05. 09. 2005
Zdieľať

Aj napriek tomu, že slnko ešte nádherne hreje, jeseň sa už nezadržateľne blíži. Dni sa skracujú a vietor šumí v korunách stromov a okrasných krov. Vo vzduchu cítiť vôňu dozrievajúceho ovocia a záhrady sú akési farebnejšie. Je najvyšší čas naposledy prihnojiť ruže a rododendrony. Koniec septembra je vhodným obdobím aj na založenie nového okrasného trávnika a výsadbu ihličnanov. Vysádzať a rozsádzať môžete aj trvalky kvitnúce na jar, mladé dvojročné rastliny a bylinky. Len čo začnú mečíkom žltnúť listy, je čas vybrať ich z pôdy. Koncom mesiaca nezabudnite presťahovať do domu aj izbové rastliny, ktoré trávili leto na terase alebo v záhrade.

Kvet mesiaca – veternica japonská


September v záhrade

28945

Medzi atraktívne, ale ešte stále u nás menej pestované trvalky kvitnúce v septembri patrí veternica japonská (Anemone hupehensis), ktorá pochádza z Číny. Spomedzi hustých, trojpočetných a tmavozelených listov vyrastajú biele alebo ružové až fialové kvety miskovitého tvaru na dlhých stonkách. Na rastline vysokej maximálne 1,5 m postupne vykvitne niekoľko kvetov spolu a tie sú potom ozajstnou pastvou pre oči. Prednosťou tejto rastliny je pomerne dlhé obdobie kvitnutia. Veternica japonská vyžaduje v záhrade slnko až polotieň a primerane vlhkú pôdu bohatú na humus. Výborne sa uplatní buď jednotlivo, alebo v kombinácii s inými jesennými trvalkami na kvetinových záhonoch. Možno ju pestovať aj na balkóne vo vegetačnej nádobe. Ak ju budete chcieť rozmnožiť, môžete tak urobiť na jar: trsy vyberte zo zeme, rozdeľte a znovu zasaďte.

Výsadba jarných cibuľovín


September v záhrade

28948

V záhradkárskych predajniach sa už objavujú rôzne cibule a hľuzy okrasných rastlín kvitnúcich na jar. Práve teraz sa totiž začína vhodné obdobie na ich výsadbu. Najprv sa vysádzajú narcisy, krokusy, hyacinty a scily. Tulipány možno vysadiť ešte aj v októbri. Cibule treba vysadiť do dobre skyprenej a priepustnej pôdy, a to dva- až trikrát hlbšie, ako je výška cibule, špičkou hore. Netreba ich už zalievať, stačí sa spoľahnúť na jesenné zrážky. Pri výsadbe treba myslieť aj na výšku dospelých rastlín, vyššie druhy patria do pozadia záhona a nižšie dopredu. Cibuľky si možno vysadiť aj do vegetačnej nádoby na balkóne. Tu však treba dať pozor na zabezpečenie drenáže v nádobe a pravidelný prísun vody, a to aj v zime, keď nemrzne. V zime by takáto nádoba mala stáť na chránenom mieste na balkóne a mala by byť zabalená do bublinkovej fólie.

Nádherné chryzantémy

Ak si chcete v záhrade vypestovať atraktívne a bohato kvitnúce trsy chryzantém, nezabudnite ich teraz intenzívne zavlažovať, prípadne im vyštikávať bočné výhonky aj bočné puky, aby ste mali väčšie kvety. Za vynaložené úsilie vás o pár týždňov čaká bohatá odmena.

Zadažďovač na malé plochy


September v záhrade

28949

September býva ešte často pomerne teplý a suchý a tak zavlažovaniu ešte určite nebude koniec. Záhradu možno zavlažovať niekoľkými spôsobmi, obľúbené sú rôzne zadažďovače. Štvorplošný zadažďovač na najmenšie plochy značky Gardena má plynulo nastaviteľný dosah od 4 do max. 16 m. Regulovateľná šírka dostreku je od 6 do max. 12 m a zavlažovaná plocha je od 25 do 200 m2. Na stabilnom stojane môže tento zadažďovač slúžiť na mobilné použitie. Jeho cena sa pohybuje okolo 940 Sk a dostanete ho kúpiť v hobbymarketoch a predajniach so záhradkárskymi potrebami.

Záhradná pílka


September v záhrade

28951

Pri práci v záhrade, na chate a pri pikniku v prírode často potrebujete niečo rýchlo odpíliť, no nemáte poruke potrebnú pílku. Zaobstarajte si preto praktickú zasúvaciu pílku s držadlom, ktorého koniec je upravený proti skĺznutiu prstov. Držadlo je zhotovené z pevného polyamidu vystuženého sklenými vláknami. Čepeľ pílky je zhotovená z kalenej ocele a je dlhá 160 mm. Pomocou plastovej spony sa dá pílka pohodlne nosiť zavesená aj na opasku. Pílka značky Fiskars je vhodná aj na rezanie surového dreva, okrasných krov a nežiaducich konárov. Jej cena je 559 Sk a dostanete ju kúpiť v špecializovaných predajniach s náradím a v hobbymarketoch.

Kvetinová lúka


September v záhrade

28947

September je ideálny mesiac na založenie kvetinovej lúky. Vďaka jesenným zrážkam osivo rýchlo klíči a mladé rastliny sa dobre vyvíjajú. Kvalitnú a pestrofarebnú kvetinovú lúku však založíte iba na chudobných pôdach s nižším obsahom dusíka. Predpokladom úspechu je aj prekyprená pôda pri výseve, pričom ju už netreba prihnojovať. Lúčnu kvetinovú zmes si treba vybrať aj podľa typu pôdy, teda či ide o kyslú, alebo vápenatú pôdu. Tieto zmesi dostanete kúpiť v rôznych baleniach v špecializovaných predajniach pre záhradkárov.

Pozberajte úrodu


September v záhrade

28952

Ten, kto má v záhrade mohutné ovocné stromy, iste vie, aké prácne je na začiatku jesene pozberať úrodu. Ak sa ovocie nachádza veľmi vysoko, nepomôže ani dobrý rebrík. V týchto prípadoch nezostáva nič iné, len využiť špeciálny oberač na ovocie. Má plátenné vrecko a po okrajoch zuby. Oberač upevnite na teleskopickú alebo klasickú drevenú či plastovú tyč a potom prispôsobte potrebnú dĺžku tak, aby ste sa pohodlne dostali aj na úplne neprístupné miesta stromu. Oberač na ovocie značky Fiskars predávajú špecializované predajne pre záhradkárov a hobbymarkety. Jeho cena je 569 Sk.

Knižný tip: Dr. D. G. Hessayon: Záhradka pre lenivých


September v záhrade

28950

Aj vy patríte k „lenivým záhradkárom”, a napriek tomu by ste chceli mať peknú zakvitnutú záhradu, prípadne zberať z nej výstavné ovocie a zeleninu? Potom je aj pre vás určená kniha, ktorá je dobrou príručkou pre každého, kto má jednoduchší prístup k záhradkárčeniu. Hneď na úvod sa dozviete, aké sú základné princípy jednoduchšieho záhradkárstva, oboznámite sa s prípravou pôdy na pestovanie rastlín, s nenáročnými rastlinnými druhmi a s tvorbou jednoduchého záhradného dizajnu. Jednotlivé kapitoly sa postupne venujú trávnikom, okrasným drevinám, ružiam, trvalkám, cibuľovinám, skalničkám, ovociu a zelenine a takisto tu nájdete aj niekoľko rád, ako ušetriť čas pri práci v skleníku. V závere knihy autor zoznamuje čitateľa so základnými záhradníckymi prácami, mulčovaním, predstavuje notorických požieračov času v záhrade a spôsoby, akými si možno rýchlo a spoľahlivo rozmnožiť tie najkrajšie rastliny. Kniha so 128 stranami je zaujímavo graficky spracovaná s využitím farebných fotografií, pôsobivých ilustrácií, prehľadných tabuliek a schém. Vydalo vydavateľstvo Slovart, spol. s. r. o., v roku 2003. Cena knihy je 299 Sk.

Kategória: Záhradná technika Zo života rastlín
Tagy: september záhrada
Zdieľať článok

Diskusia