Materiál, ktorý obstál v skúške časom

22. 06. 2005
Zdieľať

Koža je jedným z najstarších materiálov, ktoré človek používa podnes. Vďaka svojim jedinečným vlastnostiam, ktoré sú späté s jej prírodným pôvodom, je koža veľmi obľúbeným a vyhľadávaným materiálom odnepamäti. Kedysi sa z kože vyrábali predovšetkým odevy, no dnes sa využíva v mnohých priemyselných odvetviach a medzi významné oblasti patrí nábytkárstvo.

 

 

Prírodný materiál

Nie je koža ako koža. Kvalitu tohto materiálu predurčuje krajina pôvodu a spôsob opracovania. Medzi základné vlastnosti a prednosti kože, ktorými ostatné materiály predstihuje, patria pevnosť, odolnosť proti opotrebovaniu alebo zrazeniu a pružnosť. Vďaka nim si koža roky udržiava medzi ostatnými materiálmi svoj post nenahraditeľnosti a nenapodobiteľnosti a ani napriek všemožným snahám výrobcov sa ju ešte nepodarilo nahradiť nijakým iným syntetickým materiálom, ktorý by napodobil jej vlastnosti. Pravá koža pochádza zo zvieraťa, a keďže každé zviera je iné, aj každá koža je rozdielna a nesie znaky individuality. Škrabance od tŕňov, uštipnutie hmyzom, záhyby na šiji, tukové záhyby, žilky, hrčky, jazvy sú prírodnými znakmi, ktoré neznevažujú konečný výrobok, ale potvrdzujú jeho autentickosť. Dve kože preto nemôžu byť vo svojej štruktúre rovnaké. Všetky kožené sedačky sa vyrábajú z koží viacerých zvierat. Lokálne rozdiely v štruktúre kože na sedacom nábytku teda vychádzajú z prírodných vlastností použitého materiálu, čím dokazujú jej originalitu a pravosť.

 

 

Niekoľko dôvodov, prečo koža zostáva stále populárna

Koža je vedľajší produkt odvetvia mäsového priemyslu.


Materiál, ktorý obstál v skúške časom

26672

Vyniká svojou pevnosťou, a práve preto sa popruhy, opasky a šnúrky do topánok často vyrábajú z kože. Koža je jediný čalúnicky materiál, ktorý prirodzene odoláva ohňu. Nie je potrebné jej ošetrenie spomaľovačmi horenia, ktoré zlepšujú vlastnosti výrobkov s technickými parametrami nevyhovujúcimi na používanie. Medzi výnimočné vlastnosti kože patrí jej dlhá životnosť. Ak sa koža dobre udržiava, podľa odborníkov jej životnosť môže byť štvornásobne dlhšia v porovnaní so životnosťou textilu. Koža je materiál, ktorý je vhodný do domácnosti alergika. Prach sa neusádza v jej vnútornej štruktúre ako pri textíliách a prachové častice sa z jej povrchu odstránia veľmi jednoducho. Z hľadiska údržby je koža veľmi praktická a starostlivosť o ňu nie je náročná. Ponúka sa v takmer neobmedzenom množstve farieb, efektov a štruktúr. Vďaka týmto možnostiam si našla široké uplatnenie: v móde, obuvníctve, brašnárstve, nábytkárstve a pod. Koža sa považuje za vysoko exkluzívny materiál a mnohým interiérom a výrobkom, napr. interiérom automobilov, lietadiel a luxusných lodí, dodáva pečať luxusu. Kožená verzia vždy svedčí o dlhodobej hodnote, elegancii a komforte. A napokon, sedenie na kvalitnej koži nie je ani horúce, ani chladné, pretože koža kopíruje izbovú teplotu (to, samozrejme, neplatí v prípade štiepenky a farbenej kože).

Pôvod kože verzus kvalita

V nábytkárstve sa čoraz dokonalejšími metódami dosahujú vynikajúce výsledky v zlepšovaní vzhľadu i technických vlastností kože. Jedným z najväčších producentov kože je Taliansko. Táto krajina sa môže pochváliť nielen tradíciou, ale aj bohatými skúsenosťami v trieslovaní. Kože vyrobené v Taliansku sú veľmi žiadané vo všetkých častiach sveta, najmä pre jedinečné technológie, ktoré sa používajú pri výrobe.


Materiál, ktorý obstál v skúške časom

26665

V nábytkárskom priemysle sa najviac používa hovädzia koža, avšak v špeciálnych prípadoch sa môže použiť aj koža konská, byvolia alebo prasacia. Dôležitou informáciou pre správne zatriedenie kože do kategórií podľa kvality je krajina pôvodu. Krajiny s najväčšou produkciou surovej kože sú Nový Zéland, Austrália, Južná Afrika, Južná Amerika, Anglicko a Nemecko, teda krajiny s rozsiahlou rozlohou pôdy a veľkým chovom dobytka. Z rôznych dôvodov však každá krajina produkuje kože, ktoré sa svojou kvalitou odlišujú. Kože z Južnej Afriky pochádzajú často z divokého dobytka napadnutého rôznymi chorobami. Na kvalitu a vzhľad kože nepriaznivo vplýva prítomnosť nebezpečného hmyzu a horúce prostredie. Kože z chladnejších oblastí, z Nemecka, Talianska a Škandinávie, sú naopak vo vyššej miere kvalitnejšie, čo podmieňuje predovšetkým výberový chov a zdravšie podmienky.

Spracovanie kože


Materiál, ktorý obstál v skúške časom

26668

V súčasnosti sa v princípe používa rovnaký spôsob spracovania kože ako pred sto rokmi. Zmeny nastali až vďaka zvýšeniu používania špeciálnych strojov, ktoré celý proces urýchľujú. Kože prechádzajú pri spracovaní dvoma fázami: trieslovaním a konečnou úpravou. Surové kože sa transportujú na paletách uložené v soli, aby sa predišlo jej pokazeniu. Ekonomickejším variantom, ktorý šetrí životné prostredie, je mrazenie. Ak sa kože nenasolia, ani nezmrazia, musia byť najneskôr do 48 hodín vo fabrike pripravené na spracovanie. Medzi ďalšie fázy v spracovaní patria odstránenie srsti a podkožnej vrstvy, na záver sa koža niekoľko hodín umýva v rozvírenej vode. Potom nasleduje štiepenie, počas ktorého sa koža delí na dve vrstvy.


Materiál, ktorý obstál v skúške časom

26667

Tou pravou, silnou a trvácnou kožou, ktorú nazývame derma alebo líce, je vrchná vrstva s hustou vláknitou štruktúrou. Druhá vrstva, štiepenka alebo split, má menšiu hustotou, malé množstvo vláken a nízku pružnosť. Je slabšia a náchylná na trhanie, preto sa považuje za vedľajší produkt. Po umytí a vysušení je koža pripravená na najdôležitejšiu fázu celého procesu – trieslovanie. Pri trieslovaní sa pomocou chemikálií alebo prírodných činiteľov, ktoré prenikajú priamo do dermy, zvyšuje pevnosť, odolnosť a pružnosť vnútorných tkanív kože. Medzi najčastejšie používané metódy patrí rastlinné, organické a minerálne trieslovanie. Kvalitné druhy kože neobsahujú pentachlórfenol. Po ošetrení trieslovaním už nehrozí, že sa koža pokazí.
Koža, ktorá už prešla fázou trieslovania a je pripravená na rezanie, dostala technický názov „wet blue“ (mokrý modrý). V tomto štádiu sa kože triedia podľa miery poškodenia do troch alebo piatich tried, pričom jednotka znamená najvyšší stupeň kvality.
Prípravný a trieslovací proces zbaví kožu jej prírodných olejov. Aby však bola koža vhodná na použitie, prírodné mazivo sa musí nahradiť inými prípravkami. V priebehu konečnej úpravy sa koža suší, farbí a mechanickými úpravami sa zlepšujú jej vlastnosti.

Stupne kvality a druhy kože


Materiál, ktorý obstál v skúške časom

26666

Kože prvého a druhého stupňa akosti sa vyznačujú vysokým stupňom kvality. Najcennejším druhom kože vyrobenej z polotovaru prvej kategórie je jemná a mimoriadne pružná anilínová prírodná napa (pružná a mäkká koža, pomenovaná podľa mesta Napa v Kalifornii). Morí sa po celej hrúbke materiálu a možno rozpoznať jej prirodzenú štruktúru. Väčšinou nie je povrchovo upravená, vďaka čomu si zachováva matný vzhľad. Ponúka sa v prírodných farebných odtieňoch a vyznačuje sa dlhodobou životnosťou a vyššou cenou.
Pomenovanie nubuck alebo semiš dostala anilínová koža, ktorá pri úprave povrchu česaním nadobúda jemný zamatový vzhľad. Vyrába sa hladká alebo s potlačou. Pôsobí mimoriadne elegantne vo všetkých farebných odtieňoch, ale je veľmi chúlostivá, náročná na údržbu a vzhľadom na svoju vzácnosť cenovo náročnejšia.
Kože tretieho a štvrtého stupňa majú priemernú kvalitu a vyrábajú sa z nich odolné a veľmi praktické semianilínové kože. Táto prírodná lícna koža má na prvý pohľad rovnaký vzhľad ako anilínová koža, jej defekty sa prekrývajú farbou, a preto ju nájdeme pigmentovanú aj pestrejšími farebnými odtieňmi.
Piata akosť živočíšnej kože vyžaduje úpravu vyhladzovaním. Táto činnosť pozostáva z leštenia povrchu kože pieskovaným papierom, čím sa odstránia povrchové nerovnosti, na niektorých miestach až do znehodnotenia najcennejšej vrstvy. Po vyhladení sa koža nastrieka rozličnými farbiacimi lakmi, na povrch sa nanesie polyuretán, do ktorého sa nalisuje štruktúra prírodnej kože. Tak vznikne veľmi rovnomerný a jednotný vzhľad povrchu, ktorý najčastejšie býva práve znakom toho, že ide o menej hodnotný druh kože.

Peniažky, kotúľajte sa


Materiál, ktorý obstál v skúške časom

26670

Cena kože, z ktorej sa kožený nábytok vyrobí, tvorí podstatnú časť ceny hotového výrobku. Kvalitné anilínové morené kože majú vysokú hodnotu. Medzi najlacnejšie kože patria farbené druhy kože a štiepenka. Štiepenka (split) by sa však pre svoje vlastnosti vôbec nemala používať na tých častiach koženého nábytku, ktoré prichádzajú do kontaktu s ľudským telom. Napriek tomu sa nájdu aj takí domáci výrobcovia, ktorí na túto skutočnosť ohľad neberú. Nízka cena koženej sedacej súpravy svedčí o tom, že sa pri jeho výrobe nepoužila kvalitná pravá koža so zodpovedajúcou hodnotou. Každý pokus o náhradu pravej kože pri výrobe koženého sedacieho nábytku síce znamená zníženie celkovej ceny, no vždy sa odzrkadlí na kvalite.

Je ekokoža naozaj koža?

Pod pomenovaním ekokoža sa skrýva syntetický materiál s povrchovou vrstvou polyuretánu. Tento názov nezodpovedá skutočnej podstate a zloženiu materiálu a s prírodnou kožou má spoločnú jedine časť svojho pomenovania. Životnosť pri normálnom používaní sedacej súpravy z ekokože je približne dva roky, pretože počas jej používanie sa povrchová vrstva materiálu začne olupovať. Pomer ceny a výkonu je pri tomto type výrobku neprimerane vysoký.

Nedajte sa zmiasť

Podaktorí dizajnéri a používatelia považujú alcantaru za jedinečný revolučný materiál so širokým uplatnením pri výrobe čalúneného sedacieho nábytku a dekoračného textilu. Alcantara je registrovaný obchodný názov textílie z ultramikrovlákna, ktorá si zaslúženú pozornosť získala vďaka svojim vynikajúcim vlastnostiam a bohatej farebnej škále. Je mäkká a príjemná na dotyk, ale zároveň veľmi odolná, trvácna a jej údržba je jednoduchá. Na prvý pohľad pripomína jemnú nubuckovú kožu a mnohí používatelia si alcantaru za kožu skutočne zamieňajú. Vďaka kombinácii dobrých estetických a praktických vlastností sa jej použitie neobmedzuje na nábytkárstvo, ale zasahuje aj do oblasti módy a interiérového a produktového dizajnu.

Údržba kože


Materiál, ktorý obstál v skúške časom

26663

Kožená sedacia súprava si svoj pôvodný vzhľad a vlastnosti zachová po dlhé roky, len ak sa o ňu budete pravidelne starať. Už samotné umiestnenie koženého nábytku do interiéru by malo sledovať základné pravidlá. Minimálna vzdialenosť medzi zdrojom tepla, ktorým v interiéri najčastejšie býva radiátor, a nábytkom z kože by nemala byť menšia než 30 cm. Ani priame slnečné svetlo, iskry z kozuba, vysoká vlhkosť a voda a pazúriky domácich zvierat koži neprospievajú. Minimálne dvakrát do roka treba kožu ošetriť správnymi prípravkami. Ich výber závisí od druhu kože, z akého je nábytok vyrobený. Prvé ošetrenie nového výrobku sa odporúča až po 8 – 10 mesiacoch, ktoré sú potrebné na vyzretie materiálu. Dovtedy bude stačiť pravidelné utieranie jemnou utierkou. Každý čistiaci prostriedok je vhodné vyskúšať na bočnej alebo zadnej časti nábytku, čím získate istotu, že ide o správny spôsob ošetrenia. Mnohé lacnejšie druhy prípravkov kožu vysušujú, upchávajú póry, v dôsledku čoho koža prestáva dýchať. Používanie nesprávnych prípravkov sa časom odzrkadlí na sedacej súprave a spôsobuje skracovanie jej životnosti.
Základná súprava určená na starostlivosť o kožu obsahuje dva základné prípravky: jeden na čistenie a druhý na ochranu, ošetrenie a udržiavanie jej dobrého vzhľadu. Štandardný prípravok na čistenie kože dôkladne odstraňuje špinu a pot. Ochranný krém zabraňuje špine a fľakom preniknúť do hĺbky materiálu, má impregnačný účinok, ktorý zaručuje, že špina sa odstráni bez námahy. Krém zakryje malé škrabance a zabraňuje vzniku prasklín na povrchu kože. Prvé prípravky na ošetrenie kože, založené na vodnej báze, sa začali ponúkať pod známou značkou Leather Master.

Kategória: Materiály
Zdieľať článok

Diskusia