22. 06. 2005
Zdieľať

V každom dome je hala dominantným priestorom, ktorý by mal spĺňať požiadavky na bežné každodenné používanie domácimi rodinnými príslušníkmi aj na prijímanie návštev. Preto by hala mala mať pri splnení základných požiadaviek na účelnosť aj reprezentatívny charakter.

Hala by mala byť taká priestorná, aby sme v nej mohli prijímať návštevy, ktoré nechceme uviesť do obývacej izby, ale zároveň ich nechceme odbiť v predsieni. Malo by tu byť teda aj miesto na jednoduché posedenie. Výhodné je tiež prepojenie haly s jedálňou.

Podlaha


Hala

23999

Ak porovnáme spálňu s predsieňou nemusíme rátať s prevádzkou takou náročnou na údržbu. Po hale sa obyčajne pohybujeme v domácej obuvi a ak zvolíme systém bez prezúvania, musíme sa spoľahnúť na to, že väčšina nečistôt zostala na rohožkách pred domom a v predsieni. Na podlahu teda nemusíme voliť záťažovú dlažbu. Materiál na podlahu priamo závisí od charakteru využívania haly, od tvaru miestnosti a od zariadenia nábytkom. Zásadnou požiadavkou je, podobne ako pri predsieni, praktickosť, jednoduchá údržba a treba zohľadniť aj estetické nároky. Ani pri nižšej zaťaženosti haly by sme pri výbere podlahovej krytiny nemali úplne zabudnúť na dlažbu. Najmä prírodný kameň je ozdobou každej haly. Keďže v hale nehrozí toľko nanosenej vody či blata, možno použiť aj stredne leštený kameň. Pri výbere lesku dlažby sa odporúča umiernenosť. Prevádzka v hale ako v komunikačnom uzle je predsa len oveľa vyššia ako v iných miestnostiach. Pre dlažbu (či už keramickú alebo prírodnú) sa prednostne rozhodneme vtedy, keď bude hala slúžiť viac na prijímanie návštev alebo sa v nej budeme pohybovať najmä vo vychádzkovej obuvi.

Ak sa bude hala využívať celý deň – aj na spoločné posedenie celej rodiny, ako miesto, kde sa budú hrať deti či oddychový kút s knihou ap., je vhodné zatepliť studenú podlahovú krytinu (dlažbu, kameň) podlahovým vykurovaním.


Hala

24019

Farba dlažby nie je obmedzená len na neutrálnu farebnú škálu. S pomocou interiérového architekta možno navrhnúť aj odvážnejší škárorez. V centrálnej hale, ktorá nie je celá obstavaná nábytkom, sa možno rozhodnúť aj pre jednoduchú a elegantnú kombináciu niekoľkých farieb. Zvolené dlaždice možno poskladať do klasickej obruby. Ak je investor dostatočne odvážny, možno zvoliť aj jednoduché obrazce a mozaiky, ktoré dodávajú priestoru dynamickosť. Takéto rozhodnutia však treba zvážiť aj s pomocou architekta, ktorý navrhne aj niekoľko variantov škárorezu. Ak sa rozhodneme pre poskladanie čo i len jednoduchého ornamentu, musíme mať už vopred jasnú predstavu o zariadení nábytkom a o jeho polohe, aby nábytok nekolidoval s ornamentom alebo obrubou.

Drevo alebo drevené lamely sú určite najlepším materiálom na podlahu haly, ktorá sa bude používať prevažne ako obytná miestnosť. Na výber je veľa kvalitných materiálov z dreva v prírodnej alebo upravenej podobe. Na trhu sú parkety, vlysy, plávajúca podlaha (z drevených, prípadne laminátových lamiel), povrchovo upravené drevotrieskové alebo preglejkové dosky a ďalšie výrobky, z ktorých si môže vybrať každý. Farba môže ostať prírodná; je pre drevené prvky najcharakteristickejšia a umožňuje vyniknutie prirodzenej farebnosti a štruktúry. Na zvýraznenie niektorých vlastností (napr. kresby dreva) alebo kvôli uvažovanému odtieňu nábytku možno podlahu aj namoriť.

Pri výbere drevenej podlahy je podstatný výber správneho druhu dreva. Okrem farby, štruktúry, letokruhov, množstva uzlíkov ap. je dôležitým faktorom tvrdosť dreva, takže výber bude závisieť od stupňa namáhania daného priestoru. Na silno namáhané plochy volíme tvrdé drevo (napr. dub, javor, jaseň, buk), na ostatné plochy môžeme položiť aj stredné alebo mäkké druhy dreva (napr. brezu, borovicu, smrek).

Zvolený typ drevenej podlahoviny už dopredu určuje množstvo možných prebrúsení. Lamino je v podstate len fólia s imitáciou drevenej štruktúry a už sa neprebrusuje. Po jeho poškodení alebo po skončení životnosti (tá záleží aj na vhodnosti pokládky, záťaži, údržbe) je nutná výmena celej podlahovej krytiny. Najlepšou drevenou podlahou z hľadiska životnosti sú parkety alebo vlysy. Sú to celomasívne prvky spájané na pero a drážku a práve drážka určuje množstvo brúsení. Môže sa brúsiť dovtedy, kým sa odbrúsi celá vrchná časť parkety, teda na drážku (aj do 10 mm).

Voľba koberca do haly je nevhodná a neodporúča sa. Zaťaženie je tu také vysoké, že životnosť koberca je minimálna.

Svetlo


Hala

24020

Dôležitým aspektom pri celkovom vnímaní haly ako centrálneho priestoru v dome je jej presvetlenie. Pri rodinných domoch by sa mal architekt pokúsiť navrhnúť halu s dostatkom denného svetla, ideálny je priamy vstup z haly do záhrady alebo na terasu. Aj umiestnenie zimnej záhrady pri hale je príjemnejšie a praktickejšie ako pri obývaciej izbe. Aby sme zvýšili význam haly, možno pri návrhu uvažovať o vyššom strope. Na vytvorenie príjemného priestoru má rozhodujúci význam prienik denného svetla a vo večerných hodinách spôsob a kvalita osvetlenia umelými zdrojmi. Ak zvolíme kombináciu rôznych svetelných zdrojov, budeme mať na každú príležitosť pripravený najvhodnejší variant. Iné požiadavky na osvetlenie máme pri jedle, iné pri obchodnom rokovaní, pri hre detí, relaxácii s knihou, pri stretnutiach s priateľmi ap. Variabilnosť a účelnosť osvetlenia haly docielime kombináciou podhľadového osvetlenia, bodových reflektorov, odrazeného svetla, lokálne rozmiestnených zdrojov svetla a centrálneho osvetlenia. Pozornosť treba venovať ovládaniu jednotlivých zdrojov svetla. Na najfrekventovanejšie miesto je vhodné umiestniť vypínače na centrálne osvetlenie haly, ktoré doplníme schodiskovými a lokálnymi ovládačmi (napr. pri posedení s knihou ap.).

Nábytok a zariadenie

Vybavenie nábytkom a zariadením je záležitosťou interiérového návrhu. Návrh by mal vychádzať z účelu, na ktorý sa bude hala využívať, a z konkrétnych požiadaviek obyvateľov domu. Keďže ide najmä o komunikačný priestor, je vhodné zariadiť halu umiernene a striedmo. Charakter všetkých miestností vo veľkej miere dotvárajú mnohé, nie nepodstatné, drobnosti. Ani hala nie je v tomto smere výnimkou. Nesmieme preto zabudnúť zjednotiť všetky dvere a zárubne. Hala je komunikačná zóna, takže v nej bude viac dverí ako v iných miestnostiach. Rovnaký charakter by mali mať dvere vedúce do obývacej izby, do kuchyne, do komory, ako aj kľučky na nich. To treba zohľadniť najmä pri rekonštrukcii a modernizácii.

Kategória: Navrhovanie interiéru Podlaha, dlažba
Tagy: hala interiér osvetlenie podlaha podlahová krytina rodinný dom
Zdieľať článok

Diskusia