Na čom môžete bez rizika ušetriť pri stavbe rodinného domu

02. 06. 2016
Zdieľať

Konečnú cenu nového domu môže ovplyvniť každé vaše rozhodnutie pri jeho stavbe. Ak ho nechcete zbytočne preplatiť, možno by ste mali začať o svojom bývaní premýšľať trochu inak. Na čom teda môžete bez rizika ušetriť?

Koľko miesta využijete?

V prvom rade si dobre premyslite, čo naozaj potrebujete a budete využívať. Aj menší dom môže byť predsa pohodlný a pekne zariadený. Za každý kubický meter priestoru či štvorcový meter plochy musíte zaplatiť a nezmyselne predimenzovaný alebo nevyužitý priestor znamená úplne zbytočné predraženie – či už pri stavbe, alebo pri prevádzke. Svoju investíciu pritom môžete znížiť nielen menšou výmerou domu, ale aj jednoduchšou dispozíciou – menším počtom miestností, priečok, dverí… 

Aj zdanlivá drobnosť môže totiž znamenať nižšiu sumu za materiál, za dopravu aj za prácu. Navyše menší priestor spolu s menšími oknami na sever a väčšími na juh prinesie aj nižšie náklady na vykurovanie. Ak oželiete všetko nepotrebné, budete sa môcť nasťahovať a bývať skôr a čas môže tiež znamenať pri stavbe domu nemalé peniaze (nielen na zaplatenie robotníkov, ale napríklad aj za dočasný podnájom). Zvážte preto, čo si môžete zadovážiť neskôr. Aj pristavať k domu sa dá dodatočne, niečo to však bude stáť. Prístavba síce býva drahšia, no môžete na ňu našetriť a celkovo tak ušetriť. 


Krtkodom. Domy chránené zeminou majú svoje výhody pri stavbe aj pri prevádzke.

Krtkodom. Domy chránené zeminou majú svoje výhody pri stavbe aj pri prevádzke.
Martin Pribila

Nikdy v dejinách sme sa nemali lepšie ako teraz. A nikdy sme nemali také drahé, kvalitné, technicky zložité, náročné a precízne vypracované stavby ako v súčasnosti. Takže určite je z čoho zľavovať.

Základom je jednoduchosť

Cenovo dostupnejšie domy sú jednoduché, podobne ako domy našich predkov – nekomplikované tvary, rovné steny a strechy bez výstupkov. Prínosná môže byť aj jednouchá skladba stien, pri ktorej uplatníte celkom logický princíp – životnosť nosnej konštrukcie je dôležitejšia než životnosť povrchových úprav. Zabudované materiály preto vyberajte trvácne a odolné, pri povrchoch, ktoré budete tak či tak chcieť o pár rokov vymeniť alebo obnoviť, sa môžete bez väčšieho rizika uskromniť a zľaviť z maximalistických predstáv.

Bývanie tak môžete mať stále pekné a moderné, ale nie drahšie, než treba. U nás je častý opačný prístup – väčšina ľudí chce interiérové alebo exteriérové povrchy z čo najkrajších materiálov a tie nebývajú lacné. Práve tu pritom môžete výrazne ušetriť. Priestor s príjemnou atmosférou sa dá vytvoriť aj pomocou lacných obkladových materiálov, ako sú napríklad OSB dosky, drevený obklad fasády napríklad nepotrebuje povrchovú úpravu. A pri materiáloch, ktoré si nevyžadujú veľkú precíznosť pri spracovaní, zaplatíte niekoľkonásobne menej za prácu.


Neveľký prízemný dom s názvom ecobase je postavený z ekologických materiálov a určený pre 2- až 4-člennú rodinu. Keďže obsahuje prvky pasívneho štandardu, poskytuje vysoký komfort –  príjemné teplo v zime a chlad v lete so stále privádzaným čerstvým vzduchom – pri nízkych prevádzkových nákladoch. Typovú drevostavbu ponúka firma ForDom, autorom návrhu je architektonické štúdio Createrra, ktoré sa špecializuje na pasívne domy. Úžitková plocha 81,5 m2, cena od 117 500 € (bez DPH)

Neveľký prízemný dom s názvom ecobase je postavený z ekologických materiálov a určený pre 2- až 4-člennú rodinu. Keďže obsahuje prvky pasívneho štandardu, poskytuje vysoký komfort – príjemné teplo v zime a chlad v lete so stále privádzaným čerstvým vzduchom – pri nízkych prevádzkových nákladoch. Typovú drevostavbu ponúka firma ForDom, autorom návrhu je architektonické štúdio Createrra, ktoré sa špecializuje na pasívne domy. Úžitková plocha 81,5 m2, cena od 117 500 € (bez DPH)
Createrra

Na princíp jednoduchosti sa vyplatí pamätať aj pri inštaláciách. Kuchyňa, kúpeľňa a práčovňa by preto mali byť v tesnej blízkosti, tak aby boli potrubné rozvody čo najkratšie (v optimálnom prípade umiestnené tak, aby ich nebolo potrebné zasekávať do stien). Dôležitý je aj nekomplikovaný vykurovací systém, napríklad s centrálne umiestneným kozubom či kachľami. Najmä pri dobre zaizolovaných domoch stojí za zváženie elektrické vykurovanie s nízkymi obstarávacími nákladmi. Hoci je tu prevádzka o čosi drahšia, pri domoch s veľmi nízkou potrebou tepla predstavuje elektrické vykurovanie v absolútnych číslach lacnejší variant. 

Zadovážte si len to, čo potrebujete, a zbytočne sa nezadlžujte viac, než je nevyhnutné. Zdravý rozum a správne rozhodnutia vám môžu ušetriť nemalé peniaze a roky splácania hypotéky.

Prírodne a svojpomocou

Výhodou stavebnej firmy sú poskytnuté záruky, tento „luxus“ však niečo stojí.  Nie je však rozumné tlačiť na nezmyselné zľavy, rozumnejšie je zľaviť z požiadaviek. Cenu domu určujete tým, čo si vyberiete, nie tým, ako veľmi zatlačíte na dodávateľa, aby znížil cenu.

Tradičnou cestou, ako ušetriť, je sčasti svojpomocná výstavba. Veď kto by do nákladov na dom započítaval vlastnú prácu? Rizikom je tu však nedostatok vedomostí, skúseností a zručností, čo môže mať vplyv na kvalitu stavby. Zvážte preto starostlivo, ktoré práce zvládnete sami a ktoré nie. Niektoré, napríklad elektroinštalácie, dokonca bez príslušného certifikátu ani nesmiete robiť.

Pri svojpomocnej výstavbe je rozumné využívať prírodné materiály, ktoré sú nielen ekologické a zdravé, ale majú aj jednu typickú vlastnosť – čím jednoduchší a lacnejší je materiál, tým náročnejšie na čas je spravidla jeho zabudovanie do stavby. Práve v tomto prípade tak môžete svojpomocnou výstavbou výrazne ušetriť, navyše sú na ňu práve prírodné materiály obvykle vhodné. Príkladom sú hrubé hlinené omietky alebo izolácia slamou, s ktorou majú v susednom Česku pomerne bohaté skúsenosti.


Na princíp jednoduchosti sa vyplatí pamätať aj pri inštaláciách a vykurovaní. Základom nekomplikovaného vykurovacieho systému môžu byť napríklad centrálne umiestnené kachle na drevo, akumulačný kozub a podobne.

Na princíp jednoduchosti sa vyplatí pamätať aj pri inštaláciách a vykurovaní. Základom nekomplikovaného vykurovacieho systému môžu byť napríklad centrálne umiestnené kachle na drevo, akumulačný kozub a podobne.
isifa/shutterstock

5 tipov na zníženie ceny stavby

1  Uskromnite sa. Zadovážte si len to, čo naozaj potrebujete a budete využívať. Menej priestorov či stien znamená menšie náklady na stavbu aj na prevádzku.
2  Stavajte jednoducho. Jednoduchšie znamená pri stavbe domu rýchlejšie a lacnejšie.
3  Investujte rozumne. Vstavané materiály vyberajte kvalitnejšie, obnoviteľné povrchy postačia lacnejšie, hoci aj s kratšou životnosťou.
4  Priložte ruku k dielu. Svojpomocnou výstavbou môžete výrazne ušetriť najmä pri využití prírodných a jednoduchých stavebných materiálov.
5  Nešetrite časom pri plánovaní. Všetko si podrobne premyslite vopred a nemeňte nič počas výstavby, pretože každá zmena stojí peniaze navyše.

TEXT A KRESBA MARTIN PRIBILA, www.krtkodom.sk
ZDROJ časopis Môj dom špeciál 2016

Kategória: Materiály
Tagy: krtkodom rodinný dom stavba domu úspora
Zdieľať článok

Diskusia