Moderná obývacia izba

09. 01. 2006
Zdieľať

Obývacia izba je priestorom na oddych, relaxáciu, rozhovory, prípadne štúdium či domáce práce. Asi najviac odráža náš životný štýl. Trendom posledných rokov je otvorený priestor plný vzdušnosti a voľnosti, v ktorom sa pomocou zariaďovacích prvkov vytvoria jednotlivé funkčné zóny – kuchyňa, jedáleň, obývacia časť. Nie vždy je takéto riešenie možné alebo nám nemusí vyhovovať. V tom prípade možno opticky a pritom vzdušne oddeliť obývaciu zónu od jedálne či kuchyne skladacími alebo posuvnými zasklenými dverami, ktoré jednoducho priestor delia i spájajú.

Obývacia izba v podkroví


Moderná obývacia izba

40812

V podkroviach, kde je obývací priestor situovaný pod šikmým sklonom, je veľmi dôležité vytvoriť primeranú svetelnú pohodu (napr. strešnými oknami, vikiermi, prípadne veľkou zasklenou plochou v štítovej stene). Pri zariaďovaní nás môže obmedzovať nedostatočná podchodná výška pod šikmou strechou, preto často v záujme maximálneho funkčného využitia priestoru musíme počítať s atypickými zariaďovacími prvkami – skriňami či policami. Podkrovie s väčšou výškou ponúka viacúrovňové riešenie, čím získame nielen osobitý vzhľad, ale aj jeho väčšie funkčné využitie.

Trendy vo svete interiérového dizajnu

Popri pôsobení viacerých štýlov, vplyvov a z toho plynúcej rôznorodosti dizajnu pretrváva a silnie tendencia po dlhovekosti, a tak sa musia na výrobu nábytku používať kvalitné materiály. Táto tendencia napĺňa i požiadavky ekológov, ktorí presadzujú šetrenie zdrojmi, prírodné materiály, ich recyklovateľnosť a zdravotnú neškodnosť. Na moderný vzhľad našich obytných priestorov najviac pôsobí purizmus a minimalizmus.


Moderná obývacia izba

40811

Purizmus je umelecký smer, ktorý odmieta dekoratívnosť a usiluje sa o čistú formu tvarov, zodpovedajúcu použitému materiálu. Minimalizmus s mottom „menej je viac“ nie je riešením z núdze, ale predovšetkým výsledok voľby životného štýlu. Je to trend voľného, vzdušného priestoru bez bariér, s menšími odľahčenými tvarmi, nábytkom, ktorý v sebe vďaka premysleným nábytkovým kovaniam skrýva viacero funkcií. Pre minimalizmus je charakteristická geometria vodorovných a zvislých čiar, popri dreve rastie i obľuba kovu, predovšetkým hliníka a číreho alebo matného skla.

Sedacie súpravy


Moderná obývacia izba

40810

Domáce priateľské posedenie sa považuje za jeden z významných relaxačných momentov v súčasnom uponáhľanom a stresovom spôsobe života, a tak sa čalúnený nábytok vracia ku klasickej elegancii s dôrazom na komfort sedenia. Robustné sedacie súpravy vystriedal subtílny sedací nábytok s jednoduchými horizontálnymi líniami, na drevených alebo kovových nožičkách. Dôraz sa kladie na ergonómiu a mnohofunkčnosť. Nízke operadlové časti dopĺňajú voľne prestaviteľné opierky hlavy, väčšia hĺbka sedačiek sa dopĺňa skupinou väčších čalúnených vankúšov. Svoj návrat hlásia veľké čalúnené štvorce ako samostatné prvky s možnosťou prisunúť ich k sedačke a vytvoriť tak z nej sofu. Čalúnenie sedacích súprav má už čoraz viac tzv. druhú kožu – zvliekateľné poťahy, ktoré možno pomerne ľahko udržiavať. V obľube sú jednofarebné látky vo farebnej škále od smotanovobielej po zemité farby. Častejšie sa začína objavovať sivá a čierna, farebnú škálu oživujú červená, fialová. Kreslá klasických či módnych tvarov zažívajú v súčasnosti renesanciu. Rôzne mechanizmy, premyslené konštrukcia a dizajnérske tvary umožňujú kreslá polohovať, otáčať, rozťahovať, a tak sa tento nábytkový solitér mení na viacero predmetov.


Moderná obývacia izba

40809

Skrine a police

Skrinkové zostavy v jednoduchých horizontálnych líniách charakterizujú nový trend malých úložných priestorov. Majú kubický tvar, sú na kovových nožičkách, ktoré možno doplniť nízkymi soklovými podestami na audiovizuálnu techniku. Moderné sú aj zostavy stenových panelov, do ktorých pomocou nábytkového kovania možno podľa potreby zavesiť sklenené či hliníkové poličky, otvorené, uzatvorené alebo sklenené skrinky, prípadne s vnútorným svietidlom. A tak užívateľ sám tvorí alebo aj obmieňa výslednú zostavu.

Jednoduchý dizajn skriniek ukrýva vnútri čoraz dômyselnejšie vybavenie dôležité na prehľadné uloženie vecí. O slovo sa hlási najmä audiovizuálna knižnica. Milovníkov kníh potešia celostenové kazetové knižnice, do ktorých sa spravidla vkladá uzatvorený prvok na audiovizuálnu techniku, s vertikálne, resp. horizontálne posuvnými matnými dvierkami so sklom.

Z materiálov nastupujú tmavohnedé dreviny, napr. kanadský orech s výraznou kresbou v kombinácii s bielymi alebo červenými plochami s vysokým leskom, a neodmysliteľný hliník v matnej povrchovej úprave.

Stolíky


Moderná obývacia izba

40814

Pri konferenčných stolíkoch sa ako ďalší variant viacfunkčnosti objavuje zaujímavo riešená vrchná plocha, ktorá je zložená z dvoch odoberateľných tácok, alebo je do strednej časti skleneného či dreveného stolíka vložený odoberateľný prvok – napríklad na sušené ovocie alebo kvetinovú výzdobu. Takéto stolíky sú nielen zaujímavé a estetické, ale aj praktické. Neoceniteľnú službu spravia v obývacej izbe rozkladacie konferenčné stolíky v základnej kubickej kompozícii, ktoré v zloženom stave zasa šetria voľný priestor a v prípade potreby ich možno rozložiť do priestoru a zväčšiť tak plochu na stolovanie viacpočetnej spoločnosti.

Koberce

Nadvláda celoplošných kobercov je na ústupe. I na podlahu sa kladú väčšie nároky z hľadiska životnosti, odolnosti, ľahkej údržby a estetického vzhľadu. Prevládajú podlahy z dreva alebo laminátu, ktoré navyše priestor zjednocujú a opticky zväčšujú. Kusové koberce položené pod sedaciu súpravu priestor zútulňujú a esteticky dotvárajú. Menšie kusy kobercov treba podložiť protišmykovými mriežkami.

Osvetlenie

Obývaciu izbu už dávno neozdobuje len jedna stropná lampa. Súčasný trend hovorí, že je potrebné mať toľko svietidiel, aby sme si vytvorili potrebnú svetelnú pohodu, aby celkové osvetlenie – stropné, účelové a náladové – umožňovalo dobré zvýraznenie celej obývacej izby a aby zároveň nebolo príliš ostré alebo rušivé. Ak pri kombinácii svetiel jedno dizajnérsky vyniká, ostatné by mali byť menej nápadné. Zaujímavo a vkusne pôsobia svietidlá jednotného dizajnu v celej obývacej izbe. Pozornosť si zaslúžia stojanové lampy s kombináciou horného a dolného svetelného lúča, s možnosťou regulácie jeho intenzity.

Tienenie

S moderným puristickým interiérom neveľmi ladia bohato naaranžované záclony. Teplo a útulne pôsobia napríklad drevené interiérové žalúzie alebo zhrňovacie textilné rolety zo svetlej prírodnej bavlny, prípadne so vzorom horizontálnych prúžkov. Prepúšťajú do izby dostatok denného svetla a ich raster, resp. vzor látky vytvára efektné tiene.

Obývacia izba a farby

Čoraz viac sa oceňuje i význam vplyvu farieb na psychickú a fyzickú pohodu. A tak do obývacej izby hlási svoj návrat farba, ktorá popri tvarovej jednoduchosti a strohosti nábytku pomáha vytvoriť peknú atmosféru. Žiarivý akcent na jednej stene dokáže spolu s roletami toho istého odtieňa navodiť pocit pokoja a tepla. Nesmieme pritom zabudnúť, že tmavé farby priestor zmenšujú, svetlé zväčšujú. Žltá je vhodná tam, kde je málo svetla, zelená priestor upokojuje, modrá opticky zväčšuje, dynamická červená vytvára napätie, preto sú vhodnejšie tlmené odtiene. Uvážené a vkusne volené doplnky celý priestor obývacej izby harmonicky zjednotia a podčiarknu neopakovateľnú atmosféru nášho domova.

Kategória: Bývanie Obývacia izba
Tagy: modob obývacia izba podkrovie
Zdieľať článok

Diskusia