20. 11. 2007
Zdieľať

Predmetom riešenia je opäť obývacia izba v dennej časti bytu, spojená s kuchyňou. Ako účelne rozdeliť a vkusne zariadiť tento priestor? – pýta sa mladá dvojica pred sťahovaním, ktorá sa nevie dohodnúť, kde a ako rozmiestniť všetky časti obývačkového nábytku vrátane sedačky, TV a jedálenského stola.



Dobrý deň,
chcel by som sa spýtať, či by ste mi vedeli poradiť, ako zariadiť obývačku. S priateľkou sa čoskoro budeme sťahovať do nového bytu a nevieme sa dohodnúť na zariadení izby. Ide nám najmä o rozmiestnenie nábytku, sedačky, TV a kuchynského stola. V časopise Môj dom síce radíte často, ale zatiaľ nám ani jeden variant nevyhovoval. Boli by sme veľmi vďační za akékoľvek rady či nápady.
Váš čitateľ
Peter Mozsi

Alternatíva A


Ako predísť hádkam

114910

Príčinou starostí dvojice je nepravidelný obdĺžnikový pôdorys miestnosti, rozdelený vstupným otvorom na dve časti. Keď chceme nájsť nový pohľad na zariadenie obývačky, je nutné zároveň prehodnotiť tvár kuchyne – jej polohu, veľkosť a priestorové usporiadanie. Toto riešenie definuje práve nová kuchyňa, ktorá je určujúcim prvkom v priestore.

Kuchynská linka zaujala miesto na náprotivnej stene oproti obývacej časti. Pôdorysne je tvarovaná do písmena U, avšak zaberá len jednu z dvoch stien, druhá stena zostáva voľná a ponúka ďalšie možnosti výtvarného „dopovedania“ interiéru. Kuchynskú zostavu zakončuje jedálenský stolový plát v priestore.
 


Ako predísť hádkam

114906


Ako predísť hádkam

114905

Sedací nábytok tvoria dve rovnaké sofa orientované na nízku zostavu s audio- a videotechnikou. V obývačke nájdeme tiež knižnicu, zabudovanú a osvetlenú v novovytvorenej nike oproti balkónovým dverám. Dominantným materiálom v interiéri je tmavé drevo. Farebný akcent tvorí červená sklenená zástena v kuchyni, ktorá nachádza odozvu na rozľahlejšej stene v obývačke.
 

Alternatíva B


Ako predísť hádkam

114912

Priestor určený pre kuchyňu je v pôvodnom návrhu v porovnaní s obývačkou pomerne veľký. V obývačke komplikuje možnosti zariadenia balkónový otvor. Samotné zariadenie obývačky sa obmedzuje na dve vzájomne kolmé krátke steny. Kuchynská linka je v pôvodnom návrhu v porovnaní s ostatnými výmerami naddimenzovaná a zostava zapĺňa všetky zvyšné voľné steny.

Preto je kuchynská linka v tomto riešení ešte úspornejšia ako v predchádzajúcej alternatíve (jednoduchá lineárna), je zabudovaná do niky a umožňuje tak riešiť samostatnú jedáleň a veľkorysé stolovanie. Väčší príborník v jedálni je tiež súčasťou kuchyne a okrem jedálenského servisu môže skrývať potraviny alebo iné kuchynské náčinie.
 


Ako predísť hádkam

114907


Ako predísť hádkam

114908

Obývacej miestnosti vládne rozľahlá pohovka opretá o dlhšiu stenu a orientovaná opačne ako v alternatíve A. Nad ňou sa nachádza jeden z dvoch minimálnych kusov obývačkového nábytku.


Ako predísť hádkam

114909

Deliacu stenu medzi kuchyňou a obývačkou tvorí regálový policový systém. Možno ho využiť ako knižnicu a zároveň bude slúžiť ako nosič audio- a videotechniky. Drevené prvky sa v interiéri nevyskytujú – dominujú mu kovy alebo plasty. Charakter a náladu dotvárajú otapetované steny a výrazná podlahovina (liata podlaha alebo bezšvové linoleum). Svieži farebný dizajn miestnosti upokojí a dotvorí monochromatický – čiernosivý mobiliár.

Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru Obývacia izba
Tagy: byt interiér obývacia izba riešenie
Zdieľať článok

Diskusia