19. 07. 2005
Zdieľať

Vnútorné dvere delíme na štandardné a kazetové. Štandardné dvere tvorí jadro (stredná vrstva), ktoré je z rozličných materiálov. Najľahšie dvere sú zhotovené z drevotrieskových dierovaných lamiel, najťažšie (s hmotnosťou približne 40 kg a s rozmermi 86 x 198 cm) sa vyrábajú zo spriahnutej drevotrieskovej dosky. Jadro potom „obaľuje” krycia vrstva.

Čím je materiál jadra kompaktnejší, tým lepšiu zvukovú izoláciu možno očakávať. Osobitnú kapitolu predstavujú sklenené alebo skladacie dvere z rozličných materiálov, napr. z plastu.


Kazetové dvere možno nájsť v štýlových domoch. Väčšinou ich tvoria rámy s dvoma pozdĺžnymi a troma alebo štyrmi priečnymi vlysmi a hlbšie vsadenými poľami. Výplň môže byť rôzna vrátane skla rozdeleného priečkami.


V moderných interiéroch by dvere mali predovšetkým ladiť so zariadením miestnosti, a to s použitým materiálom, farebným a dizajnovým zhotovením vrátane kľučiek a kovania.


Zákazníci najčastejšie volia dyhované dvere (asi 80 percent). Dvere z masívneho dreva je vhodné kombinovať s podlahami z prírodných materiálov, ako sú dlažba alebo dosky. Treba však pamätať na to, že veľké množstvo dreva priestor opticky zmenšuje. Dvere z borovice alebo zo smreka sa používajú najmä v interiéroch s rustikálnym alebo štýlovým charakterom, kde sa drevo objavuje aj na obkladoch či na schodisku.


V každom interiéri by malo platiť, že na dverách, zárubniach a kovaní sa šetriť nemá. Sú to zariadenia, ktoré budú slúžiť desiatky rokov, a to z hľadiska funkčnosti, ako aj z estetickej stránky. Preto sa odporúčajú aj cenovo náročné opravy starých dvier. Vďaka špecializovaným firmám možno nahradiť aj sklenené výplne so secesnými motívmi alebo vitráže a opraviť staré, zaujímavé kovanie.

Kategória: Dvere, brány
Tagy: dvere dvr interiér kovania materiál zárubne
Zdieľať článok

Diskusia