Nízkoenergetické domy s inovatívnym konštrukčným systémom Lindab Construline

27. 11. 2014
Zdieľať

Výstavbu rodinného domu v dnešnej modernej dobe možno považovať za skúšku nervov, trpezlivosti a pevného odhodlania. Nájsť riešenie, ktoré vyhovuje ekonomickej, technologickej a ekologickej stránke súčasne chce naozaj poriadnu dávku trpezlivosti.

Inovatívny konštrukčný systém Lindab Construline však prináša revolučný spôsob výstavby rodinných domov s prívlastkom nízkoenergetický a navyše ponúka optimálne, ale najmä efektívne využitie stavby. 

Tento suchý systém výstavby využíva tenkostenné štrbinové oceľové profily, ktoré tvoria nosnú konštrukciu objektu. Tá je doplnená o minerálnu vlnu, parotesnú fóliu a oplášťovacie sádrovláknité dosky Fermacell. Takto vytvorená skladba dosahuje požadované technické a úžitkové vlastnosti.  

Čím je tento stavebný materiál výnimočný?

Oceľové profily Lindab sú vyrobené z vysokokvalitnej švédskej pozinkovanej ocele. Oceľ je materiál,  ktorý odoláva vlhkosti, plesniam, nekrúti sa, nevysychá, je odolná voči korózii, nevylučuje žiadne alergény, radón ani toxické plyny, nemení svoj tvar a jej pevnosť časom neklesá.

Pomer medzi hmotnosťou, nosnosťou, cenou a životnosťou profilov Lindab je v porovnaní s inými stavebnými materiálmi používanými pre podobné účely nedosiahnuteľný.  

Tepelnoizolačné vlastnosti konštrukcie
Veľká tepelná vodivosť oceľového skeletu je eliminovaná špeciálnymi štrbinami v profiloch v kombinácii s malou hrúbkou profilov (od 1,0 do 2,0 mm). Tým rastie plocha tepelnej izolácie a celkový súčiniteľ prestupu tepla výrazne klesá, čím je porovnateľný s drevostavbou. 


Nízkoenergetické domy s inovatívnym konštrukčným systémom Lindab Construline

Nízkoenergetické domy s inovatívnym konštrukčným systémom Lindab Construline
Lindab a.s.

Skladba steny:
Každá vrstva v skladbe steny plní svoju úlohu – oceľový skelet zabezpečuje potrebnú tuhosť a pevnosť, tepelná izolácia zabraňuje úniku tepla, oplášťovacie sadrovláknité dosky plnia pohľadovú funkciu v interiéri, ochranu proti požiaru a zabezpečujú mikroklímu a reguláciu vlhkosti. Vonkajší charakter objektu je na záver dotváraný štandardnou fasádnou omietkou.  


Skladba obvodovej  steny montovaného domu s použitím konštrukčného systému Lindab

Skladba obvodovej steny montovaného domu s použitím konštrukčného systému Lindab
Lindab a.s.

Konštrukčná šírka steny

V dôsledku dobrého tepelno-technického správania konštrukcie steny sa dajú dosiahnuť rovnaké tepelnoizolačné vlastnosti aj pri menších šírkach stien než v prípade tradičných murovaných stien. 
Hlavná výhoda spočíva v tom, že pri menšej celkovej šírke ľahkých stenových rámov Lindab je možné zvýšenie úžitkovej plochy pri zachovaní rovnakého zastavaného pôdorysu. Oproti murivu s podobnými tepelnoizolačnými parametrami možno ušetriť na hrúbke steny aj viac ako 20 cm! Tzn. napríklad pri objekte s pôdorysnou plochou 80 m2 sa dá ušetriť až 7 m2, čo je plocha celej kúpeľne.

 

Ďalšie výhody montovaných domov s inovatívnym konštrukčným systémom Lindab Construline
•  Oceľové profily s pozinkovanou vrstvou nie je potrebné ošetrovať (na rozdiel od dreva)   
•  Suchá technológia výstavby
•  Vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti (U, stena =0,166 W/m2K)
•  Vysoká nosnosť a tuhosť (vydrží zemetrasenie Richterovej stupnice 7)
•  Rýchlosť výstavby je cca 2 až 3 mesiace
•  Menšia konštrukčná šírka steny
•  Protipožiarna bezpečnosť
•  Dobré akustické parametre (zábrana hluku)
•  Stavba je difúzne otvorená („dýcha“) a je postavená z ekologických materiálov

   
Použitie systému Lindab Construline
Systém je vhodný na výstavbu rodinných domov, administratívnych budov, menších priemyselných stavieb a stavieb občianskej vybavenosti, aj pre nadstavby na existujúce objekty. Montáž môže prebiehať buď ako priama stavenisková alebo s prípravou panelov vo výrobe, čím sa opäť urýchli celý proces realizácie. Priemerný rodinný dom je možné touto technológiou realizovať rádovo do niekoľkých týždňov (cca 3 mesiace).            


Nízkoenergetické domy s inovatívnym konštrukčným systémom Lindab Construline

Nízkoenergetické domy s inovatívnym konštrukčným systémom Lindab Construline
Lindab a.s.

Ak sa stretnú profesionálni odborníci a špičková kvalita, môžete sa spoľahnúť, že Váš dom bude právom ten naj……My sa o to postaráme od základov až po strechu. Pripravíme Vám dom na kľúč. 

Viac informácií získate na webe spoločnosti Lindab www.stavebnysystem.sk alebo www.dom.lindab.sk

Kategória: Materiály
Zdieľať článok

Diskusia