Bráško, vyber mi kosačku

20. 05. 2015
Zdieľať

„Bráško, potrebujem kosačku, vyber mi nejakú,“ volal mi nedávno môj mladší súrodenec, ktorý má o kosiacej technike asi také povedomie ako básnik o bežnom živote. Pre bráška samozrejme už približne 40 rokov všetko, ale aby som mu mohol zodpovedne poradiť, musel som si podrobne zmapovať trh, skrátka zistiť, čo sa u nás teraz predáva.

S mojím bratom to nie je zďaleka jednoduché, respektíve s jeho pozemkami. Kosačku totiž bude využívať na záhrade pri rodinnom dome aj na chalupe. Tá prvá je malá, rovná a bez problémov ju pokosí priemerne výkonná elektrická kosačka. Ale  druhý pozemok je skôr pre záhradný traktor. Má cez tisíc metrov a pre bežnú kosiacu techniku plno nástrah v podobe krtincov, kopčekov, ďateliny a podobných „chuťoviek“, tak charakteristických pre chalupársku záhradu. Traktor ale bohužiaľ nepripadá do úvahy. V týždni by ho asi nejaký dobrák potiahol a časté prevážanie  je z viacerých rôznych dôvodov vylúčené.  

Na obhliadke 

S nadšením som pri svojej návšteve predajní konštatoval, že rotačné kosačky dneskajška sa vyvinuli do mnohých rôznorodých podôb a variantov. Spojovacím prvkom zostáva snáď len nôž rotujúci v šasi stroja. Základné delenie sa robí na základe typu motora – buď elektrického, alebo benzínového. Vyberať  je potom možné medzi samochodným variantom, teda tým, keď kosačka využíva pre pohyb vlastný pohon, a tlačeným–bezpojazdovým variantom – taká kosačka sa musí tlačiť. Pojazdom môžu byť vybavené nielen benzínové, ale aj elektrické modely.   


Jeden z predstaviteľov samochodných benzínových kosačiek

Jeden z predstaviteľov samochodných benzínových kosačiek
Mountfield

Už spomínaná rôznorodosť modelov rotačných kosačiek vychádza z rôznorodých potrieb, ktoré sa zase zakladajú na rôznorodých pozemkoch. Inými slovami: rotačných kosačiek je dnes na výber veľké množstvo, a to pre väčšinu typov a veľkosti pozemkov. 

Trendy posledných rokov navyše ukazujú, že sa výrobcovia nesnažia odlíšiť „len“ technickými parametrami, ale tiež dizajnom a ergonómiou. Preč sú časy, keď rotačné kosačky vyzerali jedna ako druhá. V dnešnej dobe je možné vybrať konkrétnu kosačku aj podľa vzhľadu alebo jednoducho podľa toho, či dobre padne do ruky. Dobrá správa pre môjho brata.

Kosačka pre bráška

Obidva jeho pozemky sú veľmi odlišné. Preto mi bolo od začiatku  jasné, že bude treba vybrať kosačky dve. Okrem patologických milovníkov kosenia si pre 1 000 m2 plochy náročnejšieho terénu nezabezpečí elektrickú kosačku s nízkym výkonom a malým záberom už asi nikto. To chce veľký benzínový stroj s pojazdom, vysokým výkonom a objemným košom. S tým sa v podstate automaticky spája oceľové šasi, ktoré sa nekrúti, ešte lepšia z hľadiska odolnosti je potom zliatina alebo galvanizovaná oceľ.

Pre bratove potreby ma asi najviac zaujali kosačky s prívlastkom allroad alebo comfort, ktoré sa na jeho chalupe určite nestratia. Skelety pevné ako skala, motory s výkonom až 6,5 koňa, viacstupňové prevodovky, široké, krátke a nízko položené odhadzovacie tunely, objemné zberné koše (až 80 l), ktoré nevyžadujú príliš časté zastavovanie kvôli vysypaniu trávy – to všetko a mnoho ďalšieho je zárukou úspechu.


G 48 TBR Allroad Plus

G 48 TBR Allroad Plus
Oleo-Mac

Čo sa týka druhej záhrady, tam je situácia úplne iná. Len masochista by si tam vybral veľký a ťažký stroj s oceľovým šasi. A to bráško, aspoň čo mi je dobre známe, nie je. Preto mu odporučím malú benzínovú kosačku bez pojazdu a s plastovými šasi, alebo niektorý z elektrických modelov. Ich výhodou je tichý chod, nízka hmotnosť, minimálne prevádzkové náklady a nároky na údržbu. Na trhu môžeme nájsť aj niekoľko technologických „zaujímavostí“ ako napríklad Blue Power 37 E od Wolf-Gartenu, jeho kolektorový elektromotor dokáže ušetriť až 50 % elektrickej energie. Táto kosačka má príkon 650 W, ale jej výkon zodpovedá 1 400 W. K ďalším prednostiam patria výborné výsledky pri kosení, zbere a mulčovaní, ktoré dosahuje zásluhou zdvojeného noža.


Technicky veľmi sofistikovaná kosačka – Blue Power 37 E; predává Mountfield

„Technicky veľmi sofistikovaná kosačka – Blue Power 37 E“; predává Mountfield
Wolf Garten


Technicky veľmi sofistikovaná kosačka – Blue Power 37 E; predává Mountfield

Z dôvodu reklamy tu nemôžem spomenúť konkrétne modely, ktoré som pre bráška vybral, ani ich predajcov. A je to škoda. Tieto kosačky patria k tomu najlepšiemu čo som na našom trhu našiel. S tým konvenujú obrovské skúsenosti a know-how predajcu, ktorý si je svojim tovarom natoľko istý, že ponúka dokonalé servisné zázemie, sedemročnú záruku a mnoho ďalších služieb. Len budem musieť bráškovi nejako vysvetliť, že kosačky potrebuje dve… 

Kategória: Záhradná technika
Tagy: záhradná technika
Zdieľať článok

Diskusia