Romantika v zelenom

10. 01. 2006
Zdieľať

Pri prechádzkach ulicami tichého mestečka v podhorskom prostredí človeka na prvý pohľad upúta záhrada, ktorá ho zláka svojím čarom, a pozorovateľ na chvíľu nadobudne pocit, akoby sa zastavil čas. Je viac než isté, že ešte dlho po odchode zostanú v každom návštevníkovi pokoj a harmónia, ktoré vyžarujú z každého lístočka a stebla trávy. A možno sa k nim pridá aj myšlienka, že svet je krásny. Dôkazom je romantická záhrada, do ktorej vás teraz pozývame na návštevu.

Možno povedať, že záhrada je odrazom nášho životného štýlu, ale aj našej schopnosti premeniť sny na skutočnosť. Na prvý pohľad je zrejmé, že majitelia tejto záhrady sú milovníci prírody. Pri tvorbe svojho romantického zákutia sa vzájomne dopĺňali – a výsledkom spoločných snáh a predstáv je vkusná záhrada, v ktorej je radosť oddychovať. Okrasné rastliny (počnúc cibuľovinami cez letničky až po trvalky) a farebná záplava kvetov pôsobia príjemne nielen na zrak, ale aj na dušu.

Harmónia farieb?


Romantika v zelenom

41024
Mária Vargová

Pozemok pri dome majitelia najskôr využívali len na pestovanie zeleniny. Našlo sa tu aj zopár ovocných stromov a sem-tam sa objavil aj nejaký ten ihličnan. Úpravy prebiehali postupne a bez záhradného architekta. Majitelia kombinovali okrasné rastliny s niektorými exotickými druhmi, ktorým však nevyhovovali tunajšie tuhé zimy. Prázdne miesta po vyschnutých rastlinách doplnili inými, odolnejšími proti silným mrazom. Prácu si navzájom podelili: kým domáci pán sa staral o výsadbu stromov, kríkov a úpravu trávnika, domáca pani vysádzala trvalky a letničky.

Predzáhradku dekorujú smreky s krásnym striebrosivým a zeleným ihličím. Svoje miesto tu majú už niekoľko desaťročí. Spoločnosť im robia zakrpatené ihličnany a kríky, ktoré svojimi bordovými a zeleno-bielymi listami spestrujú zelené zákutie. V máji sa o slastnú vôňu stará orgován (Syringa). Medzi kríkmi sú vysadené pivonky (Paeonia), funkie (Hosta), ľalie (Lilium), skalničky a konvalinka voňavá (Convallaria majalis), ktorá svojimi ovisnutými strapcami bielych kvetov zjemňuje celú scenériu. Rožec plstnatý (Cerastium tomentosum) zasa krášli okraj trávnika. Pôvabné lupíny (Lupinus) s dlhými klasmi kvetov pripomínajúcich motýle vytvorili v prírodnom poraste zaujímavý pastelový efekt.


Romantika v zelenom

41026
Mária Vargová

Sivá eminencia

Sivé oblé kamene na okraji chodníka sú estetickým prvkom ozvláštňujúcim záhradu. Sú porastené miniskalničkami a trávničkou prímorskou (Armeria maritima). Majestátne sa vypínajú v spoločnosti smrekov bielych (Picea glauca var. Aubertiana ,Conica‘), ktoré majú kužeľovitý habitus. Svoje miesto tu má aj nízka borievka šupinatá (Juniperus squamata ,Blue carpet‘) s modrozeleným ihličím. Kombináciou týchto rastlín a kameňov vytvorili majitelia nezvyčajnú záhradnú kompozíciu. Uprostred záhrady sa rozprestierajú živé ploty z tisa (Taxus). Delia pozemok na dve časti a čiastočne zakrývajú vydláždenú cestičku do garáže, popri ktorej sú rozložené kvetináče s petúnkami (Petunia), agerátom (Ageratum), šalviou ohnivou (Salvia splendens) a muškátmi (Pelargonium). Trochu exotiky vnášajú do záhrady drobné kaktusy. Sivú kamennú dlažbu, ktorá siaha až k jazierku, oživujú kvety.

Oddychové zóny


Romantika v zelenom

41023
Mária Vargová

V tejto záhrade nájdeme aj jazierko, ktoré si hovie v náručí žltých a fialových kosatcov (Iris) a okrasných tráv. Biele a ružové lekná (Nymphaea) kvitnú od jari do jesene. Jazierko už nie je najmladšie, má dvanásť rokov a v súčasnosti je v rekonštrukcii. Majitelia plánujú dobudovať mostík, osvetlenie a novú čističku vody s dobrou filtráciou s UV lampou. Vedľa jazierka je hojdacia lavička s výhľadom do záhrady a na zlatožltú polguľu tuje riasnatej (Thuja plicata ,Collyer’s Gold‘). Priestor na oddych poskytujú aj lavičky, odkiaľ sa pozorovateľovi ponúka upokojujúci pohľad na farebnú rozmanitosť rastlín.


Romantika v zelenom

41027
Mária Vargová

Terasa je na rovnakej úrovni ako trávnik. Jeho okraje krášlia oblé kamene, ktorým robia spoločnosť miniskalničky a papraď samčia (Dryopteris filix-mas schott). Spolu vytvárajú zaujímavú kompozíciu. Jednou z dominánt tejto záhrady je aj javor dlaňovitolistý (Acer palmatum), ktorý spolu so smrekom bielym, kameňmi a miniskalničkami zvyšujú atraktívnosť celej scenérie.

Niečo pre romantikov

Intimitu záhradného prostredia pred zvedavými očami chráni rozrastená zeleň rozmanitej skladby. Pri výbere stromov a kríkov sa majitelia snažili kombinovať rozličné druhy odlišujúce sa nielen odtieňom a tvarom, ale aj časom kvitnutia. Vďaka tomu si záhrada môže dovoliť obmieňať svoj šat takmer počas celého roka; ale na jeseň sa vyparádi najviac.


Romantika v zelenom

41029
Mária Vargová

Záhradnú zeleň spestrujú aj pajazmín vencový (Philadelphus coronarius ,Variegatus‘), dráč Thunbergov (Berberis thunbergii ,Red chief‘) a s tmavo purpurovými listami sa pýši škumpa vlasatá (Cotinus coggygria, Royal purple). Cezmína ostrolistá (Ilex aquifolium ,Argentea Marginata‘) sa celý rok vystatuje svojimi listami zafarbenými dokrémova. Okrem týchto parádnic tu nájdeme aj rozličné druhy jazmínov (Jasminum), ale i vajgelu (Weigela looymansii Aurea) s ružovými lievikovitými kvetmi alebo vajgelu ružovú (Weigela florida ,Variegata‘), ker, ktorého listy majú široký smotanový okraj.

Kulisu dotvárajú impozantné borovice (Pinus) a buk lesný, ktorého konáre treba pravidelne zrezávať, aby nerástol do výšky ani do šírky. Nostalgiu vnáša do záhrady vŕba (Salix) so svojimi ovisnutými konármi pripomínajúcimi zhrbenú starenu. Vedľa „veľkých kamarátov“ rastú „malí kamaráti“ – rozličné zakrpatené ihličnany a nižšie kríky, napríklad borovica horská (Pinus Mugo ,Mops‘), krušpán vždyzelený (Buxus sempervirens) strihaný doguľata či rododendron (Rhododendron), ktorý na jar púta pohľady svojimi ružovými kvetmi. O priazeň návštevníkov sa musí deliť s bledofialovým súkvetím vresa obyčajného (Calluna vulgaris).


Romantika v zelenom

41028
Mária Vargová

Na koniec sa hlásia o slovo drobné bledomodré nezábudky (Myosotis) spolu s bielymi margarétami (Leucanthemum maximum), ktoré svojou krásou pridávajú na pôvabe tejto prírodnej scenérii. Až do jesene krášlia záhony sirôtky, sedmokrásky a trávnička prímorská.

Prechádzka touto záhradou vyvolá v človeku duševné uvoľnenie. O pocity radosti a pohody sa postarajú rôznofarebné kvietky svojimi vôňami a tvarmi. Ak sa na chvíľu dáte uniesť harmóniou ich pôvabu, zabudnete na každodenné starosti a s úsmevom na perách sa oddáte snívaniu… ako pravý romantik.

Kategória: Nezaradené
Tagy: rastliny rozel záhrada zeleň
Zdieľať článok

Diskusia