05. 03. 2010
Zdieľať

Súčasným trendom je všeličo spájať: kozmetické firmy ponúkajú šampóny dva v jednom, domáci pomocníci združujú svoje funkcie dokonca až na tri v jednom a finančný poradca vám k žiadanému produktu pribalí ďalšie štyri. Ani po mlieko sa už nechodí iba do mliekarne a po chlieb k pekárovi – dôsledkom všadeprítomnej integrácie sú nákupné centrá a spájaním makrosveta sa inšpiroval dokonca aj kuchynský a obývačkový mikrosvet.

Módny trend alebo praktické riešenie?

Možno poznáte aj opačný proces: vaša dosiaľ celistvá psychika sa dezintegruje vo chvíli, keď sa manželka vráti z návštevy od susedy s nápadom, od ktorého očakáva stmelenie rodiny: Mali by sme si prevzdušniť byt a spojiť kuchyňu s obývacou časťou! A položí na stôl zopár časopisov s fotografiami naozaj veľkoryso riešených priestorov, do ktorých sa pohodlne zmestí všetko kuchynské zariadenie aj s kompletnou obývačkou vrátane elektroniky na spríjemnenie voľného času a anatomického ležadla. Na okamih začne snívať o podvečernej rodinnej idylke ako vyšitej z amerického sitcomu: hlava rodiny, obkolesená veselo džavotajúcimi deťmi, relaxuje na pohovke v obývačkovej časti a do nosa jej udiera vôňa zdravej, ľahkej večere, ktorú manželka práve servíruje na jedálensky stôl iba niekoľko krokov od kuchynskej linky.


Spojenie kuchyne a obývacej izby (1.)

247201
Elis

Ak vám teda pri predstave úplnej obnaženosti spoločného rodinného spolužitia prebehli po tele zimomriavky, rozhodne patríte k tým, ktorí uprednostňujú dôverne známu tradíciu samostatnej kuchyne. Aj keď sú spojené kuchyne v súčasnosti v prevahe, klasicky riešená dispozícia kuchyne nie je výnimkou, a to nielen zo zotrvačnosti.

Ak vašou prvou reakciou na takýto nápad je nadšenie z otvoreného, voľne nadväzujúceho priestoru, v ktorom sa bude odohrávať väčšina rodinného života, neváhajte: ste ten pravý typ na podstúpenie tohto rizika. Za posledných približne pätnásť až dvadsať rokov nebudete prvý, kto sa tak rozhodne. Tak dlho sa totiž kuchyne spojené s obývacou časťou projektujú v architektonických kanceláriách alebo si ich majitelia domov a bytov navrhujú podľa vlastných predstáv.Ak však nepatríte ani k jednej skupine a nemáte od samého začiatku jasno, nespoliehajte sa na jednoznačné odporúčanie prvého alebo druhého riešenia. Konečné rozhodnutie záleží iba na vás. Dobre si zvážte plusy a mínusy každej dispozície, zosúlaďte ich so životným štýlom vašej rodiny a zhodnoťte reálne možnosti priestoru, ktorý máte k dispozícii (staviate nový dom alebo rekonštruujete?). Možno vám rozhodovanie uľahčia naše postrehy. 

 


Spojenie kuchyne a obývacej izby (1.)

247186
Veneta


Spojenie kuchyne a obývacej izby (1.)

247195
Ballerina

Zosúladené zariadenie kuchyne spojenej s obývacou izbou vytvára kompaktný celok. Charakter otvorenej dispozície je dostatočné silný na to, aby uniesol aj netradičné riešenia.

Prvá obrana samostatnej kuchyne

Hlavným argumentom zástancov klasického riešenia samostatnej kuchyne, ktoré väčšina z nás pozná ešte z detstva, je fakt, že pri príprave jedla na ostatných členov domácnosti nepríjemne pôsobia pachy z pripravovaných pokrmov. Navyše, keď aj múdry schybí a namiesto príjemnej vône sa bytom rozšíri pach z pripáleného obeda. A, samozrejme, vlhkosť! (Aj keď si osobne dovoľujem polemizovať – je to relatívne.) Takisto vyrušujú zvuky – pri umývaní a ukladaní riadu, mixovaní, šľahaní a iných kuchynských technologických postupoch. Druhý, tiež zásadný argument, prečo nás láka oddelená kuchyňa: po návrate domov chceme mať kútik iba pre seba a pre svoje tvorivé nápady alebo iba na usporiadanie myšlienok nad šálkou kávy. Chceme si nerušene vypočuť rozhlasovú reláciu, obľúbenú hudbu, čítať knihu, kým sa dopečie koláč. Prečo by takýmto kútikom nemohla byť práve kuchyňa, odpradávna priestor, s ktorým sa spája pocit bezpečia? Budeme to iba my, gazdinky (alebo gazdovia), kto budeme rozhodovať o tom, koho doňho prizveme k príprave jedál ako pomocníka či dôverníka. Možno nám v otvorení kuchynského priestoru svetu bráni nevhodná dispozícia – nemôžeme vybúrať nosnú priečku alebo ku kuchyni prilieha chodba. Nie je vylúčené ani to, že považujeme kuchyňu za natoľko pracovný terén, že nám k nemu akosi neladia rôznofarebné záclonky z organzy zladené so šálkami tón v tóne a nežiada sa nám preto harmonizovať kuchyňu s obývačkou. Zostaneme radšej pri kuchyni ako kráľovstve letných zaváranín a vianočných sladkostí. Každý sme iný typ a ak je pre náš pokoj dôležitý nemenný poriadok a zachovanie tradície, zostaňme radšej pri tom type kuchyne, do ktorej nás bude vždy lákať otázka: Čo máme dnes dobrého? Okolo takejto kuchyne, ktorá je aj tak centrom, ba možno povedať bruchom domácnosti, je iba málo otáznikov. Predstavu o jej štýle máme, zariadiť ju vieme. Ale ako sa zariaďuje jej otvorená konkurentka a ako to v nej funguje?

 


Spojenie kuchyne a obývacej izby (1.)

247193
Grattarola


Spojenie kuchyne a obývacej izby (1.)

247196
Hanák

Grattarolla Polopriečka s barovým pultom je jedným z riešení, ako možno decentne oddeliť kuchyňu od obývačky.

 

Ako oddeliť priestor otvorenej dispozície:

• priečkou, polopriečkou
• barom
• varným ostrovčekom
• zasúvacími dverami
• zníženým podhľadom
• japonskou stenou
• benátskou roletou
• stupienkom
• kozubom
• odlišnou farbou stien a podlahy
• odlišným materiálom podlahy

ZDROJ: VŠETKO O KUCHYNI JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Bývanie Kuchyňa, jedáleň Navrhovanie interiéru Obývacia izba
Tagy: dizpozicia kuchyňa
Zdieľať článok

Diskusia