Kachľová pec

19. 10. 2007
Zdieľať

V súčasnosti, keď je tepelná energia veľmi drahá, sa rozmáha vykurovanie drevom. Teplo sálajúce z kachľovej pece je veľmi príjemné a vzduch v miestnosti nie je taký suchý ako pri ústrednom kúrení z radiátorov. Takéto vykurovanie však má aj jednu nevýhodu – prach na nábytku, kobercoch, ale najmä to, že nedokáže vykúriť viac miestností súčasne. Ako riešiť tento problém?



Postup


Kachľová pec

110230

Do priečky medzi dvoma izbami vybúrame dieru asi o 6 cm väčšiu, ako je veľkosť pece. Predtým sa však poradíme so statikom. Dieru zadebníme tak, aby mal jej vrch tvar klenby. Urobíme armatúru z roxoru, aby klenba slúžila ako preklad. Klenbu zabetónujeme a po stvrdnutí betónu ju oddebníme. Bočné steny vyrovnáme omietkou a očistíme. Objednáme si odborníka, ktorý nám zo strany jednej miestnosti postaví kachľovú pec s dvierkami otočenými do otvoru v stene. Celú klenbu obložíme vhodným keramickým obkladom.

Takto postavená pec potom dokáže vykúriť dve miestnosti naraz. Prach, ktorý sadá okolo dvierok pece, ľahšie očistíme z dlažby ako z koberca či nábytku. Takéto riešenie je aj bezpečnostné – žeravý uhlík z pece vypadne na dlažbu, a nie na koberec.

Kategória: Nezaradené
Tagy: pec tepelná energia Urob si sám vykurovanie
Zdieľať článok

Diskusia