Horské strechy

19. 01. 2009
Zdieľať

Konštrukcia strešného plášťa v horských podmienkach, výber vhodnej krytiny a ochrana pred snehom majú svoje špecifické pravidlá. Stačí jedna snehová kalamita, prudké jarné topenie snehu alebo silný nárazový vietor a vzniknuté škody na majetku si následne vyžiadajú neúmerne vysoké finančné náklady na opravy. Najistejšou ochranou je prevencia v podobe kvalitnej strešnej krytiny a vhodné snehové zábrany, ktoré chránia dom po celý rok.

Medzi najodolnejšie a rokmi preverené materiály pre horské strechy patria falcované plechové pásy. Švédska krytina LindabSeamline váži len 5 kg/m², čo je oproti hmotnosti skladaných krytín približne šestina váhy. Špeciálny druh oceľového žiarovo pozinkovaného zvitkového plechu s ochrannou farebnou vrstvou HB Polyester nepotrebuje minimálne 60 rokov žiadne natieranie ani špeciálnu údržbu. Falcovaná krytina sa vyznačuje maximálnou celistvosťou a vďaka kompaktnosti ju možno montovať na strechy so sklonom od 3,6°. Problém nie je ani oblúková strecha, kde sú pásy plechu falcované na plné debnenie, ktoré je oblúkovitého tvaru.

Výhodou je i to, že na povrch či jadro krytiny LindabSeamline nemá negatívny vplyv ani prítomnosť snehu. V samej podstate ide o lakovaný plech. Vďaka polymerovým zrnám, ktorými je obohatená laková vrstva je zaručená dlhšia životnosť materiálu a odolnosť proti prerazeniu povrchovej vrstvy napr. snehom, zľadovateným snehom a pod. To sa však môže stať pri pohybe na streche alebo pri zhadzovaní snehu kovovými nástrojmi, preto je pri týchto činnostiach nevyhnutná zvýšená opatrnosť.

Čo rozhodne nezanedbávajte

Pri návrhu súvrstvia s krytinou Seamline je potrebné počítať so 100% nepriepustnosťou krytiny pre vnútornú vodu, ale hlavne pre vodnú paru, ktorá stúpa s teplým vzduchom súvrstvím smerom hore ku krytine. Je nežiaduce, aby sa tieto pary vyzrážali kdekoľvek v strešnej skladbe. Kvalitne utesnená parozábrana, dostatočná hrúbka izolácie a funkčné aktívne vetranie sú preto nevyhnutné. Rovnako difúzna fólia plní dôležitú poistnú funkciu. Ďalším nebezpečenstvom je namŕzanie povrchu krytiny v prípade, keď krytinu ohreje zospodu teplý vzduch z interiéru. Tu je opäť dôležitá hrúbka izolácie, ale hlavne riešenie odstránenia pár a tepla z priestoru pod krytinou. (Viac konkrétnych podrobností nájdete v montážnom návode Lindab.)

Moderná krytina z kvalitného materiálu

LindabSeamline je plech s označením PLX so šírkou 670 mm, čo je špeciálny druh oceľového tepelne pozinkovaného zvitkového plechu jemnozrnnej štruktúry. Jemnozrnná oceľ je ľahko tvarovateľná i napriek tomu, že hrúbka plechu je 0,6 mm. Nízka hmotnosť a takmer neobmedzené možnosti použitia na nové stavby, ale aj na rekonštruované objekty – to sú prednosti strešnej krytiny Seamline od švédskej spoločnosti Lindab.

Princíp falcovanej krytiny spočíva v pásoch plechu s otvorenou stojatou drážkou (falcom) kladenou od odkvapovej hrany k hrebeňu strechy. Pásy sa bočne spájajú uzavretím dvojitej stojatej drážky. Drážka (falc) má výšku 25 mm a je vytvorená sfalcovaním stojín plechového pásu falcovacím strojom. Stojiny si vytvoríme pomocou stavacieho stroja. Pozinkovaný plech je opatrený lakovou povrchovou úpravou HB Polyester hrúbky 50µm, ktorá obsahuje polyamidové zrná a tie napomáhajú zvyšovať odolnosť.

Strecha pre extrémne klimatické podmienky musí spĺňať päť základných vlastností:
– vysokú odolnosť
– minimálnu váhu
– úplnú nepriepustnosť
– ľahkú spracovateľnosť
– trvácnosť

Hlavné prednosti krytiny LindabSeamline:
– vysoká architektonická atraktivita, veľa farebných možností (17 odtieňov)
– dlhá životnosť, min. 60 rokov, odpovedajúca povrchu a kvalite materiálu
– veľmi priaznivé vlastnosti pozinkovanej ocele ako nosného materiálu
– ponuka strojnej výbavy a súvisiaceho servisu
– dodacie termíny sú minimálne
– krytina je určená do náročných podmienok

Kategória: Aktuality
Tagy: chalupa krytina lindab strecha
Zdieľať článok

Diskusia