Prezlečte si spálňu do trendov

09. 02. 2011
Zdieľať

Veľtrh Heimtextil je najväčší a najvýznamnejší medzinárodný veľtrh bytového textilu, je meradlom kvality dizajnu a rodiskom trendov v textilnom priemysle. Tu sa každoročne hľadajú a formulujú cesty objavenia nových smerov v dizajne textilu a celkovom nasmerovaní trendov, ktoré sú zhrnuté do takzvanej knihy trendov. Tá je potom prvou orientačnou pomôckou pre produktových vývojárov, nábytkových špecialistov a dizajnérov.

Bytový textil ponúka najjednoduchšie možnosti premeny bytu na priestor podľa posledných trendov. V spálni stačí vymeniť bielizeň či niekoľko vankúšov a z popolušky bude princezná. Aby sa vám to podarilo, ponúkame vám prehliadku trendov v dizajne bytového textilu na sezónu 2011/2012, ktoré boli predstavené na medzinárodnom veľtrhu bytového textilu a textilu pre verejný sektor Heimtextil vo Frankfurte na Mohanom. Jedno majú spoločné – trendom je racionálny prístup.

Sobriety (striedmosť) – návrat k základným a tradičným hodnotám

Túžba po trvale udržateľnom životnom štýle a rastúci dopyt po organických bioproduktoch sa vkradli aj do odvetvia bytového textilu. Tento trend sa stal základom výroby posteľnej biobielizne vyrobenej z biobavlny, v teplých zemitých tónoch s jednoduchým vzorom. Organická bavlna alebo biobavlna je 100-percentne organicky pestovaná bavlna, z ktorej sa vyrábajú produkty v súlade s prísnymi kvalitatívnym štandardom stanoveným medzinárodne uznávanou kontrolnou organizáciou pre organické produkty SKAL. (foto: Christy)
Kockovaná saténová posteľná bielizeň vnáša do spálne zvláštnu atmosféru. Prepája súčasnosť s niečím starým, čo pripomína teplo starých vlnených kockovaných diek. (foto: Greno)
Mali by ste mať pocit, že vydrží večne, že ho ešte vaše vnúčatá zdedia. Taký je aj koberec Knob zo stopercentnej vlny v neutrálnych farbách, vyrobený ručne. (foto: Kare )
Mali by ste mať pocit, že vydrží večne, že ho ešte vaše vnúčatá zdedia. Taký je aj koberec Knob zo stopercentnej vlny v neutrálnych farbách, vyrobený ručne. (foto: Kare )
Jednoduchosť s chuťou čokolády (foto: IKEA)
Atmosféru striedmosti s nádychom starých dobrých čias, keď všetko fungovalo a vyrábalo sa s vedomím, že to má vydržať celé generácie vytvoria aj dekorácie a bytové doplnky. (foto: IKEA)
Trend striedmosti prináša poohliadnutie po kvalite a odklon od konzumných návykov. Podľa tohto trendu si vyberte radšej menej textilných doplnkov v jednoduchom znovuobjavenom dizajne vintage, vo vysokej kvalite a z high-end materiálov. Tie vám vydržia dlho a zároveň spravíte niečo pre to, aby sa naša planéta menej zaťažovala odpadom a zbytočnosťami. (foto: Sahco)
Trend sobriety, čiže striedmosti, charakterizuje inšpirácia päťdesiatymi rokmi minulého storočia interpretovanými do modernej podoby. V tomto trende sa objavujú hrubo tkané textílie (štýl Prada), štruktúra takzvaných rybích kostí, ale aj vzory pripomínajúce ťahy štetcom. Farby: od čokoládovej po okrovú a krémovú. Iným variantom trendu sobriety je látka s vláknami v rôznej hrúbke a tiež mäkká luxusná ovčia vlna alebo kašmír v ľahkých čistých pastelových odtieňoch. (foto: Messe Frankfurt Exhibition)
Mali by ste mať pocit, že vydrží večne, že ho ešte vaše vnúčatá zdedia. Taký je aj koberec Knob zo stopercentnej vlny v neutrálnych farbách, vyrobený ručne. (foto: Kare )

 

Sobriety. Tento trend ukazuje, kde sa končia krátkodobé a sezónne trendy a začínajú sa trvalé hodnoty. Finančná kríza ovplyvnila spotrebiteľské správanie a začína sa znova klásť dôraz na kvalitu, dlhú životnosť, ekologickú udržateľnosť a vysokú hodnotu. Existuje nová generácia dizajnérov, ktorí v tomto zmysle hľadajú zabudnuté zručnosti a oživujú tradičné remeslá. Usilujú sa vytvoriť výrobky, ku ktorým by mohli mať spotrebitelia citový vzťah. Tento trend v bytovom textile má evokovať nostalgiu a autentickosť, inšpiruje sa aj klasickým dizajnom päťdesiatych rokov dvadsiateho storočia a jeho poctivosťou, kvalitou a trvácnosťou. Snaží sa uspokojiť potrebu po čistom, jednoduchom a nadčasovom dizajne.

 

TEXT: Kamila Ďuríková
ZDROJ: časopis môj dom JAGA GROUP, s.r.o.                        PF 2011

Kategória: Bývanie Farby, materiály Spálňa Štýl
Tagy: bývanie
Zdieľať článok

Diskusia