvitnúci strom? Vhodným môže byť aj atraktívny pagaštan pleťový (Aesculus x carnea). Tento u nás menej známy druh, ktorý sa bežne pestuje v mnohých rodinných záhradách v susednom Rakúsku, vyniká svetločervenými kvetmi a dorastá do výšky 15 m. Je pomerne nenáročný a výborne znáša sucho. Pod pagaštanmi väčšinou nič nerastie, lebo mohutné koruny vrhajú veľký tieň a hustá koreňová sústava dokonale prerastie každý kúsok okolitej pôdy. Tobolky tohto pagaštana majú len malé ostne. V období kvitnutia túto drevinu nemožno prehliadnuť.

Záhradný štýl – japonská záhrada

Japonská záhrada nie je len akési napodobnenie krajiny, ale aj dômyselne upravený a uctievaný priestor. Obyčajne sa v takýchto záhradách objavujú zaujímavé prvky, ako sú krivé stromy, tvarované dreviny, pieskové zálivy či voda v rôznej podobe.


Máj v záhrade

46781

Symbolika tu má svoje pevné miesto viac ako inde. V japonských záhradách tak možno nájsť malé ostrovy v mori, miniatúrne rieky vinúce sa medzi horami, balvany uprostred dôkladne vyhrabaného štrku a hrubozrnného piesku. Strihané rododendrony a azalky dotvárajú v japonských záhradách podobu zvlnenej krajiny. Obľúbeným prvkom sú kamenné lampy. Chýbať, samozrejme, nesmie ani typický čajový pavilónik. Zvyčajne je časť záhrady vyvýšená (pripomína tak posvätnú horu Fudži). V tomto type záhrad sa z rastlín uplatnia najmä borovice, bambusy, papraďorasty, trvalky a rozsiahle trávnaté plochy, ktoré treba veľmi často a dôkladne kosiť.

Dr. D. G. Hessayon
Rastliny v kvetináčoch


Máj v záhrade

46786

Rastliny sa v rozličných nádobách pestovali už v staroveku. Inak to nie je ani v súčasnosti. V črepníkoch sa pestujú kvety, zelenina, okrasné kry, ovocné dreviny a pod. V úvode knihy sa dočítate mnohé zaujímavé veci o črepníku a oboznámite sa s výhodami pestovania rastlín v črepníku. Autor vás prostredníctvom schémy zasvätí do najvhodnejších miest na umiestnenie črepníkov s rastlinami v exteriéri. Zaujímavé je aj dôkladné a ilustráciami podložené rozdelenie črepníkov. V tretej kapitole sa dozviete, aké rastliny sú vhodné na pestovanie v nádobách, teda črepníkoch a debničkách. V ďalších kapitolách nájdete rady, ako si vytvoriť zaujímavé kompozície vo vegetačných nádobách a ako by ste sa o ne mali starať. V knihe je množstvo farebných fotografií, názorných ilustrácií, ktoré sa týkajú napríklad aj presných postupov pri osádzaní debničky a črepníka rastlinami.
Vydalo vydavateľstvo Slovart v roku 2003. Cena knihy je 299 Sk.

Kategória: Záhrada a exteriér Zo života rastlín
Tagy: kvety mesiac záhrada zeleň
Zdieľať článok

Diskusia