Elegantné riešenie nízkoenergetickej stavby

11. 09. 2012 Zdieľať

Aký by mal byť nízkoenergetický dom? Ak neberieme do úvahy technické charakteristiky, tak môžeme povedať, že aj taký, ktorý stavebníka o energiu neoberá pri výstavbe, ani pri užívaní a prevádzkovaní. Presne takéto sú domy postavené zo stavebného systému VELOX.

— Advertorial spoločnosti VELOX-WERK s.r.o. —

Budúcu energetickú náročnosť objektu určujú tepelno-technické parametre obvodových konštrukcií, kvalitné okná a dvere, možnosti pasívneho využívania slnečného žiarenia, či aktívneho využívania obnoviteľných zdrojov energie. Základom je však kvalitný stavebný systém. 

VELOX: 

Má za sebou už viac ako 12 rokov skúseností s výstavbou nízkoenergetických a pasívnych domov. Stavby z VELOXu sú monolitické, steny a stropy sa betónujú do systému „strateného debnenia“ zo štiepkocementových dosiek. Ide o viac ako 55- ročný originálny rakúsky patent, ktorého základným prvkom je štiepkocementová doska. Východiskovou surovinou na jej výrobu je guľatina ihličnatého dreva, tzv. drevitá štiepka, ktorá z celkového objemu dosky tvorí 89 %. Drevitá štiepka sa zmieša s cementom (9%), ktorý zaisťuje pevnosť a súdržnosť dosiek a s vodným sklom (2%), ktoré dosky stabilizuje proti vlhkosti a vytvára „ochranu“ proti plesniam a hlodavcom. Štiepkocementové dosky sú nehorľavé, preberajú vlastnosti dreva čo sa týka ich opracovania a manipulácia s nimi je veľmi jednoduchá a praktická.

ELEGANTNÉ RIEŠENIE NÍZKOENERGETICKEJ STAVBY

ELEGANTNÉ RIEŠENIE NÍZKOENERGETICKEJ STAVBY
VELOX-WERK s.r.o

Výnimočné vlastnosti domu zo systému VELOX
Domy z VELOXu sa aj bez dodatočných tepelných izolácií už od hrúbky obvodovej steny 340 mm zaraďujú medzi nízkoenergetické.   
Nízke nároky na vykurovanie a príjemná klíma sú výsledkom výborných tepelno-izolačných vlastností stien s tepelnou akumuláciou niekoľkonásobne vyššou než pri bežných murovacích materiáloch, ako napríklad tehla či pórobetón. Preto si v lete dom zachováva príjemný chládok, čo znamená úsporu nákladov na klimatizáciu. V zime, naopak, steny vracajú naakumulované teplo späť do interiéru, čo zase šetrí náklady na vykurovanie. Poréznosť povrchu štiepkocementových dosiek zaisťuje dokonalé tlmiace vlastnosti a pohlcovanie hluku, takže si pokojne môžete povedať: „Môj dom, môj hrad“. Všetci majitelia domov a bytov  VELOX sú vlastníkmi ekologického  bývania postaveného za rozumnú cenu, s nízkou spotrebou energií a príjemnou klímou.  

ELEGANTNÉ RIEŠENIE NÍZKOENERGETICKEJ STAVBY

ELEGANTNÉ RIEŠENIE NÍZKOENERGETICKEJ STAVBY
VELOX-WERK s.r.o


ELEGANTNÉ RIEŠENIE NÍZKOENERGETICKEJ STAVBY

ELEGANTNÉ RIEŠENIE NÍZKOENERGETICKEJ STAVBY
VELOX-WERK s.r.o

Bezpečnosť stavby
Stabilná monolitická konštrukcia umožňuje stavať domy z VELOXu aj v oblastiach, kde je menej stabilné podložie, alebo v inak náročných geologických podmienkach. Vtedy sa stáva veľkou výhodou masívne betónové  jadro stavby. Tento stavebný systém sa dobre uplatní tiež v oblastiach so zvýšenou seizmicitou a v oblastiach so zvýšeným rizikom záplav.
 
Priebeh výstavby: 
Prečo je stavebný systém VELOX tak obľúbený okrem „materského“ Rakúska aj na Slovensku? Montáž systému VELOX je rýchla, dômyselná a  vysoko hospodárna. Stavebníkom VELOX šetrí skladovacie a manipulačné plochy na stavbe. Tiež dovoz materiálu je lacnejší približne o 75% v porovnaní s tehlami, či pórobetónom, pretože je mimoriadne skladný. Samotná výstavba je jednoduchá, správa sa prakticky ako skladačka. Variabilita systému umožňuje projektantom navrhovať netradičné tvary stavieb, a realizačným firmám tieto realizovať bez zvýšených nákladov. 
 
Výnimočné vlastnosti, extrémna bezpečnosť a jednoduchý proces výstavby robia systém VELOX ideálnym riešením pri výstavbe nového domu aj pre bežného staviteľa.
 
Viac informácií na www.velox-bausysteme.com.  
Kategória: Aktuality Materiály
Zdieľať článok