Čo všetko číha na vašu nehnuteľnosť?

29. 03. 2016 Zdieľať

Väčšina z nás má jasno v lokalite či v tom, aký typ domu či bytu uprednostňuje. Tí informovanejší zvládnu aj debatu o spotrebe energie na vykurovanie či ohrev teplej vody. Vedeli by ste však posúdiť kvalitu izolácie, hlučnosť miestností či statiku? Tu je pár tipov, ktoré vám môžu pomôcť pri posudzovaní technického stavu vášho budúceho domova.

Statika 

Najviditeľnejšími príznakmi statických porúch domu sú pukliny. Ako laik však budete mať pravdepodobne problém rozoznať puklinu, ktorá vznikla opotrebovaním omietky (pri starších stavbách) a tých, ktoré hlásia vážnejšie problémy. Problémy zo statikou pritom patria k najťažšie riešiteľným – jednou z možností sú nákladné injektáže, no v skutočnosti bez odborného posudku nemáte nikdy istotu, že je problém riešiteľný.


Čo všetko číha na vašu nehnuteľnosť?

Čo všetko číha na vašu nehnuteľnosť?
Nemopas, Dollar Photo Club

Neexistuje zlé počasie, len zle postavený dom

Izolácie, ktoré chránia dom pred únikmi tepla a pred vniknutím vody do konštrukcie, predstavujú ťažko odhaliteľný problém. Extrémnym príznakom nezvládnutých izolácií sú mokré mapy či plesne, ktoré však zvyknú vznikať až po nejakom čase, pri novostavbách sú preto ťažko identifikovateľné. V prípade novej budovy vám nezostáva nič iné, len si vypýtať detailné informácie o type a hrúbke izolácií a poradiť sa s odborníkmi.

Hluk 

Je jedno, či sa zaujímate o dom či o byt, zvuková izolácia je jednou z najpodceňovanejších technických vlastností nehnuteľností. Ak sa nehnuteľnosť nachádza pri rušnej ceste, overte si, ako tesnia okná. Ak sú orientované na hlavný ťah, berte do úvahy, že vám v lete nemusí prekážať len hluk, ale aj výfukové plyny. 


Čo všetko číha na vašu nehnuteľnosť?

Čo všetko číha na vašu nehnuteľnosť?
Nemopas, Dollar Photo Club

V prípade, že ide o byt v novostavbe, informujte sa, či bola pri výstavbe použitá zvuková izolácia medzi poschodiami a jednotlivými bytmi. Ak nie, pripravte sa na to, že budete možno prežívať prebdené noci spolu s mladým párom s novonarodeným bábätkom odvedľa.

Spádovanie strechy a balkónov

Zlé spádovanie strechy, balkónov alebo terás zasa môžete ľahko identifikovať po daždi – v zle vyspádovaných oblastiach sa jednoducho drží voda. Niekedy je tento problém relatívne neškodný, inokedy môže mať vážne dôsledky: vlhnutie konštrukcie či stien alebo tvorbu plesní.

Nechajte to na odborníkov

Ak chcete mať istotu a necítite sa ako špecialista na technický stav nehnuteľností, obráťte sa radšej na odborníkov. Niektorí kupci to riešia tak, že si na obhliadku vezmú svojho kamaráta architekta či inžiniera. Pozor, ani to však nemusí byť zárukou kvalitného posudku – architekt alebo inžinier vidí do problému viac ako laik, určite však menej ako odborník na jednotlivé technické detaily. 

Užitočným nástrojom je napríklad Inšpekcia budov od SPP, pri ktorej vám odborníci pomôžu odhaliť skryté technické chyby bytu či domu a vypracujú posudok, v ktorom sú spomenuté všetky potenciálne technické riziká. V rozšírenej verzii dokonca môžete získať návrh na opravu týchto problémov a ocenenie opravy problematických konštrukcií. 

S inšpektorom od SPP  je navyše možné nehnuteľnosť skontrolovať ešte pred jej kúpou, aby ste mali istotu, že nekupujete mačku vo vreci. Opravy niektorých vyššie spomínaných nedostatkov vás totiž môžu vyjsť na tisíce eur.

Kategória: Materiály
Tagy: hluk nehnuteľnosť rodinný dom statika
Zdieľať článok