Čemerica – zimná kráľovná

28. 02. 2006
Zdieľať

Okrasná záhrada je v tomto ročnom období ponorená do hlbokého zimného spánku. Napriek tomu aj počas chladných zimných dní môže byť niečím atraktívna. Svojim habitusom alebo štruktúrou kôry zaujmú rôzne druhy ihličnanov alebo staršie vždyzelené kry. Niektoré opadavé kry zasa vystavujú na obdiv svoju farebnú kôru alebo zaujímavé usporiadanie konárikov. Pravá zimná rozprávka v záhrade však začína vtedy, keď rozkvitnú prvé kvety čemeríc. Ich krehké kvety nezničí ani silný mráz.




Čemerica - zimná kráľovná

46946

Ako prvé sa na začiatku zimy objavujú kvety čemerice čiernej (Helleborus niger), ktorá sa ľudovo nazýva aj „vianočná” alebo „snežná ruža”. Kultivar „Praecox” už dokonca vykvitá koncom novembra, najkrajší je však v období Vianoc a začiatkom januára. Vysoko sa hodnotia predovšetkým snehobiele kvety tohto druhu, ktoré často vyrastajú priamo zo snehu. Kvety zostávajú na rastlinách dlho, postupne sa z bielej farby menia na zelenú. Atraktívne sú však aj vždyzelené, kožovité listy, ktorý zdobia trvalkový záhon celoročne a zaujímavo kontrastujú aj s listami iných vždyzelených trvaliek, prípadne s prvými jarnými cibuľovinami. Šľachtitelia už obohatili sortiment tohto druhu o niekoľko nových zaujímavých kultivarov. Objavili sa teda čemerice nielen s bielymi, ale aj so svetložltými, ružovými alebo purpurovými kvetmi.

Dekoratívne kvety a olistenie


Čemerica - zimná kráľovná

46944

Po čemerici čiernej rozkvitá vo februári chúlostivejšia čemerica východná (Helleborus orientalis) s nežne ružovými kvetmi – jednoduchými alebo plnými. Niektoré kvety tohto druhu majú dokonca nápadne bodkované, prípadne zaujímavo tvarované kvetné lupienky. Kultivary ako „Queen of Night” alebo „Citron Strain” pôsobia v záhrade veľmi efektne. Zaujímavá je aj čemerica smradľavá (Helleborus foetidus) s dekoratívnym mohutnejším olistením a zelenými prevísajúcimi kvetmi. Posledný uvedený druh po niekoľkých rokoch vytvára bohato kvitnúce trsy a často sa rozširuje aj do okolia. Kultivar „Wester Flisk” je obdivovaný vďaka nápadným do červena sfarbeným kvetným stonkám. Niekedy už koncom februára, ale najčastejšie v marci, rozkvitajú ďalšie druhy čemeríc: zaujímavá čemerica zelená (Helleborus viridis) alebo čemerica ružová (Helleborus purpurescens). Posledný druh je v záhradách pomerne častý. Je vysoký len 30 cm a kvitne červenofialovými kvetmi. Aj táto čemerica je úplne mrazuvzdorná.


Čemerica - zimná kráľovná

46943

Klenot tienistej kompozície

Čemerice vyniknú najmä v pôvodných alebo prírodne koncipovaných záhradách. Ideálne je ich vysádzať tak, aby sa dali ich kvety pozorovať aj počas zimných mesiacov, napríklad v úrovni pohľadu z okien domu alebo v blízkosti frekventovaných chodníkov. Tieto zimné a skoré jarné otužilce najlepšie rastú v polotieni starých stromov alebo ako podrast listnatých, ihličnatých či vždyzelených krov. Vyššie dreviny totiž chránia trsy čemeríc pred prudkými letnými dažďami, a v zime naopak prepúšťajú vzácne slnečné lúče. Dôležitým predpokladom zimného kvitnutia tejto rastliny je sucho počas letných mesiacov. Preto by sa v lete nemali zalievať.


Čemerica - zimná kráľovná

46942

Čemerice nie sú vysoké, dorastajú v závislosti od konkrétneho kultivaru do výšky len 25–50 cm. Neprospieva im, ak sa v záhrade často premiestňujú a presádzajú. Trvá im totiž niekoľko rokov, pokiaľ po presadení znova rozkvitnú. Aj preto sa im má v záhrade vyhradiť stabilné miesto, kde môžu po niekoľkých rokoch vyniknúť vo svojej plnej kráse. Okrem skorého kvitnutia je jednou z ďalších predností čemeríc aj schopnosť presvetliť tmavšie záhradné partie. Preto sú vhodné aj ako podrast tmavších ihličnanov spolu s inými, najmä na jar kvitnúcimi trvalkami a cibuľovinami. Nádherné efekty vytvárajú tieto trvalky predovšetkým v starých záhradách. Vzhľadom na schopnosť rýchlo sa rozmnožovať tu vytvárajú husté porasty a navodzujú náladu blížiacej sa jari.


Čemerica - zimná kráľovná

46941

Čemerice v črepníku alebo v kytici

Nežne biele kvety čemeríc sú okrem záhrad zároveň aj vítanou zimnou dekoráciou bytu. Čemerica je však rastlinou, ktorá je v zime prispôsobená veľmi nízkym teplotám a v miestnosti s teplotou nad 20 oC sa necíti dobre. Preto treba črepník s kvitnúcou čemericou vždy na noc premiestniť do chladu. Vyniknú takmer v každom interiéri, klasickom aj modernom, v spojení so zaujímavými nádobami a doplnkami.

Po odkvitnutí je vhodné presadiť ich do záhrady. Najvhodnejším obdobím na presadenie je práve jar. Rovnaké pravidlá pre stanovisko platia aj v prípade rezaných kvetov čemeríc. Najideálnejšie je rezať široko otvorené kvety, a to ráno, keď nemrzne. Kytica z narezaných čemeríc vydrží len v chladnej miestnosti. Pred aranžovaním treba stonky vložiť do chladnej vody a na predĺženie trvanlivosti je dobré ich po obvode narezať. Voda vo váze s kvetmi čemeríc by mala mať izbovú teplotu. Doplnkom vo váze môžu byť konáriky ihličnanov alebo vždyzelených listnáčov.

Čemerice sú pravým klenotom zimnej záhrady. Ich krása sa na rozdiel od iných trvaliek dá vnímať nielen v okrasnej záhrade, ale aj priamo v byte. Prednosťou je aj to, že sú každoročne krajšie a bohatšie zakvitnuté.

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: čemerica kvetina záhrada
Zdieľať článok

Diskusia