Pripravte trávnik na zimný spánok. Prevzdušnite ho pred zimou.

26. 09. 2014 Zdieľať

Nechcete, aby vám trávnik zdecimovala pleseň snežná? Tak ho ešte pred príchodom zimy nehnojte dusíkom a doprajte mu vertikutáciu.

Aj keď slniečka nie je moc, tráva stále vystrkuje rožky, teda skôr steblá. A tak je potrebné aspoň raz týždenne trávnik pokosiť. Ale nenastavujte výšku kosenia nízko. Po sezóne by ste tiež nemali zabudnúť na ozdravnú kúru v podobe vertikutácie. V zelenej ploche sa okrem trávnika držia rôzne druhy machov, burín a v neposlednom rade aj zvyšky pokosenej trávy. Všetky tieto nadbytočné rastliny tvoria dohromady trávnu plsť, ktorá trávnik upcháva. Pri vertikutácii sa nepriepustná vrstva odstráni. Veľmi dôležité je to predovšetkým pri trávnikoch, ktoré boli pravidelne mulčované. Rozsekaný trávny porast je síce skvelé hnojivo, ale úplne sa nerozpadne.


Elektrický vertikutátor V 302 E – ľahký, dobre ovládateľný vertikutátor, výrobcu Wolf Garten, cena 89 Euro,

Mountfield

Vertikutácia nie je hĺbková orba

Videli ste už niekedy pozemok po vertikutácii? Ak nie, tak sa pripravte na to, že nevyzerá moc dobre, ale verte, že do 14 dní bude opäť vo svojej vrcholovej forme. Trávnik, pred vertikutáciou pokoste na 3 až 4 cm. „Vertikutátory sú vybavené vertikutačnými nožmi, ktoré ľahko a naozaj šetrne narezávajú trávnu mačinu do hĺbky dvoch až štyroch milimetrov a vytrhávajú už spomínané machy a buriny. Niektoré stroje majú aj pružinky na prečesávanie porastu,“ popisuje funkciu vertikutátora pán Jaroslav Nováček z firmy Mountfield, ktorá na slovenskom trhu predáva vertikutátory nemeckej značky Wolf Garten. Prácu vám ušetrí, keď je stroj vybavený aj zberným košom na odpad, ktorý potom skončí napríklad na komposte.


Vertikutačné nože – ľahko narežú trávnik a prevzdušnia ho od machov a plste

Mountfield

Aký stroj

„Pri výbere vertikutátora je hlavným prvkom výberu veľkosť pozemku,“ prezentuje najdôležitejší faktor výberu stroja odborník zo spoločnosti Mountfield. Na malú predzáhradku vám stačia vertikutačné hrable. Pre väčšie pozemky už uvažujte o elektrickom alebo benzínovom stroji. Elektrický je skladnejší, má tichší chod ako benzínový stroj, ale ako pri všetkých elektrických strojoch sú káblom pripútané k zásuvke. Ak máte trávnik s rozlohou viac ako 200 m2 alebo je vaša záhradka vo svahu, potrebujete benzínové vertikutátory. Sú osadené štvortaktnými motormi a vďaka veľkému záberu sú veľmi výkonné, a preto je práca s nimi podstatne rýchlejšia ako s elektrickými strojmi.


Vertikutátor UV 35 BS benzínový stroj pre stredné a väčšie pozemky, výrobcu Wolf Garten, cena 481 Euro

Vertikutátor UV 35 BS benzínový stroj pre stredné a väčšie pozemky, výrobcu Wolf Garten, cena 481 Euro
Mountfield

Nezabudnite prihnojiť

Po vertikutácii je dôležité pridať na trávnik špeciálne jesenné hnojivo s vysokým podielom draslíka. Tento prvok trávnik posilní a pripraví na zimu. Prípadne môžete porast ešte dosiať vhodným osivom. Takto pripravený trávnik by mal zimu prežiť bez ujmy. Ak chcete mať na budúci rok opäť dokonalú pažiť, je dobré vertikutáciu zopakovať aj pred sezónou na jar.

Ako vertikutovať

• najprv pokoste trávnik na výšku 3 až 4 cm
do práce sa pustite za sucha
nože by mali ísť maximálne do hĺbky 3 mm
všetok vyhrabaný materiál odstráňte
poničené miesta dosejte
nakoniec trávnik prihnojte

Kategória: Záhradná technika
Tagy: mountfield trávnik záhradná technika
Zdieľať článok