Tráva nepočká. Kosiť len kosačkou ale nestačí

23. 05. 2016
Zdieľať

Ste pripravení na údržbu svojich trávnatých plôch? Komplexné riešenie kosenia trávy, a to od vyžínačov, robotických a klasických kosačiek, až po záhradné traktory a ridere, ponúka Husqvarna.

Riešenie pre každú záhradu

Husqvarna má recept na kosenie všetkých typov  a veľkostí pozemkov. Predzáhradku pokosíme aj mechanickou vretenovou kosačkou, no na väčšie plochy s rozlohou do 500 m² je ideálna tichá a ekologická akumulátorová rotačná kosačka Husqvarna LC 141Li. Rotačné benzínové kosačky so šírkou záberu 40-56 cm, sú vhodné pre pozemky s rozlohou 500-2000 m². Napríklad Husqvarna LC348VI je zlatým stredom pri výbere kosačiek a predstavuje perfektný základ pre kosenie stredne veľkých plôch. Rozľahlé pozemky s rozlohou nad 2000 m²  je nutné kosiť pomocou techniky so zodpovedajúcou šírkou záberu, takže sa jedná o záhradné traktory alebo ridere. Všeobecne platí, že správne zvolený stroj by mal požadovanú plochu zvládnuť pokosiť zhruba za jednu hodinu.


Akumulátorová kosačka Husqvarna LC 141Li

Akumulátorová kosačka Husqvarna LC 141Li
Husqvarna Slovensko s.r.o.

Výnimku tvoria robotické kosačky, ktoré kosia priebežne napríklad v režime 15 hodín denne, 20 dní v mesiaci. Vďaka tomu veľmi ostré výkyvné kosiace nože odsekávajú vždy len malý kúsok trávneho stebla, takže odpadá nutnosť zberu pokosenej trávy a jej likvidácie. Obmedzuje sa množstvo hnojiva aj zálievky, pretože malé čiastočky trávy plnia úlohu prirodzeného hnojiva a bránia vysušeniu pôdy. Tento spôsob kosenia pôsobí blahodarne na samotnú trávu, ktorá je kosená maximálne šetrne. Týmto spôsobom môžeme dosiahnuť vyššiu kvalitu trávneho koberca ako je pri kosení rotačnými kosačkami. Škála robotických kosačiek Husqvarna opäť uspokojí majiteľov najrôznejších pozemkov. Najmenšie modely Automower 105 a 305 sú určené pre trávniky okolo 500 m², najvyspelejšia robotická kosačka súčasnosti – Automower 450X zvládne až 5 000 m². Inštaláciu na záhrade zaistí autorizovaný predajca Husqvarna, kosačku naprogramuje a všetko vám ukáže a vysvetlí. Potom sa už nemusíte o nič starať a môžete sa kochať perfektným trávnatým kobercom.


Robotická kosačka Husqvarna Automower pokosí sama.

Robotická kosačka Husqvarna Automower pokosí sama
Husqvarna Slovensko s.r.o.


Robotická kosačka Husqvarna Automower pokosí sama.

Jedna kosačka nestačí

Málokedy má trávnatá plocha taký tvar a členenie, že ju celú od kraja pokosíme jedinou kosačkou. Pre záverečnú úpravu predovšetkým pri pevných prekážkach prichádzajú k slovu vyžínače s vyžínacou hlavou. Vyžínacie lanko obmedzuje riziko poškodenia pri kosení v blízkosti domu či v okolí stromov a záhonov, skrátka všade tam, kde sa nedostaneme klasickou kosačkou. Pri dolaďovaní detailov sú vyžínače vhodné najmä vďaka nízkej hmotnosti (3-5 kg) a taktiež lepšej ovládateľnosti.  Vedľa benzínových modelov sú na výber aj akumulátorové stroje, ktoré sú ľahšie a tichšie. Vyžínače majú väčšinou oblúkovú rukoväť a jednoduchšie typy majú zahnutý hriadeľ. Pokročilejšie modely disponujú kužeľovým prevodom rovnako ako krovinorezy.


S riderom Husqvarna pokosíte aj väčšie a členité plochy.

S riderom Husqvarna pokosíte aj väčšie a členité plochy
Husqvarna Slovensko s.r.o.


S riderom Husqvarna pokosíte aj väčšie a členité plochy.

Krovinorezy sú určené na kosenie trávy na ťažko prístupných miestach, ako sú napríklad strmé svahy, prípadne na kosenie neudržiavaných plôch pomocou kovového noža na trávu. Všetky práce na záhrade zastane nový výkonný a pritom ľahký krovinorez Husqvarna 525RX. Kombinovaný ochranný kryt nástroja je stvorený pre prácu s nožom na trávu aj s vyžínacou hlavou. Krovinorezy sú väčšinou robustnejšie, ťažšie a výkonnejšie. Majú tvarované rukoväte pre lepšiu ergonómiu a pohodlný pracovný postoj. Pri práci ich máme zavesené na popruhu, ktorý záťaž rozloží medzi ramená, hrudník a chrbticu. Výkonnejšie stroje dovoľujú použiť pílové kotúče pre likvidáciu náletových drevín.


Vyžínanie okrajov trávnika pre dokonalý výsledok.

Vyžínanie okrajov trávnika pre dokonalý výsledok
Husqvarna Slovensko s.r.o.


Vyžínanie okrajov trávnika pre dokonalý výsledok.

Viac informácií získate na www.husqvarna.sk 

Autor článku: Tomáš Nevečeřal, produktový špecialista Husqvarna

ZDROJ PR článok spoločnosti Husqvarna Slovensko s.r.o. 

Kategória: Záhradná technika
Tagy: záhradná technika
Zdieľať článok

Diskusia