Skalky a kvetinové múriky

04. 09. 2006
Zdieľať

Priznajme si – vybudovať na svahu ukážkový kvetinový záhon nie je jednoduché. To isté platí aj o okrasných drevinách. Našťastie je niekoľko riešení, ktoré dokážu aj z takého terénneho hendikepu urobiť prednosť. Skalky a suché kvetinové múriky môžu záhrade na svahu darovať veľmi pôsobivý vzhľad.

Na svahu aj na rovine


Skalky a kvetinové múriky

63407

Skalka môže byť detailom aj dominantou. V každom prípade by mala na vás zapôsobiť ešte pred tým, ako do nej vysadíte rastliny. Kamene by mali tvoriť asi polovicu celej jej plochy. Aby pôsobila čo najprirodzenejšie, mala by mať nepravidelný tvar a mala by byť zložená z jedného druhu kameňa. Jej atraktivitu zdôraznia rastliny, zvyčajne sa v skalkách pestujú také, ktoré pochádzajú z horských oblastí. Sú trváce a majú nižší vankúšovitý vzrast. Ideálny na vybudovanie skalky je východný alebo severný svah, naopak, menej vhodný je svah situovaný na západ a juh.


Skalky a kvetinové múriky

63411

Dôležité je aj to, aká časť záhrady susedí so skalkou (nevhodné sú záhony so zeleninou a dokonca aj záhon s letničkami môže pôsobiť rušivo). Dobrými susedmi sú ihličnany, terasa, trávnik a vresovisko. Vo všeobecnosti sú pre skalky rušivým elementom všetky stavby v jej blízkosti (dom, garáž), dokonca aj ploty. Vo veľkej záhrade by to nemal byť problém, na malom priestore treba skalku napojiť na dom a terasu. Skalky môžete zakladať aj na rovine, ale rátajte s modelovaním terénu. Vytvoriť tu môžete aj atraktívny sutinový záhon s výsadbou suchomilných trvaliek. Zakladanie skalky, či už na svahu, alebo na rovine, netreba nikdy podceniť, pretože počiatočné chyby sa neskôr odstraňujú veľmi ťažko. Aj preto ponechajte pri skalke voľný priestor na jej prípadné ďalšie rozširovanie.

Ako ukladať kamene


Skalky a kvetinové múriky

63416

Ak si chcete založiť skalku, urobte tak len za slnečného a suchého počasia, najlepšie na jar či na jeseň. Najprv odstráňte burinu, vykopte jamu hlbokú aspoň 40 cm a vykopanú zeminu odložte. Na dno nasypte 20-centimetrovú vrstvu hrubšieho štrku, ktorý bude pôsobiť ako drenáž (zabráni odhnívaniu koreňov citlivejších skalničiek), a na ňu dajte pestovateľský substrát. Väčšina skalničiek uprednostňuje vápenitú pôdu, preto do substrátu zamiešajte rozdrvenú starú omietku. Po príprave podložia a po jeho dôkladnom utlačení rozmiestnite jednotlivé kamene – žulu, rulu, zvetrávajúce vápence, travertíny, dolomity alebo bridlice. Najkrajšiu skalku možno vybudovať z vápenca. Platí pravidlo, že tretinu až polovicu kameňov treba zapustiť do pôdy. Ak je kameň dlhší a užší, nestavajte ho na špičku, ale uložte naležato. Bridlice možno ukladať horizontálne aj vertikálne. Estetickejšie je striedať veľké, malé a stredné kusy. Pri stavbe týchto záhradných útvarov ako prvé uložte väčšie kamene, potom menšie, pričom treba začať zospodu smerom hore. Nezabudnite na rozlične veľké políčka a priehlbiny na vysádzanie skalničiek, do nich potom dosypte substrát.

Jazierka, potoky a vodopády

Súčasťou skalky môže byť aj vodný prvok – jazierko, potok alebo menší vodopád. Jeho rozmery treba prispôsobiť veľkosti skalky. Z budovaním tohto prvku treba začať ešte pred výsadbou, čiže zároveň s ukladaním kameňov.


Skalky a kvetinové múriky

63415

Ak patríte medzi tých šťastlivcov, ktorým cez záhradu preteká menší potôčik, môžete prúd vody viesť cez umelo vybudované kamenné korytá skalky, dokonca môžete vytvárať menšie jazierka (ich počet závisí od veľkosti skalky) a tok nasmerovať do pôvodného koryta. Ostatným zostáva vybudovať si umelý vodný prvok, ktorý je (nielen) pre skalku veľkým prínosom – zvyšuje vzdušnú vlhkosť, a tak vytvára pre skalničky priaznivú mikroklímu, podobnú ako v horách.


Skalky a kvetinové múriky

63410

V jazierkach umiestnených v skalke by sa nemali pestovať vodné a bahenné rastliny (v horách ich totiž nenájdete). Ak sa nechcete vzdať lekien, radšej jazierko umiestnite ďalej od skalky, prípadne ho oddeľte zaujímavou výsadbou. Čo sa týka materiálu, môžete sa rozhodnúť medzi fóliou alebo betónom, pričom by ste nemali prekročiť predpísanú hĺbku – 30 cm. V konečnej fáze úprav nezabudnite vyretušovať vyčnievajúce fóliové boky. Ani betónové dno pod hladinou nepôsobí priveľmi prirodzene, preto ho vysypte drveným kameňom (podobným, aký je aj na iných miestach v skalke). A nebojte sa do vody vložiť dva či tri väčšie kamene. A čo jednoznačne nepatrí do skalky, to sú pneumatiky, rozlične zafarbené horniny… a ani trpaslíci, muchotrávky či miniatúrne hrady a zámky – napokon tie svoje miesto už majú obsadené v rozprávkach.


Skalky a kvetinové múriky

63408

Krok sem, schod tam

Zabudnúť na cestičky pri stavbe (najmä rozľahlej) skalky je doslova prehrešok, ktorý by ste neskôr mohli oľutovať. A keď aj na ne nezabudnete, tak nech sú kľukaté. Osvedčeným materiálom na ich vybudovanie sú ploché kamene (najlepšie rovnaký druh, aký ste použili aj v skalke). Keď ich okolie vysypete kamennou sutinou, prípadne vysadíte rastlinky, ktorým neprekáža občasné zašliapnutie, celkový dojem bude viac blízky prírode. Pri stavbe ciest a cestičiek sa nemusíte obmedziť len na kamene, vytvoriť ich môžete aj z kamennej sutiny.


Skalky a kvetinové múriky

63417

Schodíky v rozľahlej skalke by mali byť najmä bezpečné. Okrem toho, že by ste nemali experimentovať s rôznorodosťou kameňov, čo v praxi znamená, že pri ich stavbe treba použiť rovnaký druh ako v skalke. Ďalším pravidlom je, že schody by nemali byť vyššie ako 20 cm, pričom každý vyšší (ďalší) schod má o päť centimetrov prekrývať ten nižší. Takisto by nemali viesť priamo, ale podobne ako pri cestičkách, zákruty a krivky sú vhodnejšie. So stavbou schodov začnite odspodu a do vzniknutých škár vysaďte skalničky.


Skalky a kvetinové múriky

63418

Keď suchý neznamená nudný

V mierne svahovitom teréne si môžete okrem skalky vybudovať aj suché kvetinové múriky. Suché sa nazývajú preto, lebo pri ich stavbe nepotrebujete maltu. Zvyčajne sa vedú v rovnej alebo oblúkovitej línii. Pred výstavbou takého múrika si naplánujte nielen jeho umiestnenie (pri svahu alebo aj v priestore), ale aj rozmery. Dobré, rovnako ako pri skalke, je použiť rovnaký typ kameňa – ak je to možné, tak z najbližšieho kameňolomu. Pri stavbe tohto záhradného prvku netreba podceniť základy – mali by byť hlboké 20 až 40 cm (závisí to od výšky suchého múrika; ideálna výška je 50 až 100 cm). Základy vysypte vrstvou štrku a piesku a upravte hrabľami tak, aby sa len mierne zvažovala. Ak je podložie nepriepustné, bude lepšie zabudovať doň drenážne rúrky.


Skalky a kvetinové múriky

63409

Prvé kamene (tie najsilnejšie) treba zapustiť asi do polovice podložia, približne 30 až 40 cm od svahu (vznikne tak priestor na spevňujúci výplňový materiál). Kamene ukladajte mierne šikmo smerom k svahu (so sklonom 10 až 15 %) – zabránite tak nakláňaniu múrika dopredu. Ako pomôcka vám poslúži natiahnutý špagát, ktorý treba pripevniť ešte pred začiatkom prác. Keď dokončíte jeden rad, zasypte medzeru medzi svahom a múrikom štrkovitou zeminou – múrik bude stabilnejší. Jednotlivé kamene ukladajte tak, aby sa vzájomne prekrývali, čím zabránite vzniku medzier v tvare kríža. Nejaký ten kus môžete občas orientovať dlhšou stranou aj priečne do svahu. Múrik zakončite vrstvou plochých a mierne prečnievajúcich kameňov. Rohové kamene by mali byť dlhšie ako vyššie.


Skalky a kvetinové múriky

63413

Kvitnúce štrbiny

Do štrbín, ktoré vznikli v múriku, treba nasypať vlhkú zeminu a vysadiť rastliny. Do slnečných múrikov sú vhodné najmä suchomilné skalničky a trvalky, napríklad rozchodníky (Sedum), zvončeky (Campanula), taričky (Aubrieta), floxy (Phlox subulata), mydlice (Saponaria), lomikamene (Saxifraga), poniklec (Pulsatilla), klinčeky (Dianthus) a tarice (Alyssum). V polotieni a tieni sa zasa bude dariť papraďorastom (Asplenium trichomanes). V ostatnom období sa pri zakladaní oporných múrikov využívajú aj betónové tvárnice, v ktorých takisto možno pestovať široké spektrum rastlín. Síce je pravda, že výsledok nepôsobí tak prirodzene ako pri použití kameňa, ale na druhej strane – toto riešenie je vhodné do mestského prostredia.






Ako postupovať pri výsadbe skalky

Ideálnym obdobím na výsadbu skalničiek je jar (do konca mája), ale druhy pestované v črepníkoch s pevným koreňovým balom možno vysádzať aj v lete. Najprv treba vysadiť dreviny – pomalyrastúce a zákrpkové druhy listnáčov a ihličnanov. Menej rastlinných druhov a viac kusov z jedného druhu (tri až päť) pôsobí harmonickejšie. Do každej jamky dajte drenáž (vrstvu štrku). Po vysadení a zálievke je dôležité okolie rastlín vysypať drveným kameňom – dokonale udrží vlahu, zabráni rastu burín a bude udržiavať skalničky v pekne kompaktnom tvare. Zemina, ktorou budete zasypávať skalničky, by mala obsahovať asi 50 % kamienkov, piesok a drobný keramzit.

Kategória: Záhradné stavby
Tagy: múrik rastliny skalka záhrada zeleň
Zdieľať článok

Diskusia