Ako si vybrať správny druh a hrúbku materiálu na zateplenie

25. 08. 2015 Zdieľať

O výsledku a efekte zateplenia rodinného domu rozhoduje popri kvalite práce najmä výber materiálov. Na slovenskom trhu dnes nájdete materiály s výbornými tepelnoizolačnými vlastnosťami, je potrebné sledovať koeficient prestupu tepla ƛ (lambda).

S tepelnou izoláciou môžu vlastníci domov získať aj ďalšie výhody. „Zateplenie minerálnou vlnou prináša bytovému domu vysokú paropriepustnosť, teda dom „dýcha“, zvukovú izoláciu, ochranu pred požiarom a taktiež zabraňuje prehrievaniu domu v lete,“ vysvetľuje špecialista na tepelné izolácie Karol Tužinský z Knauf Insulation. 

Treba upozorniť, že zateplenie nehorľavým materiálom výrazne zvýši požiarnu ochranu budovy. Šetriť na materiáli na zateplenie a predovšetkým jeho hrúbke sa neoplatí. Náklady naň tvoria približne 25 až 30 % z celkových nákladov na zateplenie. Na zateplenie rodinných domov odporúčame nové produkty z minerálnej vlny, majú výborné tepelnoizolačné vlastnosti, ich súčiniteľ tepelnej vodivosti λ je 0,034 W/mK, čo dnes predstavuje špičku vo svoje kategórii. 

Ak chcete vedieť, koľko by zateplenie vášho domu stálo, stačí zadať vaše požiadavky do kalkulátora na www.fasadnadoska.sk a zistíte, akú hrúbku a investíciu si vyžaduje.

Text: Ingrid Kantorová
Foto: Fotolia

Kategória: Aktuality
Tagy: izolácia knauf zateplenie
Zdieľať článok