Záhrada – keď technika krotí vodu

17. 04. 2009
Zdieľať

Voda v záhrade dokáže zázraky. Vďaka rozumnej technike udrží pôdu optimálne vlhkú a majiteľom záhradnej vodnej plochy umožní výdatne zrelaxovať. Záleží na type záhrady, aký závlahový systém použiť a ako najideálnejšie vylepšiť jej mikroklímu.


Záhrada - keď technika krotí vodu

190832

Nadbytok vody, ale ani jej nedostatok záhrade neprospeje, preto je dobré ju zregulovať do takej miery, aby tráva, kvety, stromy aj živočíchy netrpeli výkyvmi sucha ani vlhka. Jedným z riešení, ako šetriť vodou, je dať sa inšpirovať prírodou, napríklad výsadbou vlhkomilných rastlín na miesta, kde sa to samo ponúka. Pôda husto pokrytá zeleňou zadržuje vlhkosť, pomalšie sa odparuje a je chladnejšia. Naopak, bolo by nerentabilné vysadiť na suché plochy rastliny závislé na dostatku vody. Pri plánovaní záhrady rátajte, že voda na svahoch a miestach vystavených slnku sa vsiakne rýchlejšie. Zadržiavať až hromadiť vlahu môžete v tônistých alebo preliačených častiach svahovitého terénu. Využite jej spád vytvorením umelých potôčikov alebo nádrží.

Inteligentné rozvádzanie vody


Záhrada - keď technika krotí vodu

190833

Existuje množstvo techniky na regulovanie prietoku, kvality, čistoty a využitia vody v záhradnom exteriéri. Môžete si vybrať špecifické zavlažovacie zariadenia – od najjednoduchších (záhradné hadice, ručné postrekovače) až po tie rozumnejšie, ktoré svojimi dažďovými, veternými alebo teplotnými snímačmi (externými senzormi) reagujú na vlhkosť ovzdušia a určujú si množstvo, spôsob a intenzitu chrlenia vody, ako aj intervaly zálievok. Domáce zavlažovanie sa dá riadiť aj počítačom, na ktorom si vďaka špeciálnemu softvéru naprogramujete otváranie, respektíve zatváranie striekacích ventilov. Do tohto cyklu môžete kedykoľvek vstupovať aj zo vzdialeného miesta.

Automatickí pomocníci sa stávajú v uponáhľanej dobe nenahraditeľnými, najmä keď fungujú na spoľahlivom a úspornom princípe. Závlahové systémy uložené pod zemou nie sú viditeľné, niektoré sú samovýsuvné a prezradí ich iba svieži sýtozelený trávnik pred domom, ktorý je ozdobou pozemku a svojím dokonalým vzhľadom zvyšuje cenu nehnuteľnosti. Profesionálne zavlažovacie systémy ponúkajú stovky možností, ako zavlažovať trávnaté plochy, parky, dokonca futbalové ihriská. Na začiatku inštalácie však musíte mať rozumný návrh, ktorý vznikne na základe presných údajov o polohe vašej záhrady, výsadbe, o cestičkách vedúcich cez pozemok, o lávkach, záhradných stavbách, altánkoch, detských zónach na hranie a podobne.
 


Záhrada - keď technika krotí vodu

190835


Záhrada - keď technika krotí vodu

190836

 

Zima ani mráz by nemali prekážať kvalitnému zavlažovaciemu systému, pretože ten by mal byť mrazuvzdorný a vďaka automatickým odvodňovacím ventilom by mal odpojiť systém od vodného zdroja.

Jazierko záhradám pristane


Záhrada - keď technika krotí vodu

190837

Vytvára príjemnú atmosféru a priťahuje pozornosť detí i dospelých. Poteší, upokojí, povznesie. Jazierko umožňuje pestovať špecifické vodné rastlinstvo a vkusne tvarovať okolitý terén. Vyberte si naň správne miesto: nie veľmi rozpálené od slnka, ale ani v prílišnom zovretí stromov. A rozhodne nezabudnite ani na posedenie pri vode. Jazierko by malo vyzerať prirodzene, musí vhodne zapadnúť do prostredia. Jeho hĺbka je minimálne 70 cm, inak sa rýchlo prehreje, čo neprospieva rastlinám ani živočíchom. V minulosti sa dno jazierok betónovalo, dnes sa na to používajú napríklad polyetylénové fólie, rozprestreté na vyhladený terén bez ostrých kamienkov. Najlepšie je pokryť dno pieskom a rozložiť naň geotextíliu ešte pred natiahnutím fólie. Keď sa fólia na okrajoch upevní, zaťaží sa štrkom, okruhliakmi prípadne zeminou.
 

Od záhradnej sprchy až po… vodné labyrinty


Záhrada - keď technika krotí vodu

190842

Voda v záhrade je symbolom oddychu a novej energie. Najjednoduchšou investíciou, ktorá má tiež svoje čaro, je obyčajná záhradná sprcha. Na jej zriadenie postačí iba prívod studenej vody a horúčava sa vďaka nej zmierni. Účinok sprchy znásobíte jednoduchým montovaným bazénom, ktorý si dokážete nainštalovať aj sami alebo s odbornou pomocou dodávateľa. Zvyčajne sú k nemu k dispozícii aj doplnky: schody, oblúky, filtre, užitočná chémia a čerpadlá – aj s časovačmi.

Zložitejšie tvary vodných zón

S tvorbou netradičných oddychových vodných zón súvisí i výber účinnejších a výkonnejších technických zariadení na čerpanie, filtráciu, prúdenie a rozvod vody. Efektné vizuálne a osvetľovacie vodné prvky potešia zrak i dušu a dodajú celému priestoru výnimočný vzhľad. Bolo by škoda neobzrieť sa po niektorých novinkách v tejto oblasti.

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom.

Kategória: Záhrada a exteriér Záhradná technika
Zdieľať článok

Diskusia