Ako predať byt čo najskôr a za dobrú cenu?

02. 05. 2017 Zdieľať

Pri predaji bytu mi jedna realitná kancelária ponúkla podpísať exkluzívnu zmluvu o spolupráci. Nerád by som sa viazal v zmluve, ale chcem byt čo najskôr predať za dobrú cenu. Neviem sa rozhodnúť.

O radu pre pána Vladimíra sme požiadali realitného špecialistu Radka Hénika zo spoločnosti Broker Consulting.


Ako predať byt čo najskôr a za dobrú cenu?

Ako predať byt čo najskôr a za dobrú cenu?
isifa/shutterstock

Rozhodnutie bude vždy na vás, pokúsim sa vám však pomôcť skúsenosťami z praxe. Mohlo by sa zdať, že predať nehnuteľnosť je dnes jednoduché a zvládnete to aj sami. Alebo ak oslovíte viac realitných kancelárií bez exkluzivity, predáte rýchlejšie a za vyššiu cenu. Z pohľadu predávajúceho je táto stratégia pochopiteľná, avšak to, čo sa zdá byť logické, nemusí vždy platiť. Ak sa rozhodnete spolupracovať s viacerými realitnými kanceláriami, je veľmi pravdepodobné, že každá z nich bude predávať za inú cenu. Možno je vám to je jedno, pretože máte dohodnutú sumu, ktorú od nich požadujete. Ale pozor, kupujúcemu to jedno nie je! Zo skúseností vieme, že kupujúci bude hľadať najnižšiu ponúkanú cenu a bude ňou argumentovať pri dojednaní. V konečnom dôsledku tak môžete dostať menej, než ste požadovali. Navyše bude váš byt na viacerých inzertných portáloch za rôzne ceny a s rôznymi informáciami, čo nepôsobí dôveryhodne. A po úspešnom predaji bude náročné donútiť všetky realitné kancelárie stiahnuť inzerát z ponuky. Vžite sa do situácie kupujúceho, ktorý má zložiť rezervačný poplatok za byt, ktorý je stále v ponuke!

Podpísanie exkluzívnej zmluvy má teda svoje výhody – napríklad to, že predaj prebehne kultivovane. Realitná kancelária vie, že sa jej vynaložené náklady vrátia, preto sa bude propagácii a predaju aktívne venovať. Na obhliadky bude chodiť len s vážnymi záujemcami a tým vám ušetrí čas a energiu. Ak si vyberiete len jednu, nebudete vystavení tlaku na znižovanie ceny zo strany viacerých maklérov a ich klientov. Seriózne realitné kancelárie pamätajú aj na možnosť, že sa vám samému podarí byt predať, a takýto prípad je vyňatý z podmienok uplatnenia provízie.

Všetky výhody exkluzívnej zmluvy sa však môžu stať nevýhodami, ak narazíte na neserióznu realitnú kanceláriu. Preto odporúčam dôkladne si pred podpisom zmluvy preveriť jej prácu a referencie. Pozor si dajte aj na podrobnosti uvedené v zmluve.

Radek Hénik, realitný špecialista Broker Consulting, www.realityok.sk

Potrebujete poradiť v otázkach kúpy alebo predaja nehnuteľnosti, stavby domu, výberu materiálov alebo technológií? Napíšte nám na poradime@jaga.sk

Kategória: Aktuality
Tagy: broker byt nehnuteľnosť predaj
Zdieľať článok