10. 11. 2005
Zdieľať

Priemerná obývacia izba nie je nijako zvlášť veľká. Ak ju chcete zariadiť optimálne, musíte si dôkladne zvážiť, kde má stáť sedacia súprava, skriňa, či televízor.

Útulná obývacia izba je vždy výsledkom viacerých správnych rozhodnutí. Takmer vždy však ide o to, ako využiť obmedzený priestor takým spôsobom, aby obývacia izba naozaj v plnej miere zodpovedala svojmu účelu a aby sa v nej človek nijakým spôsobom necítil stiesnene. Pri našich príkladoch sme vychádzali z klasickej sedacej súpravy, pozostávajúcej s trojmiestnej, dvojmiestnej a jednomiestnej sedačky. Takáto súprava býva veľmi obľúbená, pretože ponúka pohodlné miesto pre šesť osôb, tvorí jednotný celok, a na trojmiestnu pohovku si možno príležitostne aj ľahnúť. Okrem toho možno takúto súpravu často získať za výhodné ceny.

Pri zariaďovaní si dávajte pozor predovšetkým na to, aby zostal voľný priestor na pohyb. Ak vyčnieva do cesty k oknu alebo ku dverám kreslo alebo pohovka, je to nepríjemné nielen pre toho, kto tam ide, ale aj pre toho, kto sedí, pretože ho to bude vyrušovať. Sedacia súprava bude pohodlná jedine vtedy, keď nebude stáť v ceste.

Dôležité je rozhodnúť sa, či má byť pri okne sedacia súprava alebo jedálenský stôl. Mnohí ľudia sú skôr zvyknutí na to, že tam býva stôl, pretože na pohovku si sadnú až večer, no pri stole nielen jedia, ale sa aj hrajú a robia tam s deťmi úlohy. Keď sa budete rozhodovať o umiestnení televízora, dbajte o to, aby sa na obrazovke neodrážalo denné svetlo.

A napokon odkladací priestor. Naplánovali sme čo najväčšie skrine alebo police. Ak máte málo vecí na odkladanie, zvoľte si menšie. No zväčša býva problém niečo umiestniť a nie niečo vynechať.















Od klasického usporiadania k diagonálnemu


Útulné miestečko

34581


Klasické riešenie
Priestor je jasne rozdelený, cesta k balkónovým dverám zostáva voľná. Toto usporiadanie je výhodné predovšetkým pri peknom výhľade. Sú tu však aj dve nevýhody: na obrazovke televízora sa odráža denné svetlo a vzdialenosť trojmiestnej pohovky od televízora je priveľká. Okrem toho si osoby, sediace na rohoch susedných pohoviek, budú navzájom prekážať pri sledovaní televízie.


Útulné miestečko

34582


Útulné miestečko

34583


Dobre využité dlhé strany
Toto usporiadanie má všetky výhody predchádzajúceho, ale vďaka usporiadaniu skrine a príborníka pôsobí priestor veľkorysejšie. Televízor je na dobrom mieste, priestor na nohy poskytuje dostatočné pohodlie.


Diagonálne usporiadanie
Takéto diagonálne usporiadanie pohoviek dodáva priestoru napätie a dynamiku. Priestor na nohy je dostatočne veľký a miesto pre televízor e zvolené dobre (správna vzdialenosť od divákov, bez svetelných odrazov.



















Dobré riešenie s jedálenským stolom


Útulné miestečko

34584


So sedacím kútom a jedálenským stolom
Sem sa okrem šesťmiestnej sedacej súpravy zmestí ešte jedálenský stôl pre troch. Je umiestnený pri okne, čomu dávajú mnohí prednosť, pretože na pohovku si často sadnú až večer.

Nevýhodou je značná vzdialenosť jedálenského stola od kuchyne. Poloha televízora voči sedacej súprave je optimálna.


Útulné miestečko

34585


Útulné miestečko

34586


Čítať si na slnečnej strane
Ak dáme sedaciu súpravu pred okno, z dvojmiestnej pohovky sa stane ideálne miesto na čítanie, najmä cez deň. Toto usporiadanie uvítajú tí, ktorí majú radšej, keď priame slnečné svetlo dopadá na sedaciu súpravu než na jedálenský stôl. Potom sa však treba zmieriť s tým, že na obrazovku televízora bude dopadať svetlo.


Jedálenský stôl pre štyroch pri okne
V tomto prípade je trojmiestna pohovka umiestnená pri čelnej stene izby. Táto stena sa lepšie využije pri okne získa miesto na veľký jedálenský stôl pre štyroch. Stačí otočiť kreslo a hneď máme piate miesto. Televízor je umiestnený optimálne.

















Vo výklenku sa dá jesť alebo schúliť


Útulné miestečko

34587


Zreteľne oddelené funkcie
Toto usporiadanie vyhovuje všetkým požiadavkám na obývaciu izbu a jedáleň. Cesty sú voľné, funkcie sú zreteľne oddelené. Výhodou je, že denné svetlo dopadá aj na sedaciu súpravu, aj na jedálenský stôl. Okrem toho sa sem zmestia skrine alebo police v celkovej dĺžke približne sedem metrov, čo poskytuje veľký odkladací priestor. Do výklenku za dvojmiestnou pohovkou, tam, kde je teraz príborník, by sa v prípade potreby zmestili ešte ďalšie skrine.


Útulné miestečko

34588


Útulné miestečko

34589


Veľa miesta pri vstupe
Toto usporiadanie je vhodné pre tých, ktorí nepozerajú televíziu príliš často. Vzdialenosť je primeraná iba z kresla. Miestnosť však pôsobí priestranne, pretože pri vstupe je dostatok voľného miesta. Stôl je umiestnený vhodne, najmä ak by za stenou bola kuchyňa s okienkom na podávanie jedál.


Priestor rozdelený príborníkom
Dobre osvetlený jedálenský stôl pri okne a útulný sedací kút, z ktorého sa dá aj nerušene sledovať televízia. To sa dosiahne, ak miestnosť rozdelíme príborníkom. Priestor pôsobí vzdušne. Do steny so skriňami možno zakomponovať aj písací stôl.

Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru Obývacia izba
Tagy: miestecko obývacia izba
Zdieľať článok

Diskusia