Kvetinový ostrov uprostred mesta

30. 09. 2005
Zdieľať

Je to len niekoľko krokov od typického holandského grachtu a slávneho námestia Waterlooplein s nemenej slávnym blším trhom. Oproti sa nachádza židovská synagóga a na druhej strane svieži Wertheim park. Prijmite pozvanie do jednej z najstarších botanických záhrad na svete, ktorá sa nachádza v holandskom Amsterdame. Ak aj nie ste botanickým znalcom, určite tu nájdete množstvo pôvabných zákutí a inšpirácií pre svoju okrasnú, ale aj úžitkovú záhradu.

Vstupná brána

Hneď pri vstupnej bráne, pri ktorej parkuje množstvo všelijakých bicyklov, naskytne sa nádherný pohľad na malebné kvetinové zákutia, záhony, majestátne stromy a gigantické skleníky. V malom obchodíku pri vchode dostanete kúpiť všetko, čo súvisí so záhradou: rozmanité vkusné náradie, záhradné lampášiky, plastiky, odbornú literatúru alebo niektorú z okrasných rastlín, ktorá sa vám v tejto záhrade zapáčila.

Prvý kávovník


Kvetinový ostrov uprostred mesta

31080

Vráťme sa však ešte na chvíľu o niekoľko sto rokov späť. Botanickú záhradu v Amsterdame založili v roku 1638 najprv ako bylinkovú záhradu na vzdelávanie lekárov a lekárnikov. Vtedy sa nazývala „Hortus Medicus“. Na súčasné miesto ju presťahovali až v roku 1682. V záhrade pôsobilo niekoľko významných svetových botanikov, asi najznámejší z nich je Carl von Linné. Záhrada slúžila nielen na vzdelávanie, obyvatelia holandskej metropoly tu našli aj príjemné miesto na odpočinok. Mnohé rastliny (v súčasnosti je v záhrade vyše šesťtisíc rastlín) sa sem dostali aj prostredníctvom lodí východoindickej spoločnosti, ktoré sa do Amsterdamu vracali zo zámorských ciest. V záhrade sa postupne objavovali exotické rastliny, ktoré pochádzali z Južnej Ameriky, Indie, Japonska, Austrálie a Indonézie. Mnohé z nich boli v Európe skutočnými raritami a v amsterdamskej záhrade začali svoju ďalšiu kariéru. Odtiaľto pochádza aj prvá sadenica kávovníka v Európe, ktorú obyvatelia Amsterdamu v roku 1714 darovali kráľovi Ľudovítovi XIV. Táto priesada je pramatkou všetkých kávovníkových plantáží v bývalých francúzskych kolóniách.


Kvetinový ostrov uprostred mesta

31082

Prehľadná a pôsobivá záhrada pripomína akési živé múzeum. Nájdete v nej rozmanité zákutia, napríklad skalku, kvetinovú lúku, imitáciu močiara, rybník, potôčiky, rozárium, nádherné stromy a podobné bylinkové a trvalkové záhony, aké tu boli v 17. storočí. K najkrajším exemplárom v záhrade patria ginkgo (Ginkgo biloba), pavlovnia (Pauwlovnia tomentosa), katalpa (Catalpa bignonioides) alebo dub (Quercus x turnerii), ktorý upúta hneď pri vstupe. V záhrade možno vidieť aj najstarší lieskový ker v Holandsku. To však zďaleka nie je všetko…

Živé atrakcie


Kvetinový ostrov uprostred mesta

31081

Hneď za vstupnou časťou vedie pieskový chodník (piesok sa využíva v celom areáli) k tzv. oválu alebo hemisfére. Túto časť vybudovali v 17. storočí. Na jej záhonoch, ktoré sú rozčlenené nízkym strihaným živým plôtikom z krušpánu, rastú rozličné známe aj menej známe druhy byliniek, úžitkových rastlín, trvaliek a letničiek. Nájdete tu dokonca aj konope, levanduľu, mydlicu, kýchavicu, bavlník a iné atraktívne rastlinné druhy. Všetko je dôkladne označené menovkami, takže každú rastlinu možno rýchlo identifikovať. V strede tejto časti záhrady sa nachádza okrúhla vodná nádrž, kde rastie známa a mnohými rekordmi ovenčená viktória kráľovská. Jej tanierovité listy sú pre návštevníkov najväčším lákadlom v tejto časti. Pravidelné záhony na jednej strane hraničia s vyššou rozľahlou budovou, pod ktorou sa nachádza romantický altánok obrastený popínavými drevinami. Na spevnenej ploche pred budovou možno počas sezóny obdivovať viaceré druhy otužilých paliem a subtropických drevín vo vegetačných nádobách.


Kvetinový ostrov uprostred mesta

31083

Odtiaľto je len kúsok k sústave jazierok, rybníčkov a potôčikov, ktoré sa takmer strácajú v objatí rôznorodej a bujnej vegetácie. Zaujímavé sú zbierky vodných a močiarnych okrasných rastlín, ale i zbierka lekien. Na túto časť botanickej záhrady nadväzuje kolekcia papraďorastov a iných tieňomilných rastlín, ktoré sa rozprestierajú pod korunami mohutných stromov. Zbierky rastlín v amsterdamskej botanickej záhrade sú neskutočne bohaté – čo rastlina, to zaujímavý exemplár. Vedľa exotiky rastie klasika, bambusové lesíky nadväzujú na záhony s niekoľkými desiatkami druhov a kultivarov okrasných tráv, nechýba skalka, ukážkové trvalkové záhony, výsadby zaujímavých okrasných drevín, kvetinová lúka, zbierka záhradných exotov, otužilých mäsožravých rastlín alebo divo rastúcich letničiek a lesných trvaliek. Všetko pôsobí prirodzene, nič nie je obmedzované v raste alebo vo vývoji. Celá záhrada je perfektne a odborne udržiavaná, pri prechádzke vždy objavíte nové a nové zákutia. Všade sú rozmiestnené lavičky, ktoré umožňujú pokojne vnímať krásy rastlinnej ríše z celkom iného uhla.

Najstaršie cykasy a púštna rarita


Kvetinový ostrov uprostred mesta

31076

Medzi najväčšie lákadlá amsterdamskej botanickej záhrady patria skleníky. V nádhernom, až 15 m vysokom skleníku z roku 1912 sa nachádza časť zaujímavej zbierky cykasov. Rastie tu dokonca aj druh Encephalartos altensteinii (samčia a samičia rastlina), ktorý je najstaršou rastlinou pestovanou v črepníku na svete. Má vyše tristo rokov a pochádza zo zbierky kráľa Viliama II., ktorý tieto rastliny venoval záhrade v roku 1851. Rastliny prvýkrát vykvitli v roku 1999. V novších skleníkoch, ktoré sa vybudovali len nedávno – v roku 1993, sú sústredené rastliny z dažďových pralesov južnej Afriky, z Austrálie, zo Stredomoria a z Južnej Ameriky. Púštne rastliny pochádzajú najmä z Južnej Ameriky a Afriky. Okrem množstva kaktusov na návštevníka zapôsobí zbierka echinokaktusov alebo tzv. živých kameňov. Skutočnou raritou je púštna rastlina Welwitschia mirabilis, ktorá má len jeden pár kožovitých listov a môže rásť aj dvetisíc rokov. V tropickej časti skleníka sa zasa budete cítiť ako v ozajstnom pralese, a to nielen zásluhou vysokej vzdušnej vlhkosti a teploty, ale aj tým, že tu nájdete typicky tropickú bujnú vegetáciu.


Kvetinový ostrov uprostred mesta

31086

V jednom zo skleníkov ponad hlavy návštevníkov lietajú veľké pestrofarebné motýle, ktoré sa živia pripravenými plátkami pomarančov. V susednom menšom skleníku sú sústredené rozličné druhy sukulentov a suchomilných rastlín. To je však len zlomok z toho, čo tento vzácny zelený ostrov uprostred rušného mesta ponúka. Cieľom amsterdamskej botanickej záhrady je zachrániť nielen vzácne exotické rastlinstvo z rôznych vzdialených a často nedostupných území pred vyhynutím, ale aj snaha dostať prírodu a zeleň bližšie do povedomia mestského obyvateľa. V Holandsku sa to však určite darí.

Kategória: Nezaradené
Tagy: Amsterdam botanická záhrada rastliny
Zdieľať článok

Diskusia