Doma na čerstvom vzduchu

18. 07. 2006
Zdieľať

Balkóny a lodžie sú vítanými doplnkami bytov a domov najmä preto, že zväčšujú obytnú plochu, poskytujú výhľad na zeleň a umožňujú oddýchnuť si na čerstvom vzduchu. Lodžie i balkóny spestria exteriérovú, ale aj interiérovú časť domova a prinášajú nový rozmer v bývaní s bohatším využitím svetla, so zdraviu prospešným posedením na vzduchu, či s príjemným tienením počas horúcich letných dní. Na druhej strane sa v súčasnosti často pristupuje k ich zasklievaniu, čo má význam z hľadiska úspor tepla v domácnosti.



Zasklievanie lodžií

Na rozdiel od otvoreného balkóna plnia lodžie aj obytnú funkciu, čo je jeden z dôvodov ich zasklievania. V byte so zasklenou lodžiou sa tiež výrazne zníži hluk a prašnosť, ale predovšetkým sa obmedzí únik tepla. Náklady na zasklenie sa na úsporách za teplo vrátia majiteľovi maximálne do desiatich rokov. Dôležitou výhodou je aj zvýšenie bezpečnosti, a to najmä v bytoch na prvých dvoch podlažiach a na najvyššom podlaží.


Doma na čerstvom vzduchu

58950

Zasklenie lodžie si vyžaduje súhlas majiteľa domu a stavebného úradu. V niektorých prípadoch stačí ohlásenie, inokedy sa vyžaduje stavebné povolenie. Jednotný výklad pre túto úpravu neexistuje, ale čoraz častejšie sa presadzuje zásada, že ten, kto v bytovom dome príde so zasklením prvý, rozhodne, aký systém sa povolí ostatným nájomníkom. Jeho výber je veľmi dôležitý, pretože nie všetky firmy zaručujú technickú kvalitu. Príslušné atesty by si mal zákazník vopred vyžiadať. Niektorí majitelia domov a niektoré stavebné úrady povoľujú len takzvané horizontálne zasklenie, čo znamená, že sa pre túto úpravu musia rozhodnúť všetci obyvatelia na jednom podlaží.

Otváranie zasklenia

Podľa toho, či sa dá lodžia otvoriť z troch štvrtín alebo z jednej polovice a podľa toho, či sa sklá posúvajú, rozlišujú sa rôzne systémy zasklenia. Ďalšie delenie vychádza z toho, či ide o systém rámový alebo bezrámový. Každý z nich má svoje výhody i nevýhody. Lodžie zasklené rámovými systémami možno otvoriť až z troch štvrtín. V parnom lete potom nie je problém zarámované okná úplne vysadiť a balkón nechať otvorený. Sklá vsadené do hliníka sa pohybujú pomocou koľajničiek. Samozrejme nechýbajú chrániace zámky proti zlodejom. Niektoré bezrámové systémy kombinujú pevné a posuvné sklá. Posuvné sklá sa pohybujú v drážkach a ich spôsob otvárania možno prirovnať k starším zaskleným knižniciam. Pri iných bezrámových systémoch sa dá otvoriť celá plocha. Sklá sa posúvajú do strán a tam sa otočia rovnobežne s bočnou stenou.

Sklo zasklenia

Kvalitu skiel netreba podceňovať. Na zasklievanie lodžií sa používa sklo s minimálnou hrúbkou 4 až 6 mm. Najmä v rodinách s deťmi by sa malo dbať na to, aby sklo spĺňalo aj bezpečnostné požiadavky. Ak vychádzate z predstavy, že čím je sklo drahšie, tým je aj kvalitnejšie, nie ste ďaleko od pravdy. Na každé sklo si preto treba nechať predložiť atest skúšobného laboratória akreditovaného štátom, ktoré vám potvrdí, že materiál má skutočne udávané vlastnosti.

Obavy o nosnosť zasklenej lodžie sú zbytočné. Hmotnosť skla na uzavretie veľkých lodžií s dĺžkou približne šesť metrov predstavuje asi 130 kg. Pozornosť však treba venovať nárazovému vetru. Ak sa oprie do zasklenej plochy, má oveľa väčšiu silu a môže vylomiť aj časť steny. Profesionálne firmy si preto nechávajú na svoje výrobky zhotoviť posudok, či odolajú napríklad silnému nárazovému vetru alebo či vyhovujú aj ďalším požiadavkám, ktoré určuje norma.

Vetranie


Doma na čerstvom vzduchu

58948
Soňa Sadloňová

Bez dostatočného vetrania sa v byte môžu vytvoriť plesne. Ak sa lodžia neotvára dosť často – najmä počas horúceho leta, keď je v nej teplota vzduchu vyššia ako vonku – môže vzniknúť skleníkový efekt. Obmedzovaním vetrania lodžie sa obmedzuje aj vetranie samotného bytu, čím sa vytvárajú podmienky na vznik plesní. Problém s vetraním sa však objavuje počas celého roka. Odborníci preto odporúčajú využívať krížové vetranie, teda prúdenie vzduchu. V opačnom prípade sa priestory zaparia, okná sa začnú rosiť a objaví sa pleseň.

Pri bezrámových systémoch zasklenia je medzi jednotlivými oknami niekoľkomilimetrová medzera, na jej utesnenie však niektoré firmy ponúkajú krycie lišty. Utesnenie by sa mohlo zdať z hľadiska nepriechodnosti vzduchu ako nevýhoda, no tento „nedostatok“ odstránime pomocou dôkladného vetrania. Naopak rámové systémy majú medzi tabuľami tesniace kefky, no napriek tomu vetrajú. Stačí, ak zasklené krídla celkom nedovrieme a necháme milimetrovú škáru. Pri úplnom zatvorení sa vetranie len obmedzí, pretože vzduch prúdi priestorom medzi krídlom a koľajnicou, a cez odvodňovací kanálik. Platí zásada, že v horúcich letných dňoch je dôležité vetrať oveľa viac ako inokedy.

Zväčšenie priestoru lodžií

Aby sa mohli lodžie využívať na celoročné bývanie, začali sa používať zasklené, bezúdržbové balkóny s hliníkovým opláštením, ktoré umožňujú predĺženie hĺbky lodžie až na tri metre. Možno ich použiť takmer na každú fasádu. Keďže bežná hĺbka lodžie je len 120 cm, trojmetrová hĺbka zväčší obytný priestor omnoho výraznejšie. K ďalším výhodám patria výrazné zlepšenie vzhľadu domu a zníženie tepelných strát – až o 70 percent.


Doma na čerstvom vzduchu

58951

Konštrukcia z hliníkových profilov má zabudovaný drenážny systém, ktorý odvádza z jednotlivých balkónov dažďovú vodu. Pomocou vnútorného systému drážok a drenáží voda odteká do rohových profilov a odtiaľ priamo do kanalizácie. Zabráni sa tak stekaniu zrážkových vôd po fasáde a vytváraniu nevzhľadných špinavých máp na fasádnych plochách. Vďaka drenážnemu systému nie sú potrebné odkvapové žľaby a zvody. Podlaha balkóna je z galvanizovanej ocele s plastovým nástrekom a zvukovou izoláciou, nášľapná vrstva môže byť z protišmykového betónu alebo dlažby. Napriek tomu je konečná hmotnosť tejto podlahy v porovnaní so železobetónovou doskou, ktorá sa používala pri panelových domoch, sotva tretinová. Vďaka nízkej hmotnosti možno hliníkové balkóny využiť nielen namiesto starých lodžií alebo balkónov, ale dokonca aj na domy, kde pôvodne lodžie ani balkóny neboli. Ide najmä o malé dvojgarsónky. Stačí odstrániť panel a pôvodné okno vymeniť za balkónové okno s dverami. Malé byty tak získajú vyššiu kvalitu.

Hliníkové profily lodžií možno ľahko čistiť a navyše si môžete vybrať variant zasklený alebo s plným otvorením celej plochy, ktorá sa dá po rokoch zaskliť. Dokúpiť možno aj zabudovaný systém na prichytenie kvetinových debničiek alebo garníže na záclony. Problém je len jediný – keďže je tento systém samonosný a konštrukcia je pristavená k domu, musia sa preň rozhodnúť všetci nájomníci bývajúci pod sebou.






Výhody zasklenia lodžie:



  • zníženie úniku tepla až o 40 %


  • zníženie hluku a prašnosti v byte


  • zvýšenie bezpečnosti

Nábytok na lodžiu a balkón


Doma na čerstvom vzduchu

58949

Na malé balkóny či lodžie sú vhodné ľahké skladacie stoličky. K nim možno pridať malé stoly s priemerom asi 50 centimetrov. Ak nemáme možnosť uložiť nábytok na zimu do komory alebo do pivnice, musíme voliť materiál, ktorý je dostatočne odolný. Veľmi pekne vynikne nábytok z tropického dreva teaku. Lacnejším variantom je polypropylén alebo plast. Plastovému nábytku neprekáža voda ani mráz a ľahko sa umýva. Povrch tohto nábytku je však nabitý statickou elektrinou, a preto priťahuje prach z okolia.

Veľmi obľúbený je aj ratanový nábytok. Na terasy a balkóny je však vhodný len nábytok z nelúpaného ratanu, to znamená, že je zbavený kôry z ostňa iba z vrchnej časti. Neprekáža mu občasný dážď, ale nesmie stáť trvalo vo vode. Na zimu je lepšie uskladniť ho v dome. Odolnejší je nábytok zo špeciálneho vlákna, ktoré je imitáciou ratanu. Kreslá sú ručne vypletené a pôsobia ako prútené. Na daždi môžu stáť aj celé leto.

Tienenie

Chrániť obydlie pred letným slnkom možno pomocou slnečníkov alebo aj výsuvných markíz. Tie sú vhodné na zatienenie plôch, kde treba zachovať podchodnú výšku bez toho, aby sa priestor narušil rozličnými pomocnými konštrukciami.


Doma na čerstvom vzduchu

58947

Okrem mechanického ovládania na trhu nájdeme aj elektronické snímače, ktoré automaticky podľa slnka a teploty (dokonca i vetra) markízy vyťahujú alebo zaťahujú. Ak vonkajšia teplota dosiahne určitú výšku, snímač reagujúci na slnko markízu vysunie. Naopak, ak začne pršať alebo sa zdvihne silný vietor, markíza sa zavinie. Automatiku oceníme predovšetkým pri vetre, pretože v prípade zmeny počasia sa markíza sama zatiahne a nepoškodí sa. Markízu môžeme ovládať aj ručne alebo pomocou motora. Markízy sa vyrábajú zo špeciálnych tkanín. Vďaka impregnácii neprepustia ani slabý dážď. V ponuke sú vo veľkej škále farieb a dezénov.

Ak chceme na terasu umiestniť slnečník, najvhodnejší je v tvare štvorca ako kruhu. Nosná tyč potom nie je v strede, ale v jednom z rohov. Pod slnečníkom sa tak získa viac miesta a možno ho postaviť kdekoľvek na balkóne. Namiesto markíz a slnečníkov môžeme použiť aj prírodné zatienenie alebo pergoly vsadené rýchlo rastúcimi popínavými rastlinami. Na južnej strane sa darí viniču a trubačom, vhodné sú aj stavikrv, vistéria alebo zemolez. Po niekoľkých rokoch budú rastliny také husté, že vytvoria ochranu nielen pred slnkom, ale aj pred dažďom.

Kategória: Okná
Tagy: balkón lodžia
Zdieľať článok

Diskusia