Ako sa správne starať v lete o trávnik

29. 07. 2014 Zdieľať

Základom správnej starostlivosti o trávnik v letných mesiacoch je jeho pravidelné kosenie a zavlažovanie. Kosenie zamedzuje rast bočných výhonkov a obmedzuje rast buriny. Optimálna výška kosenia je 4 až 5 cm. Počas obdobia horúčavy, resp. slnečných lúčov kľudne ponechajte trávu o niečo dlhšiu, 5 prípadne aj 6 cm a ideálne ju koste až keď je trávnik v tieni a okolitá teplota sa postupne ochladzuje.

 „V lete je ideálne kosiť, viac ako inokedy, s dobre nabrúsenými a ostrými čepeľami žacích nožov tak, aby sa tráva zbytočne tzv. nehrýzla. Navyše, práca s ostrými nožmi je vždy ľahšia a rýchlejšia. V odborných servisoch u predajcov špecialistov na záhradnú techniku vám tieto nože vždy nabrúsia,“ hovorí Jaroslav Nováček zo spoločnosti Mountfield.

Ak ste odišli na dlhšiu dovolenku a váš záhradný trávnik ste nekosili 14 dní a viac, tak po vašom návrate odporúčame kosiť trávnik na viackrát, najprv pri najvyššej polohe kosenia a až potom na nižšom stupni, na ktorom kosíte zvyčajne. Ušetríte si ako čas, tak aj energiu a aj trávniku toto postupné kosenie bude viac vyhovovať.

Zavlažovanie

Pri zavlažovaní trávnika dbajte na nasledujúce pravidlá: radšej viac ako menej; radšej menej často s vyššími dávkami vody ako častejšie a krátko. V lete je vhodné trávnik pravidelne zalievať až ku korienkom. Zalievajte trávnik radšej len napr. 3x týždenne a dlhší čas, ako každý deň a len krátko. Zalievajte ideálne buď skoro ráno, alebo až neskôr večer. Nezalievajte trávnik na priamom slnku, voda by ho mohla spáliť.


Ako sa správne starať v lete o trávnik

1386583
Mountfield

Na zavlažovanie sa nebojte využívať moderných pomocníkov, ktorí vám ušetrí ako čas, tak aj námahu. Stačia zavlažovacie hodiny, záhradná hadica, ktorá sa nekrúti a kvalitný postrekovač a zrazu zistíte, koľko máte času, koľko ste ho ušetrili a že už nemusíte stáť s hadicou v ruke hodinu na záhrade.


Ako sa správne starať v lete o trávnik

1386579
Mountfield

Tip redakcie:

Ušetrite na vodnom a stočnom – používajte na zavlažovanie čerpadlo. Na pravidelné zavlažovanie záhrady vodou zo studne, z nádrže alebo tiež z potoka či iného prírodného zdroja, využijete povrchové čerpadlo. Povrchové sa im hovorí preto, že sa do čerpanej vody ponára iba hadica so sacím košom a samotné čerpadlo zostáva vonku. Ľahko ich teda môžete preniesť a použiť na inom mieste. Charakteristickým znakom týchto čerpadiel je značná sacia sila a vysoký tlak, ktorý vedia vyvinúť. Bez problémov teda možno na koncovú hadicu pripojiť aj viac postrekovačov.

V lete vyskúšajte mulčovanie

Nie každý vie, že samotná tráva môže byť hnojivom na trávnik. Ak máte doma modernú kosačku, ktorá umožňuje mulčovanie, tak leto je tým ideálnym obdobím, kedy túto funkciu môžete využiť. „Špeciálne tvarovaný typ noža rozseká v uzavretom priestore šasi kosačky steblá trávy na miniatúrne kúsočky. Tie sa rozložia v tráve a pôsobia ako prírodné hnojivo a cenná zásobáreň organických živín. Navyše mulčovanie zabráni aj vysúšaniu trávnika,“ hovorí Nováček.

Hnojenie trávnika

Okrem pravidelného kosenia a zavlažovania by ste nemali vynechať ani hnojenie trávnika.
Počas vegetačného obdobia, teda aj v lete, potrebuje trávnik hnojivo so správnym pomerom dusíka (N), fosforu (P) a draslíka (K) a tiež ďalšími doplnkovými prvkami ako sú horčík, síra, vápnik alebo železo. Najväčší podiel v trávnikovom hnojive by mal tvoriť dusík (N), ktorý je hlavnou zložkou pre regeneráciu a rýchly rast. Pozor – Aplikáciu hnojiva vykonávame podľa odporúčaných informácií na obale (alebo sa poradíme s odborníkom), aby nedošlo k spáleniu trávnika alebo jeho nedostatočnému hnojeniu.


Ako sa správne starať v lete o trávnik

1386581
Mountfield

 
Dôležité je ale rovnomerné rozvrstvenie hnojiva po celej zatrávnenej ploche v odporúčanom množstve, ktoré je uvedené na obale. Pre rovnomerné rozloženie je vhodné použiť špeciálny rozmetávač alebo sypací vozík.

www.mountfield.sk

Kategória: Záhradná technika
Tagy: trávnik zavlažovacie systémy
Zdieľať článok