04. 07. 2007
Zdieľať

Konečne je tu leto a s ním aj sladké chvíle oddychu. Môžete sa kochať pohľadom na farebné kvetinové záhony alebo sa dať uniesť vôňou byliniek vysadených pri chodníkoch. V júli dbajte najmä na pravidelné zavlažovanie záhrady, odstráňte odkvitnuté kvety letničiek a trvaliek, nezabudnite na kyprenie pôdy a odburiňovanie záhonov a presaďte trvalky kvitnúce na jar. Pomocou odrezkov môžete rozmnožiť vybraté druhy ihličnanov. A ešte stále sa dajú vysádzať aj vodné rastliny.

Kvet mesiaca: Lupína s nádychom vidieka


Júl v záhrade

97865

Pestrofarebné a majestátne kvety lupíny (Lupinus polyphyllus) sú známe najmä z horských oblastí a vidieckych záhrad. Kvitnú na žlto, modro, bielo, ružovo či oranžovo.

Zaujímavé sú ich jemné a delené listy. V záhrade vyžadujú slnečné a teplejšie miesta s mierne kyslou pôdou, neznášajú vyšší obsah vápnika. Vyniknú v skupinkách alebo v kombinácii s inými trvalkami. Rozmnožujú sa vysievaním semien. Celá rastlina je jedovatá, farebné kvety, ktoré sa podobajú na kvety hrachu, môžu lákať deti.


Júl v záhrade

97866

Záhrada: Štrk v záhrade

Štrk sa v záhrade využíva už niekoľko rokov. Svoje uplatnenie nájde v modernej aj klasickej záhrade. Je vhodný na posyp cestičiek, rozličných voľných plôch, na mulčovanie záhonov so suchomilnými trvalkami a pod.

Zaujímavo pôsobí v kombinácii s inými materiálmi, ako sú napríklad ploché kamene, kovové platne, drevo alebo liatinové prvky. Chôdza po štrku však nie je taká pohodlná ako po dlažbe.

Podľa záhradného štýlu možno zvoliť rozličné druhy štrku (svetlejší, tmavší, menšie a väčšie kusy). Vrstva by mala byť aspoň päť centimetrov vysoká a pod ňou by mala byť nepriepustná tkanina, ktorá zabráni rastu buriny.

Záhrada: Odožeňte slimáky


Júl v záhrade

97885

Pre Francúza je šťastím mať slimáka na tanieri, žiaľ, záhradkár nemôže povedať to isté, ak sa mu do zeleninového či okrasného záhona nasťahujú tieto drobné slizké tvory. Ako ich donútiť emigrovať? S použitím chemických prípravkov – to je hotová vojna! Slimáky však môžete odohnať aj bez využitia chémie, stačí vedieť, čo im chutí a čo nie.

Pochúťkou sú pre ne funkie či bergénie, preto ohrozené druhy rastlín kombinujte s takými, ktoré nemajú priveľmi v láske. Patria medzi ne astilby (Astilbe), santoliny (Santolina), alchemilka (Alchemilla), astry (Aster), orlíčky (Aqulegia), klinčeky (Dianthus), zimozeleň (Vinca minor), pivónie (Paeonia), pupalky (Oenothera), levanduľa (Lavandula) či tymian (Thymus).


Júl v záhrade

97869

Záhrada: Čas vysiať sirôtky, nezábudky a sedmokrásky

Ak chcete, aby sa vo vašej záhrade v plnej kráse predviedli kvitnúce dvojročné rastliny, ako sú nezábudky, sirôtky, sedmokrásky či cheiranty, práve teraz je najvyšší čas na ich výsev.

Osivo môžete kúpiť v hobbymarketoch či v predajniach so záhradkárskymi potrebami. Označené výsevy v záhone (alebo aj v črepníkoch) nezabudnite počas celého leta pravidelne zavlažovať.

Do jesene vytvoria tieto rastliny bohato olistené trsy, ktoré treba na jar presadiť.


Balkóny a terasy: Ako pestovať olivovník


Júl v záhrade

97870

Premýšľate, ako ozvláštniť balkón? Skúste pestovať olivovník (Olea europeae). Vždyzelené úzke listy so striebristým nádychom dodajú vašej terase neobyčajný šarm. Olivovník patrí medzi najmenej náročné prenosné rastliny. Možno ho tvarovať (v lete treba výhonky pravidelne skracovať).

Okrem toho mu treba dopriať dostatok svetla, tepla, prevzdušnenú pôdu a kvalitnú drenáž. Neznesie priveľmi mokrý substrát, preto je lepšie olivovník zalievať čo najmenej a prihnojovať raz za tri týždne.

A ešte jeden tip: Ak ste sa dali zlákať touto pôvabnou subtropickou drevinou, umiestnite ju vedľa oleandra.


Júl v záhrade

97871

Interiér: Leto pre izbové rastliny

Zdravotný stav a vitalitu izbových rastlín dokáže posilniť pobyt na čerstvom vzduchu. Letnenie môže trvať od konca mája do septembra. Za leto na terase, balkóne alebo v záhrade sa vám najviac odvďačia figovníky, juky, monstery, filodendrony, dracény, antúrie, ibišteky čínske, zelenec, palmy, šeflery, potosovce, aglaonémy a peperómie.

Ideálne je pre ne miesto chránené pred vetrom, skôr polotieň. Izbovým rastlinám neškodí ranné ani neskoré poobedňajšie slnko. Nezabudnite ich pravidelne prihnojovať a zalievať, počas dlhšie trvajúceho sucha budú vďačné aj za rosenie. Takisto treba kontrolovať misky pod črepníkmi, či sa v nich nehromadí prebytočná zálievková voda.

Floristika: Kytica z ľalií

V tomto období si môžete nazbierať vo svojej záhrade voňavé kvety ľalií. Niekoľko stoniek (ale aj jedna samostatná) vynímajúcich sa v sklenej váze naplní váš príbytok podmanivou vôňou. Ľalie však majú aj jednu malú zákernosť – peľ, ktorý dokáže narobiť veľa neplechy na odevoch či bytových textíliách (nikdy sa ho nepokúšajte odstrániť vodou). Našťastie dostať kúpiť už aj kvety bez peľu.

Stonky ľalií nezabudnite pred vložením do vody šikmo zrezať a odstrániť spodné listy. Do vody pridajte výživu na rezané kvety – životnosť kvetov sa viditeľne predĺži. Ľalie nemiešajte s inými kvetmi – príliš nevyniknú.

Knižný tip: Hermann Hackstein, Wota Wehmeyer – Lexikon zahradních jezírek


Júl v záhrade

97874

O milovníkoch záhradných jazierok, potôčikov a kaskád sa hovorí, že poznajú každú kvapku vody vo svojej záhrade. O tom, akým silným magickým prvkom je voda a ako dokáže rozličnými spôsobmi oživiť priestor, sa dočítate v tejto publikácii (ktorú si vďaka jej praktickému formátu môžete zbaliť aj do dovolenkovej batožiny).

Nájdete v nej zaujímavé informácie nielen o jazierkach, ale aj o studničkách, prameňoch a iných dynamických vodných prvkoch. Nechýba ani zoznam najkrajších okrasných vodných rastlín. Knihu vydalo vydavateľstvo Rebo Productions CZ, spol. s r. o., v roku 2006. Jej cena je 329 Sk.

Kategória: Záhrada a exteriér Záhradná technika Zo života rastlín
Tagy: kvety záhrada
Zdieľať článok

Diskusia