Nie je drevostavba ako drevostavba

12. 07. 2016
Zdieľať

V súčasnej dobe pozorujeme zvyšujúci sa záujem o výstavbu rodinných domov systéme drevostavieb. Tak jako sa zvyšuje dopyt po drevostavbách, zvyšuje sa aj počet firiem, ktoré takýto systém výstavby ponúkajú. Ale pozor! Postaviť kvalitnú drevostavbu, ktorá by mala poskytovať obyvateľom domu dlhodobo kvalitné a zdravé bývanie čo si vyžaduje vysokú odbornosť zamestnancov realizačnej firmy, projektantov a subdodávateľov podieľajúcich sa na tejto výstavbe.

Pri drevostavbe sa vynára pomerne často otázka, ako je to so životnosťou takýchto domov. Odpovedať nie je možné všeobecne,  vždy záleží na tom, ako je stavba prevedená, akým spôsobom je navrhnuté a spracované  množstvo detailov, ktoré sa v drevostavbe vyskytujú. 

Väčšina firiem  na slovenskom i českom trhu prevádza drevostavby priamo  na stavbe, za akéhokoľvek počasia a paradoxne nepotrebujú žiadnu certifikáciu ani kontrolu. Stavby sú mnohokrát veľmi nekvalitne prevedené a je veľká pravdepodobnosť, že životnosť takejto stavby nepresiahne dožitie generácie, ktorá si dom postavila, nehovoriac o tom, aby slúžila ešte generáciám nasledujúcim. V takomto prípade vyjde lacná drevostavba poriadne draho!


Nie je drevostavba ako drevostavba

1797395
ATRIUM SK, s.r.o.

Firmy, ktoré svoje konstrukčné systémy prevádzajú v zakrytých halách a na stavbu privážajú už hotové dielce, vrátane osadených okien, vchodových dverí vrátane prevedenia hotovej hrubej omietky sú zo zákona pravidelne kontrolované certifikačnými orgánmy, ako štátnými, tak orgánmy, ktoré majú európsku akreditáciu. Je skutočne málo firiem, ktoré majú európsku certifikáciu podĺa ETAG 007 a môžu smelo svoje konštrukcie prevádzať v akomkoľvek štáte EU. Životnosť drevostavieb od takýchto firiem je však zrovnateľná so životnosťou domov z tehál a betónu.  

Preto nabádam budúcich stavebníkov k ostražitosti pri výbere  firmy. Technické certifikácie nie sú kusom papiera, ale poskytujú zákazníkom väčšiu istotu v tom, že je konštrukčný systém domu navrhnutý správne.  

Ing.Oldřich Šebek, spoločník firmy Atrium,s.r.o.

Kategória: Aktuality
Zdieľať článok

Diskusia