Rezidencia pre potomkov 1.

19. 10. 2009
Zdieľať

Spomeňte si, ako dôsledne zvažujete zariadenie a účelnosť nového štýlu bývania v otvorenom, viacfunkčnom priestore. V skutočnosti nie je vo vašom príbytku na nepomerne menšej ploche multifunkčnejšia a variabilnejšia miestnosť ako je detská izba... Pripravte sa na jej premeny!

Detskej izbe patrí prednostné právo na zhovievavosť pri vybočení zo štýlu bývania vo zvyšku domácnosti. Patrí jej aj prvenstvo v schopnosti prispôsobiť sa potrebe svojich obyvateľov. Okrem toho, že by sa mala vyvíjať s rastúcimi potomkami, jej priestor musí plniť službu viacúčelovej miestnosti. Kút v spálni rodičov stačí tak akurát pre bábätko, ale už dvojročné dieťa si postupne vytvára vlastný priestor. Detská izba vo svojej viacúčelovosti musí vyhovieť nárokom na spanie, hru, veľké odkladanie, neskôr na štúdium a a musí byť aj prijímacím salónom pre pozvaných hostí. Pri tom všetkom sa detské aktivity a záujmy menia príliš rýchlo na to, aby bol v izbe raz a navždy statický nábytok. Dispozícia miestnosti a požiadavky na ergonómiu sa menia  podľa toho, ako potomok rastie a s koľkými súrodencami má spoločnú izbu. Našťastie a na neveľkú radosť rodičov – deti zmeny milujú! Vyzbrojte seba a detskú izbu zmyslom pre variabilitu a vtip, podporujte tvorivosť a fantáziu detí.
 


Rezidencia pre potomkov 1.

222763


Rezidencia pre potomkov 1.

222765

Vo dne herňa, pracovňa, pánsky alebo dámsky klub… okrem trpezlivosti rodičov si to pýta zmysel pre praktické riešenia, vtip a ochotu pozrieť sa na zariaďovanie izby z pohľadu potomkov. (Di Liddo and Perego) Úspech a spokojnosť je zaručená len v prípade, že izba sa podriadi nielen praktickým potrebám, ale aj povahe, temperamentu a záujmom dieťaťa tak, aby prijalo priestor bez výhrad za svoj. (Roche Bobois)

Rezidencia pre potomkov 1.

222776


Rezidencia pre potomkov 1.

222766

Neformálne sedenie pre seberovných (Softline) Keď menší koberec, tak len s protišmykovou podložkou (Hanna Korvela)

Ak deti dostanú malú spálňu, treba rátať s tým, že budú hľadať iný priestor na detské hry. Napriek zdaniu, že čím menšie dieťa, tým menšia miestnosť mu stačí – opak je pravdou. Väčšie deti s vyhranenými zájumami sa vedia vtesnať do menších izieb ako troj- alebo štvorročné so svojimi na priestor náročnými hrami. Dávno sú preč časy, keď matky posielali svoje ratolesti s omasteným chlebom do partie detvákov pred bytovku.


 

Aby bolo bezpečno


Rezidencia pre potomkov 1.

222772

Vyvarujte sa hranatého a špicatého nábytku (uprednostnite ABS hrany a umývateľný povrch), voľne položeného koberca, nedávajte dieťaťu molitanový matrac, keď pre zdravý vývoj chrbtice potrebuje vhodnú posteľ, zariaďujte stabilným masívnym nábytkom bez sklenených výplní či zrkadiel, montujte jednotlivé kusy na konzoly a ak sú voľne stojace, pripevnite ich o stenu (nikdy neviete, o aký akrobatický výkon sa dieťa pokúsi), investujte do nábytku s bezpečnostnými pántmi, ktoré zabezpečujú pomalé zatváranie, hračky umiestnite na dostupné police, na ktoré dieťa dočiahne, ale nevylezie, elektrické prípojky a káble skryte za panelmi, zásuvky zakryte bezpečnostnými krytkami, overte si, či materiály neobsahujú škodlivé látky (formaldehydy, ťažké kovy…), povrchy majú byť ošetrené zdraviu neškodným polomatným lakom
 

Kategória: Bývanie Detská izba
Tagy: detská izba
Zdieľať článok

Diskusia