Šesť krokov k výberu správneho matraca

16. 07. 2013 Zdieľať

Pri zariaďovaní spálne často myslíme len na to, akej farby mať stenu alebo v akom štýle hľadať nábytok a doplnky. Pritom najdôležitejšou časťou je práve matrac, na ktorom spíme.

„Prečítajte si 6 najdôležitejších faktorov, ktoré nemôžete prehliadnuť pri  kúpe nových matracov.“ – radí marketingový manažér Štúdia zdravého spánku Segum, Anton Chvála.  

1.  Pružinový alebo nepružinový matrac?

V prvom rade vyberáme matrac podľa toho , aké sú rošty v posteli. Matrace bez pružín sú určené na všetky typy lamelových roštov s predpätými  pružnými lamelami. Pružinové matrace sú vhodné  predovšetkým na pevné podložky, ako sú drevené latové rošty, alebo perforované dosky, ale zároveň aj na nepolohovateľné lamelové rošty. Najnovšia generácia pružinových matracov s taštičkovými pružinami je vhodná aj na polohovateľné rošty. V prípade použitia lamelového roštu pod pružinový matrac dosiahnete mäkší ( pružnejší ) pocit pri spaní.

2.  Aký je správny rozmer matraca?

Aby vám netrčali nohy z postele, mali by ste si zvoliť o 20 cm dlhší matrac ako je vaša výška. Samozrejme, aby ste sa pri pretáčaní neocitli na zemi, minimálna šírka postele je 80 cm pre jedného pri manželskej posteli a 90cm pre jednolôžkovú posteľ.
 
3.  Jeden veľký matrac alebo dva samostatné?

Jednoznačne dva samostatné. Každý z nás má iné požiadavky  a zvyky pri spaní. Tu sú dôvody prečo je lepšie vybrať si dva samostatné matrace: ľahšia manipulácia, odlišná tvrdosť, partneri sa navzájom neovplyvňujú, môžete použiť aj polohovateľné rošty a návlek z matraca môžete jednoducho vyprať aj doma. 


Šesť krokov k výberu správneho matraca

1235933
SEGUM – trade s.r.o.

4.  Ako si vybrať správnu tvrdosť matraca?

Váš nový matrac by nemal mať výrazne inú tvrdosť než mal ten starý. Všetko závisí samozrejme od vašej výšky, hmotnosti a návykov. Ak spíte na boku, zvoľte mäkšie matrace so zónovou tvrdosťou pri ramene a kolenách. Ak najradšej spíte na chrbte, dobrou voľbou sú stredné alebo tvrdé matrace. Nezabudnite, že aj typ roštu ovplyvní pocit pri ležaní. 

5.  Aká je životnosť matraca? 

Životnosť ovplyvňujú použité materiály a podložky. Vždy si zvoľte výrobcu, ktorý pracuje s certifikovanými materiálmi – zvyčajne označujú matrace zárukou od 3 až do 10 rokov, podľa toho aké sú použité materiály. 

6.  Kamenný obchod alebo online nákup?

 Na internete nájdete množstvo informácií ohľadne správneho výberu. Avšak skúsenosti a rady odborníkov nenahradia články, ani odporúčania od známych. V kamennom obchode okrem toho, že vám pomôže školený personál, máte možnosť vyskúšať každý matrac. Nákup v online obchode vám ušetrí čas a zjednoduší celý proces vyberania. Obidve možnosti nakupovania nájdete napríklad aj v Štúdiu zdravého spánku Segum

 

A ako zistíte, že ste si vybrali ten správny matrac ?

Keď budete najbližšie spať v inej posteli než doma a zobudíte sa s boľavým chrbtom – to je jasný signál, že ste si vybrali správne.

www.segum.sk

Kategória: Doplnky Spálňa
Tagy: matrac spálňa výber
Zdieľať článok