Bývanie, ktoré má zmysel – montovaný dom

25. 04. 2017 Zdieľať

Bývať: a) vo vlastnom b) v absolútnom súkromí c) bez obrovského dlhu d) moderne a kvalitne a to všetko počas niekoľkých týždňov? S nástupom ultra-nízkoenergetických montovaných domov stavebnej firmy Mirano s.r.o. to nie je žiaden problém.

Meniaci sa prístup k životu sa premietol aj na spôsob výstavby domov. Predošlým generáciám k šťastiu stačilo, keď si postavili murovaný dom väčší a drahší ako má ich sused. Doživotne sa starali o jeho náročný a nákladný chod, údržbu a splácanie s hrejivou predstavou, že vytvárajú kvalitné zázemie potomstvu. Dnes to je úplne inak. Ľudia dnes chcú okrem pokojného bývania v súkromí aj zážitky, radosť zo života, kariéru a veľa cestovať. Chcú žiť zdravo a ohľaduplne k životnému prostrediu, pretože rozhnevaná planéta. Zem sa rozhodla vracať údery, ktoré jej človek počas svojej existencie uštedril. Všetky tieto súčasné ľudské potreby pomohli vzniku ultra-nízkoenergetických montovaných domov, ktoré majú rad nesporných výhod nielen pre človeka, ale aj pre životné prostredie.

Ultra-nízkoenergetický montovaný dom a jeho výhody


Bývanie, ktoré má zmysel – montovaný dom

1952441

 
Za málo peňazí veľa muziky 

Tými najväčšími a najlákavejšími výhodami montovaných drevostavieb býva predovšetkým ich nízka obstarávacia cena, ktorá je takmer o polovicu nižšia, než u domov murovaných či betónových a najmä potom ich blesková výstavba. 

Prečo sú montované domy lacnejšie? Dom je tvorený tenkými obvodovými aj priečkovými múrmi zloženými z OSB dosky a tepelnej izolácie. Steny vďaka svojej dômyselnej skladbe plnia rovnakú, ba dokonca lepšiu izolačnú funkciu, ako múry iných typov stavieb. Na nízkej cene sa podpisuje tiež značné sústredenie drevených prvkov v konštrukcii. Drevo je totiž dostupné, obnoviteľné a ľahko spracovateľné, čo sa pozitívne prejavuje na jeho priaznivej trhovej hodnote. 

Montovaný dom môže stáť na vašom  stavebnom pozemku v priebehu niekoľkých týždňov. 

To je umožnené najmä jednoduchou manipuláciou s ľahkými materiálmi, ako sú OSB dosky, KVH hranoly, minerálna vlna alebo protipožiarny polystyrén a ich následnou pohodlnou montážou. Avšak nenechajte sa pomýliť, ľahká manipulácia sa nerovná jednoduchej montáži. Montované domy si vyžadujú vysokú odbornosť, sú totiž stavbou mnohých remesiel.


Bývanie, ktoré má zmysel – montovaný dom

Bývanie, ktoré má zmysel – montovaný dom
Mirano s.r.o.

Montovaný dom a jeho špecifická izolujúca skladba

Aby sme dosiahli v montovanom drevodome čo najmenej tepelných strát a  akustický komfort je potrebné zvoliť kvalitný izolačný materiál. V montovanom dome sú všetky izolačné materiály súčasťou skladby úzkych stien, stropov aj podlahy. Stavebná firma Mirano s.r.o. pre tento účel siaha najmä po kvalitnom akustickom protipožiarnom sadrokartóne, akustickej tvrdenej lisovanej vlne, certifikovaných KVH hranoloch a zdravotne nezávadných protipožiarnych OSB 3 doskách v celom dome. Tieto základné izolačné materiály však nikdy sami od seba nezaručia ten pravý výsledok, pokiaľ nie sú do domu dôsledne namontované a upevnené kvalitným spojovacím materiálom. Pracovníci firmy Mirano s.r.o. preto siahajú napríklad po apo lištách, flexibilných tmeloch, polystyrénových zátkach alebo silikónových omietkach tej najvyššej kvality. Od konkurenčných firiem sa Mirano s.r.o. odlišuje najmä špeciálnym spôsobom kotvenia KVH hranolov k základom tak, aby nikdy nemohlo dôjsť k ich vlhnutiu. To všetko sa pozitívne odráža na dlhej životnosti celej stavby montovaného domu.


Bývanie, ktoré má zmysel – montovaný dom

Bývanie, ktoré má zmysel – montovaný dom
Mirano s.r.o.

Čo krok, čo pohľad, to potešenie

Súčasné montované domy dávajú stopku nevyužívaným priestorom, nepraktickým priestranným chodbám a využívajú záhradu tak, aby sa stala súčasťou vášho každodenného života aj počas chvíľ, ktoré trávite vo vnútri domu. Technická miestnosť, pracovňa, šatníky, dve kúpeľne, to všetko môže byť súčasťou aj zdanlivo malého rodinného domčeka. Veľké či malé presklenné plochy orientované na juh a rozvrhnutie miestností tak, aby zachytávali čo najviac prirodzeného svetla počas dňa, to všetko sa rieši v rámci projektov týchto moderných obydlí. Vysoko účinné úzke steny montovaných domov rozširujú možnosti úžitkového priestoru a  vyžadujú menšiu zastavanú plochu, čím vzniká väčší vonkajší priestor. Vonkajšia plocha sa dá využiť na krásnu záhradu plnú skaliek, chodníčkov, altánkov, jazierok s lávkou, pričom zostáva veľa miesta aj pre bazén či garáž. Odborní projektanti firmy Mirano s.r.o. sa o tieto svoje skúsenosti s nadčasovou a funkčnou dispozíciou radi podelia a dom vám na základe týchto znalostí aj vašich preferencií naprojektujú. V prípade záujmu vám vybavíme aj stavebné povolenie.


Bývanie, ktoré má zmysel – montovaný dom

Bývanie, ktoré má zmysel – montovaný dom
Mirano s.r.o.

Zdravý a čerstvý vzduch nadovšetko

Čerešničkou na torte ultra-nízkoenergetického domu je rekuperačná jednotka. Tá sa do novostavieb inštaluje predovšetkým preto, aby dochádzalo k celodennej výmene čerstvého vzduchu vo vnútri domu bez nutnosti vetrania, ktorým v zime uniká príjemné teplo. Rekuperácia do domu vpúšťa vzduch dôkladne odfiltrovaný od vonkajších nečistôt, pachov a baktérií, čo má blahodarné účinky na zdravie celej rodiny.

Korunka ku korunke

To, čo majitelia montovaných domov ocenia až počas užívania domu, sú veľmi nízke prevádzkové náklady – montované domy staviame v hornej hranici energetickej triedy A. V budúcnosti tak nebudete musieť na chod domácnosti vyčleňovať značnú časť svojich zárobkov a to práve vďaka vysokým izolačným vlastnostiam domu a jeho schopnosti zachytávať a riadiť vnútornú teplotu aj výmenu vzduchu. K úsporám tiež prispieva spomínané efektívne dispozičné riešenie. Vďaka dobre situovaným oknám s izolačnými trojsklami a existencii iba naozaj využívaného priestoru, dochádza k veľkej úspore kuriva aj elektriny. Vykurovanie, ktoré je v montovanom dome sústredené predovšetkým v podlahe, prináša človeku teplo priamo od nôh. To zvyšuje pocitovú teplotu a zabraňuje vzniknutému teplu držať sa len pri strope, kde pri nástenných radiátoroch často unikalo a bolo tak prakticky k ničomu. Keď všetky spomenuté úspory zrátate, zostane vám mesačne toľko peňazí navyše, že si budete môcť plniť ďalšie životné túžby. 

S nami život stavbou domu nekončí.

Oslovili vás výhody, ktoré moderné montované domy prinášajú a chcete sa o nich presvedčiť na vlastnej koži? Navštívte niektorý z ukážkových domov firmy Mirano s.r.o. osobne, pozrite si fotodokumentáciu z práve realizovaných stavieb virtuálne alebo využite nižšie uvedené kontakty a opýtajte sa nás čokoľvek, čo Vás ohľadom stavby domu zaujíma. 
 
Od teraz už sen o vlastnom, lacnom a kvalitnom bývaní nemusí byť iba snom.

info@mirano.sk
tel.: 0908 759 152

www.mirano.sk

ZDROJ PR článok spoločnosti Mirano s.r.o.

Kategória: Materiály
Tagy: montovaný dom
Zdieľať článok