27. 04. 2018 Zdieľať

Schodiskové zábradlie nemusí byť v dnešnej dobe iba funkčnou oporou bez nápadu. Práve naopak! Dávno je preč doba fádnych drevených stĺpikov, aktuálnym trendom vo svete bývania je celosklenené zábradlie, ktoré dokáže váš domov urobiť moderným a pritom ho zachová útulným.

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že sklo je krehký materiál, ktorého využitie v interiéri ako ochranného prvku nie je príliš dobrý nápad. Opak je ale pravdou. Dnes je sklo pevným materiálom spĺňajúcim všetky bezpečnostné kritéria a navyše i dizajnovým doplnkom, ktorý dodá vášmu interiéru nutnú dávku elegancie.


Opora i ozdoba zo skla

2166867
J.A.P. Slovakia, s. r. o.

Kalené sklo

„Kalené, či tvrdené sklo vzniká technológiou zvanou kalenie, ktorá spočíva v zahriatí skla na vysokú teplotu – viac než 600°C, a jeho následného prudkého ochladenia. Po tomto procese sklo už nemožno nijako mechanicky opracovávať, preto je treba dbať na presné zameranie priestoru. Takto upravené sklo vďaka novým pevnostným vlastnostiam spadá do kategórie bezpečnostných skiel, a tým sa rozširuje možnosť jeho použitia v interiéroch,“ vysvetľuje pán Petr Paksi, obchodný riaditeľ spoločnosti J.A.P. Slovakia, ktorá sa zaoberá výrobou celosklenených interiérových prvkov. Okrem drobných dekoratívnych prvkov môže sklo tiež tvoriť dvere, celé steny, striešky, schody a práve spomínané celosklenené zábradlie. „Kalené sklo je až päťkrát odolnejšie voči nárazom do jeho plochy než sklo obyčajné, takže jeho rozbitie je v bežnom chode domácnosti takmer nemožné. Pre celosklenené zábradlie sa používa kalené sklo o hrúbke 8, 10, 12 alebo 16mm a pri schodiskách a celoskleneného zábradlia sa kalené sklo navyše vrství, aby sa ešte znásobila jeho bezpečnosť,“ dodáva Petr Paksi z J.A.P. Slovakia.


Opora i ozdoba zo skla

2166857
J.A.P. Slovakia, s. r. o.

Celosklenené zábradlie ocenia i rodiny s malými deťmi. Vďaka tabuľovej výplni totiž nehrozí prekĺznutie či prepadnutie dieťaťa, ani uviaznutie detských nožičiek medzi priečkami zábradlia. 

Sklenené prvky sa dajú vďaka svojmu elegantnému vzhľadu ľahko kombinovať so všetkými materiálmi, farbami i štýlmi. Pre celosklenené zábradlie možno zvoliť číre sklo, ktoré je dizajnovo čisté a nadčasové. Je ale tiež možné ozvláštniť ho pieskovaním alebo gravírovaním. Ďalším variantom je mliečne sklo Satináto, ktoré je z jednej strany naleptané špeciálnou chemikáliou. Vďaka tomu prepúšťa svetlo, ale je nepriehľadné. Okrem číreho a mliečneho skla možno pre celosklenené zábradlie použiť aj Grafosklo, ktoré pôsobí umeleckým dojmom. „Grafosklo je samozrejme tiež vyrábané z kaleného skla. Vzniká špeciálnou technikou, tzv. lamináciou ľubovoľného dekoratívneho vzoru medzi dve sklenené plochy. Vďaka Grafosklu tak môžete vo svojom interiéri vytvoriť celkom unikátne sklenené prvky,“ vysvetľuje ďalej Petr Paksi. 


Opora i ozdoba zo skla

2166861
J.A.P. Slovakia, s. r. o.

Celosklenené zábradlie sa ku schodisku kotví z boku pomocou špeciálnych kotevných pukov, čo sú držiaky určené pre sklenenú výplň o hrúbke v rozmedzí 8 až 20 mm. Na pripevnenie jedného metra sklenenej výplne je potrebných celkom 6 takých pukov. Do skla je preto nutné pred inštaláciou predvŕtať otvory s priemerom 20 mm. Balustrády možno kotviť buď rovnakým spôsobom, alebo je sklenená tabula uchytená v hliníkovej západke.


Opora i ozdoba zo skla

2166855
J.A.P. Slovakia, s. r. o.

Ako udržovať sklo?

Celosklenené zábradlia sú veľmi praktické i čo sa údržby týka. Vďaka hladkému povrchu vám k ich čisteniu postačí utierka z mikrovlákna, ktorá zachytí špinu i baktérie, a mydlová voda alebo leštiaci prostriedok. Pri pieskovanom a mliečnom skle je treba sa vyvarovať abrazívnym čistiacim prostriedkom, aby ich povrch zostal neporušený.

Viac informácií na www.jap.sk

ZDROJ: PR článok spoločnosti J.A.P. Slovakia

Kategória: Materiály
Tagy: celosklenené zábradlie kalené sklo schodiskové zábradlie
Zdieľať článok